נקודות עיקריות
הבורסה המקומית סיכמה את שבוע המסחר האחרון בעליות שערים על רקע הפסקת האש בלבנון, וסיום חיובי של עונת הדו"חות.
ארה"ב
שבוע המסחר המקוצר בוול סטריט נצבע ירוק ונעל חודש חזק במיוחד, נובמבר - החודש הירוק ביותר מאז ינואר 2023. מדד מניות הבלו צ'יפ, דאו ג'ונס, שהוא המדד החביב על הנשיא הנבחר, טראמפ, בלט השבוע בעלייה של 1.4% לשיא היסטורי חדש, על סף 45,000 נק'. מדד S&P500 עלה בשבוע החולף 1.1% וכמוהו מדד הטכנולוגיה הרחב, נאסד"ק כללי. נאסד"ק 100 רשם עלייה שבועית צנועה יותר – 0.7% ומדד המניות הקטנות, ראסל 2000, בעוד שבוע מרשים, שהסתכם בעלייה של1.2%.
כשמרחיבים את הספקטרום לתשואה חודשית, מתברר שמדד ראסל 2000 הוא הנהנה הגדול מנצחונו של דונלד טראמפ. המדד זינק בלא פחות מ-10.8% במהלך נובמבר! מדד דאו ג'ונס הוא הבא בתור, עם עלייה חודשית של 7.5% ואחריו נאסד"ק כללי, עם 6.2%, S&P500 עם 5.7% ונאסד"ק 100 עם 5.2%.
תשואות ה-Treasuries חוו ירידה משמעותית השבוע, על רקע הערכות שמדיניות המכסים של הנשיא טראמפ תהיה אגרסיבית פחות מכפי שהעריכו בתחילה. התשואה ל-10 שנים ירדה השבוע ב-23 נ"ב ל-4.17% (שפל של חודש וחצי) והתשואה לשנתיים ירדה השבוע ב-22 נ"ב, ל-4.15% (שפל של חודש). עקום התשואות שטוח כמעט לחלוטין, בהמתנה להתפתחויות.
בחזית המקרו - נתון צמיחה מוצק ועלייה בקצב עליית האינפלציה (הגם שהייתה צפויה) מצדיקים את הטון הזהיר של הפד, לפני שימשיך בתוואי הפחתות הריבית, מריבית מרסנת לכיוון הריבית הניטראלית. גם פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה שפורסם השבוע, שיקף טון זהיר ואחראי.
בשבוע המסחר שלפנינו נמתין קודם כל לדו"ח התעסוקה החודשי, שיפורסם ביום שישי וזאת, בהמשך לדו"ח החלש שפגשנו בחודש שעבר ולנתוני האינפלציה ששבו לעלות החודש. נזכיר שהפד פועל להשגת יעדי המנדט הכפול שלו – שמירה על יציבות מחירים, במקביל לתעסוקה מקסימלית. בנוסף, נתוודע לנתוני המשרות הפנויות, דו"ח המשרות בסקטור הפרטי של ADP, מדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובשירותים, ההזמנות מהמפעלים ולספר הבז', שיפורסם ביום רביעי בערב, לקראת ישיבת ה-FOMC הקרובה, בעוד שבועיים. ביום רביעי בערב צפוי יו"ר הפד, פאוול, לנאום בכנס של הניו יורק טיימס.
עונת הדו"חות הגיעה לישורת האחרונה, כש-485 מהחברות במדד S&P500 (97%) כבר פרסמו את תוצאותיהן. 69% מהן היכו את תחזית ההכנסות ו-82% מהן הכו את תחזית הרווח, אם כי הרווח הממוצע צמח ב-8.2%, קצת פחות מצפי לצמיחה בשיעור דו ספרתי.
