בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!
סיכום שבוע המסחר האחרון
נקודות עיקריות
בארה"ב מדד S&P500 סיים בעליה של 0.2% ל-5,800 נק' (20.5% YTD) ומדד נאסד"ק הרחב עלה 0.1%. באירופה מדד יורוסטוקס 50 השיל 2.2%, באסיה מדד ניקיי 225 היפני ירד 3.0% ובסין מדד CSI300 קפץ 8.5% ביום ב' שהיה יום המסחר היחיד שלו בשבוע שעבר.
בבורסה בת"א – שבוע המסחר המקוצר הסתיים ביום ג', היום בו נורו מאירן כ-180 טילים בליסטיים, מרביתם יורטו והושמדו בעודם באוויר. בסיכום שבועי, מדד ת"א 125 עלה 0.1% ומדד מניות היתר SME60 הוסיף 1.4%.
ארה"ב
מדד S&P500 טיפס השבוע ב-0.2%. מדד דאו ג'ונס הסתפק בעלייה שבועית של 0.1% וכמוהו המדדים נאסד"ק כללי ונאסד"ק 100. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, שנהנה מסביבת ריבית נמוכה, הגיב לירידה הצפויה בקצב הפחתות הריבית וסיים את השבוע בירידה של 0.5%.
תשואות ה-Treasuries הגיבו בעוצמה להתקררות הציפיות לקצב אגרסיבי של הורדות ריבית. התשואה ל-10 שנים עלתה השבוע ב-22 נ"ב ל-3.97% (שיא עלייה שבועית של שנה) והתשואה לשנתיים, שרגישה יותר לשינויים בטווח הקצר, זינקה השבוע ב-36 נ"ב ל-3.92% (זינוק שיא בשבוע אחד מאז יוני 2022). עקום התשואות, כמעט התיישר, כשהפער לטובת ה-10 שנים צנח השבוע מ-19 נ"ב ל-5 נ"ב בלבד.
המשקיעים ממתינים לפרסום פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה (מ-18.9), ביום רביעי הקרוב, בשעה 21:00, וכמובן, לנתוני האינפלציה (CPI) ואינפלציית הליבה למחרת, יום חמישי, בשעה 15:30. בנוסף, השוק מצפה לפתיחת עונת הדו"חות השבוע. ביום שלישי בעיטת הפתיחה, ששמורה, כמו ברבעונים האחרונים, לפפסיקו וביום שישי גולת הכותרת, תוצאות הבנקים הגדולים – JPMorgan Chase, וולס פארגו ובלאק רוק (המשך ביום שני).
יו"ר הפד, פאוול התארח ביום שני בערב בכנס כלכלי מקצועי של האגודה הלאומית לכלכלת עסקים (NABE), בנאשוויל. לאחר נאום קצר על מצב הכלכלה הוא התארח לשיחה עם נשיאת ה-NABE והדגיש את חוסנו של שוק התעסוקה, שנמצא במצב טוב מזה שלפני הקורונה, אחרי שחווה התחממות יתר והצטנן. פאוול אמר שהפחתות הריבית לא חייבות להמשיך בקצב שבו החלו וניתן למתן את התהליך. לאחר הנאום עלו תשואות האג"ח וההסתברות להפחתה נוספת של 50 נ"ב, בנובמבר, החלה לרדת.
דו"ח התעסוקה שפורסם ביום שישי לפני המסחר והיה, כאמור, חזק מהצפוי, האיץ את התהליך. התשואה לשנתיים זינקה השבוע ב-36 נ"ב והתשואה ל-10 שנים ב-22 נ"ב, כשבמקביל, ההסתברות להפחתה נוספת של 50 נ"ב בישיבה הקרובה יורדת מהשולחן והחוזים על הריבית מגלמים הפחתה של 25 נ"ב בלבד בהסתברות של 100%.
נגיד הפד של שיקאגו, אוסטן גולסבי, שיבח את דו"ח המשרות החדש, אך הזהיר ממתן חשיבות יתר לנתונים של חודש אחד בלבד והוסיף כי ישנם סיכונים (הנפט למשל?) שהאינפלציה עלולה לשוב ולהרים ראש. לדבריו, הן האינפלציה והן התעסוקה נמצאות כרגע במקום טוב והפד צריך לדאוג להשאיר אותן במקום.
