חוזים עתידיים בשוק ההון

מסחר בחוזים העתידיים הוא מכשיר פיננסי שמרתק פעילי שוק הון. המכשיר מאפשר למשקיעים לסחור במחירים של נכסים עתידיים. הנכסים יכולים להיות מגוונים: ניירות ערך, סחורות, בקר ומטבעות. החוזה העתידי מגדיר את כמות הנכס, המחיר, המועד והמקום בו יתבצע המסחר. המוכר מתחייב למעשה לספק לקונה נכס כלשהו במחיר שנקבע מראש והתשלום יתבצע בעת מסירת הנכס.

מסחר בחוזים עתידיים

  • חיסכון: חוזים עתידיים יכולים לשמש לחיסכון על ידי התחייבות למחיר הנכס בעתיד, גם אם מחיר הנכס יעלה בתקופה זו.
  • פיצוי: החוזים יכולים לשמש לפיצוי על סיכונים, כגון סיכון עלייה במחירי הסחורות.
  • ספקולציה: החוזים יכולים לשמש לספקולציה על שינויים במחירי הנכסים.

קיימים שני סוגים של חוזים עתידיים נפוצים:

  • חוזים מסוג פיוצ'ר (futures) – חוזים סטנדרטיים המורכבים מתנאים קבועים ובסיסיים, הנסחרים בבורסות השונות. שני הצדדים צריכים להפקיד בטחונות הנבקעים בבורסה כערבון למימוש החוזה. התנודתיות בערך נכס הבסיס נמדדת באופן רציף וכך גם הרווח/הפסד של המשקיעים.
  • חוזים מסוג פורוורד (Forward) – חוזים לא סטנדרטיים שנעשים בהתאמה אישית ונסחרים בחדרי עסקאות בבנקים.

יתרונות וחסרונות של מסחר בחוזים עתידיים

החוזים מציעים מגוון יתרונות למשקיעים, כגון:

  • אפשרות לשלוט במחיר הנכס: החוזה העתידי מגדיר את מחיר הנכס במועד העתידי, מה שמאפשר למשקיעים לשלוט במחיר הנכס ולהגן על עצמם מפני עליות מחירים. זה למעשה יכול לצמצם את הסיכון הכרוך במסחר.
  • גמישות: חוזים עתידיים זמינים למגוון רחב של נכסים, מה שמאפשר למשקיעים לבחור את הנכסים המתאימים להם ביותר.

עם זאת, חוזים אלו גם כרוכים במספר חסרונות, כגון:

  • סיכון גבוה: מדובר בכלי מסוכן, ומשקיעים עלולים להפסיד כסף אם מחיר הנכס יעלה או ירד באופן לא צפוי.
  • עלויות גבוהות: עלויות המסחר בחוזים עתידיים יכולות להיות גבוהות, מה שיכול להפחית את התשואה של המשקיעים.

מסקנה

החוזים העתידיים הם מכשיר פיננסי מורכב שיכול להציע יתרונות משמעותיים למשקיעים. עם זאת, חשוב להבין את הסיכונים הכרוכים בהשקעה בחוזים עתידיים לפני ביצוע השקעה.

סיכונים בחוזים עתידיים

החוזים העתידיים הם מכשיר פיננסי מורכב שיכול להציע יתרונות משמעותיים למשקיעים, אך הוא גם כרוך בסיכונים גבוהים.

אחד הסיכונים העיקריים בחוזים עתידיים הוא סיכון השינויים במחיר הנכס. אם מחיר הנכס עולה לאחר רכישת החוזה העתידי, המשקיע יפסיד כסף. לדוגמה, משקיע שקונה חוזה עתידי על נפט במחיר של 100 דולר לחבילה, ומחיר הנפט עולה ל-120 דולר בעת מימוש החוזה, המשקיע יפסיד 20 דולר לכל חבילת נפט שהוא רכש.

סיכון נוסף בחוזים עתידיים הוא סיכון התנודתיות. אם מחיר הנכס תנודתי, המשקיע עלול להפסיד כסף גם אם מחיר הנכס אינו משתנה באופן משמעותי.

סיכון נוסף במסחר בחוזים עתידיים הוא סיכון הביטחונות. המשקיע חייב להפקיד ביטחונות לבורסה כדי לכסות את הפוטנציאל להפסדים. אם מחיר הנכס עולה או יורד באופן לא צפוי, המשקיע עשוי להידרש להגדיל את הביטחונות שלו, או אף למכור את החוזה העתידי בהפסד.

בשל הסיכונים הגבוהים הכרוכים בהם, חוזים עתידיים מיועדים למשקיעים מתוחכמים בעלי ניסיון וידע בתחום. משקיעים בחוזים עתידיים צריכים להיות מודעים לסיכונים הכרוכים בהשקעה זו, ולנקוט באמצעים מתאימים כדי להגן על עצמם מהפסדים.

אין לראות בפרסום זה משום הסכמה או המלצה לכדאיות השקעה או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעה ואינו יכול לבוא במקום ייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם.אין לראות בפרסום זה משום הסכמה או התחייבות או המלצה למתן השירותים. השרותים כפופים לחתימה על ההסכמים המקובלים בבנק. התנאים המלאים של השירותים מפורטים בהסכמי הבנק. הבנק רשאי לשנות את תנאי השירותים או להפסיקם בכל עת.