ישראל
שבוע המסחר בת"א ננעל ביום חמישי בירידות שערים ברוב המדדים אך בסיכום שבועי נרשמו עליות שערים במרבית המדדים ברקע לסיום המערכה בצפון והצפי להפסקת אש בדרום הארץ וברקע לסיום עונת הדוחות של הרבעון השלישי. יום חמישי היה גם יום המסחר האחרון של חודש נובמבר. מדד ת"א 125 סיים בעלייה שבועית של 0.5% והוא מציג תשואה חודשית של כ- 3.7% ותשואה של 22.3% מתחילת השנה. ת"א 90 זינק בכ- 2% בסיכום שבועי ובחודש נובמבר טיפס ביותר מ- 7% בהובלת מניות הנדל"ן. מתחילת השנה הציג ת"א90 עלייה בשיעור של 25.2%.
בבחינת המדדים הסקטוריאליים, בלט לחיוב מדד מניות הנדל"ן שזינק בשבוע שחלף ב- 3.9% ועלה בכ- 7.4% בנובמבר ומתחילת השנה טיפס ב- 22.2%. מדד מניות הבנקים הסתפק בעלייה שבועית בשיעור של 0.3% בלבד, אך רשם זינוק של כ- 7.7% בנובמבר ומתחילת השנה רשם זינוק של 36.3%%. בסיכום שבועי בלטו לשלילה המדדים ת"א ביומד ות"א תעשייה שירדו בכ- 1.1% וב- 0.9% בהתאמה.
בשוק האג"ח המקומי נרשמה בשבוע שעבר מגמה מעורבת. בלטו לחיוב אגרות החוב הממשלתיות הארוכות הן באפיק הצמוד והן באפיק השקלי. המדדים תל גוב שקלי 10+ ותל גוב צמוד 10+ זינקו ב- 1.2% וב- 1.5% בהתאמה. מנגד, מדדי התל בונד (20,40,60) העוקבים אחר אגרות חוב קונצרניות סיכמו שבוע שלילי עם ירידות של עד 0.3%. תשואת האג"ח הממשלתית השקלית ל-10 שנים ירדה מרמה של כ-4.67% בשבוע שעבר ל- 4.59%, כך שהמרווח (SPREAD) בין האג"ח המקומית לזו המקבילה של ארה"ב עומד על כ-42 נ"ב.
עונת הדו"חות
מניות הביטוח - חברות הביטוח הגדולות בישראל פירסמו את תוצאותיהן לרבעון השלישי בשבוע שעבר והציגו דוחות מרשימים. הראל הכפילה את הרווח הרבעוני ל-547 מש"ח ואת התשואה להון ל-25%, בעיקר בזכות שיפור חיתומי, שיפור בתשואת הנוסטרו ועדכון ההנחות האקטואריות. החברה השלימה רכישת מניות בסך 100 מש"ח ואישרה תכנית רכישה דומה נוספת. מנורה הציגה עלייה של 22.2% ברווח ל-330 מש"ח ובתשואה להון מ-18.3% ל-20.5%. החברה תחלק דיבידנד בסך 115 מש"ח. ביטוח ישיר דיווחה על צמיחה של 18% בהיקף הפרמיות ל-927 מש"ח ועל זינוק של 21% ברווח ל-63 מש"ח. החברה דיווחה על יחס כושר פירעון של 135% ותחלק דיבידנד בגובה 48 מש"ח. הפניקס דיווחה על עליית סך הנכסים המנוהלים ל-502 מיליארד ₪ וזינוק של 184% ברווח ל-617 מש"ח. התשואה להון 24.4%. גם מגדל, שפירסמה את תוצאותיה לרבעון השלישי לפני כעשרה ימים, הציגה דו"ח חיובי. החברה עברה מהפסד של 14 מיל' ₪ (ברבעון המקביל) לרווח של 285 ₪ ברבעון השלישי של 2024, המשקף תשואה להון של 13%. העלייה ברווח נובעת מצמיחה ברווח החיתומי (הרווח מפעילות ביטוחית בלבד) ושיפור בתשואות שוק ההון.
מקרו מקומי
הודעת הריבית - בנק ישראל הותיר בשבוע שעבר, בפעם השביעית ברציפות, את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. על רקע המשך הלחימה, הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקאלית.
הייצור התעשייתי עלה בספטמבר ב-0.4%. בנוסף, הייצור התעשייתי באוגוסט עודכן כלפי מעלה מ-0.8%- ל-0.4%-.
הנפקות אג"ח ממשלתיות בדצמבר – האוצר צפוי להנפיק אג"ח בהיקף של 11 מיליארד ₪ ושומר על קצב שבועי של 3.5-4 מיליארד ₪. קצב זה ישמור על גירעון שצפוי להגיע לכ- 7.5%-7.7% השנה. המח"מ הממוצע של ההנפקות הצפויות יעמוד על כ- 5.8 שנים ואין צפי לפדיונות החודש. בתחילת 2025 האוצר ימשיך בקצב הגיוס השבועי ורק במהלך השנה צפוי לצמצמו.
מה צפוי השבוע:
היום (יום א') יפרסם בנק ישראל את המדד המשולב למצב המשק וביום חמישי יפורסמו נתוני רשתות שיווק ויתרות המט"ח.
אירופה
שבוע המסחר בבורסות אירופה הסתיים במגמה מעורבת עם נטייה לעליות לאחר נתוני אינפלציה מעודדים בגרמניה שתומכים בכך שהבנק המרכזי ימשיך להוריד את הריבית בגוש. כמו כן, למרות התגברות האינפלציה בגוש היורו, ההערכות על פי תמחור השווקים הן כי הבנק המרכזי של אירופה יוריד את הריבית בפגישתו החודש (12.12) זו הפעם הרביעית השנה. מדד יורוסטוקס 50 עלה בסיכום שבועי ב-0.3% והשלים עליה של 6.3% מתחילת השנה. מדד דאקס התחזק ב-1.6% לעליה של17.2% מתחילת השנה. מדד פוטסי 100 התקדם 0.3% והוסיף 7.2% מתחילת השנה. לעומתם מדד קאק הצרפתי נסוג 0.3% וירד 4.1% מתחילת השנה.
נתוני מקרו שפורסמו השבוע:
בגוש היורו- האינפלציה השנתית עלתה בנובמבר מ-2.0% ל-2.3%, כצפוי וחצתה את היעד של הבנק המרכזי של אירופה לראשונה מזה 3 חודשים. אינפלציית הליבה נותרה 2.7% (צפי 2.8%). תחזית האינפלציה של הבנק המרכזי לשנה הקרובה שמסתיימת באוקטובר עלתה מ-2.4% חודש קודם ל-2.5%, מעל הצפי. האמון של המגזר העסקי בכלכלת הגוש עלה מעט בנובמבר עפ"י נתוני הנציבות האירופית. עוד עולה מהנתונים כי גם אמון התעשיינים עלה, למרות המתיחות בין בריסל לוושינגטון על רקע בחירתו של טראמפ והכרזתו כי יטיל מכסים על סחורות המיובאות מאירופה. בד בבד, הבנק המרכזי של אירופה פרסם נתונים על ההלוואות למגזר העסקי והפרטי, לפיהם פניה של הכלכלה האירופית ל"נחיתה רכה". לפי הנתונים היקף ההלוואות לחברות באוקטובר רשם עליה קלה. כמו כן נרשמה עליה בהלוואות למשקי בית פרטיים.
גרמניה - האינפלציה השנתית נותרה 2.4% (צפי 2.6%). המכירות הקמעונאיות ירדו באוקטובר 1.5, צפי 0.5%-.
מדד מחירי היבוא עלה באוקטובר ב-0.65%, לעומת ירידה של 0.4% בספטמבר, ומעל הצפי לעליה של 0.2%, ובשנה האחרונה ירד ב-0.8%, נמוך מהצפי. שיעור האבטלה נותר ברמה של 6.1%.
בריטניה - האשראי הצרכני עלה בשנה האחרונה שהסתיימה באוקטובר ב-7.3%, נתון נמוך מחודש קודם (7.5%). אישורי בקשות משכנתא היו גבוהים מהצפי, ונתון חודש קודם עודכן כלפי מעלה.
צרפת- מדד אמון הצרכנים ירד בנובמבר מ-93 ל-90 נק' (צפי 94 נק'). האינפלציה השנתית עלתה מ-1.6% ל-1.7% (צפי 1.8%). הצמיחה ברבעון 3 (עדכון סופי) – 0.4% ובשנה האחרונה 1.2%, (צפי 1.3%). תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים של צרפת המדורגת AA- ע"י פיץ', טיפסה השבוע בפעם הראשונה בתולדותיה לרמה זהה של התשואה של מקבילותיה ביוון (בעלת דירוג פיץ' BBB-), תשואה המגלמת 2 הורדות דירוג.
איטליה- האינפלציה השנתית עלתה מ-1% ל-1.6%. הצפי עמד על 1.4%.
נתוני מקרו הצפויים להתפרסם השבוע:
בגוש היורו- מדד מנהלי הרכש במגזר היצרני, אבטלה, מדד מחירי היצרנים, מכירות קמעונאיות, נתוני צמיחה סופיים לרבעון השלישי.
גרמניה- מדד מנהלי הרכש HCOB, הזמנות מפעלים, יצור תעשייתי, נתוני סחר חוץ.
בריטניה- מדד מחירי הבתים של ניישנוויד, מדד מנהלי הרכש של S&P.
צרפת- מדד מחירי היצרנים, מדד מנהלי הרכש, ייצור תעשייתי, החשבון השוטף.
איטליה- נתוני צמיחה.
מטבעות וסחורות
מחיר הנפט צנח בסיכום שבועי בשיעור של 4.5% למחיר של 68$ לחבית נפט אמריקאי ברקע הפסקת האש בלבנון. לאחר 4 ימים של ירידות, מחירי הנפט עלו מעט על רקע הערכה להתחדשות סיכוני אספקה בעוד ישראל וחיזבאללה מאשימות אחת את השניה בהפרות הפסקת האש.
מחיר הזהב נסוג. המתיחות הגואה באוקראינה הגדילה את הביקוש למתכת היקרה שנחשבת מקלט בטוח למשקיעים בעתות משבר, עם זאת, בסיכום שבועי הזהב נסחר במחיר נמוך ממחירו שבוע שעבר על רקע הפסקת האש וסימנים להתייצבות במלחמה בצפון. מחיר האונקיה ירד לרמה של 2,643.2$.
השקל יוסף השבוע ב-2.3% מול הדולר וב-0.1% מול היורו, על רקע האופטימיות עם הפסקת האש בצפון. המשך מגמה זו תתמוך בהתמתנות האינפלציה ותגביר את הסיכוי להורדות ריבית קרובות.
מדד הדולר של ICE שעוקב אחר שער הדולר מול מטבעות שש שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב ירד השבוע ב-1.7%. מול השקל, הדולר היציג נקבע ביום שישי ברמה של 3.643 שקל לדולר.
הביטקוין שוב מתקרב לכיוון ה-100 אלף $- המטבע הפופולרי מבין מטבעות הקריפטו, התחזק בכ-39% בחודש נובמבר למחיר של 96,841$, הזינוק החודשי החד מאז פברואר, על רקע ציפיות כי נצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב ייטיב עם מגזר הקריפטו בזכות רגולציה רופפת יותר. מתחילת 2024 קפץ המטבע ב-130%, בין השאר הודות להתעניינות מוגברת במטבע הדיגיטלי מאז אישור המסחר בקרנות סל עוקות ביטקוין בארה"ב בינואר. השווי של שוק הקריפטו כולו מסתכם כעת בכ-3.37 טריליון $, זינוק של יותר מטריליון $ מאז ניצחונו של טראמפ בבחירות לנשיאות.
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.