שיעור האבטלה
ירד במפתיע מ-4.2% ל-4.1%. (צפי 4.2%). קצב העלייה השנתי של השכר הממוצע עלה מ-3.9% (3.8% במקור) ל-4.0% (צפי 3.8%), נזכיר שרק לפני חודשיים עמד קצב עליית השכר על 3.6% בלבד, אחרי מגמת ירידה ממושכת. שינוי המגמה עשוי לייצר לחצים אינפלציוניים אם יימשך. נתון נוסף שעשוי להשפיע על חזרת הלחצים האינפלציוניים משוק העבודה (מה שלא ראינו בחודשים האחרונים) הוא מספר המשרות הפנויות שעלה החודש מ-7.71 מיליון ל-8.04 מיליון, גבוה מצפי ל-7.7 מיליון משרות. נציין שכשיותר מעסיקים נלחמים על עובדים, הדבר עשוי להוביל להאצת קצב עליית השכר. מס' המובטלים החדשים השבועי הסתכם השבוע ב-225 אלף (יותר מצפי ל-221 אלף ומ-219 אלף בשבוע שעבר, נתון שדווקא מראה התקררות קלה של שוק התעסוקה). גם רכיב התעסוקה במדדי מנהלי הרכש של ISM מציג מגמת התקררות – במגזר התעשייה הוא ירד במפתיע מ-46.0 ל-43.9 נק' ובמגזר השירותים מ-50.2 ל-48.1 נק' (מעבר מהתרחבות להתכווצות!) עלייה בקצב הפעילות, הן במגזר השירותים, שממשיך להתרחב והן במגזר התעשייה, שעדיין מראה התכווצות, אם כי בקצב פוחת. במדדים עצמם ראינו מגמה חיובית - מדד השירותים זינק במפתיע בספטמבר מ-51.5 ל-54.9 נק' (צפי 51.7 נק') ומדד התעשייה נותר סטטי ברמה של 47.2 נק' (צפי 47.5 נק'), כלומר יציבות בקצב ההתכווצות. ההזמנות ממפעלים ירדו באוגוסט ב-0.2% (בניגוד לצפי שיעלו 0.1%). מדד מנהלי הרכש של שיקאגו עלה בספטמבר מ-46.1 ל-46.6 נק' (צפי 46.0 נק'), אולם עדיין מראה מגמת התכווצות.
ועכשיו, השוק ממתין לנתוני האינפלציה ביום חמישי, ע"מ לדעת האם מגמת התמתנות האינפלציה נמשכת, כך שהפד יוכל להמשיך בהורדות הריבית, גם אם בקצב פחות מהיר ממה שצפינו רק לפני כשבוע.
מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב
השבוע יעמדו במוקד זירת המקרו, מדדי המחירים בארה"ב ובראשם, כמובן, האינפלציה (CPI) ואינפלציית הליבה לחודש ספטמבר, שיפורסמו ביום חמישי בשעה 15:30. מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות בספטמבר ב-0.1% ומדד הליבה (ללא רכיבי המזון והאנרגיה התנודתיים) צפוי לעלות ב-0.2%. האינפלציה השנתית צפויה לרדת מ-2.5% ל-2.3% ואינפלציית הליבה השנתית צפויה להישאר 3.2%, כמו בחודש שעבר.
למחרת, יום שישי, יפורסם מדד המחירים ליצרן ((PPI, שצפוי לרדת מעט בחישוב שנתי, מ-1.7% ל-1.6%, אולם ה-PPI השנתי ללא מזון ואנרגיה צפוי לעלות מ-2.4% ל-2.7%.
ביום רביעי נקבל את פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה (שהתקיימה ב-17-18 בספטמבר) ויהיה מעניין לעקוב אחרי הדיון שבסופו הוריד הפד את הריבית בלא פחות מ-50 נ"ב. כזכור, ההחלטה לא התקבלה פה אחד (לראשונה מאז 2022), כשחברת מועצת הנגידים, מישל באומן, הצביעה נגד, כדי שלא יתפרש שהפד הכריז ניצחון על האינפלציה מוקדם מדי.
נתוני מקרו נוספים שיתפרסמו השבוע: ביום שני – אשראי צרכנים. ביום שלישי – מדדי אופטימיות העסקים הקטנים, הגירעון המסחרי. ביום רביעי – מלאים סיטונאיים, מכירות סיטונאיות. ביום חמישי – השינוי בשכר הריאלי, תביעות אבטלה חדשות ומתמשכות (שבועי). ביום שישי – מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (כולל ציפיות האינפלציה של הצרכנים לשנה ול-5-10 שנים).
שבוע פורה של בכירי הפד מול המיקרופונים והשבוע הם צפויים לשאת לא פחות מ-20 נאומים/ראיונות/דברי פתיחה.
במוקד – נאומים כלכליים של מוסאלם ובוסטיק ביום שלישי. למחרת ידבר סגן יו"ר הפד, פיליפ ג'פרסון.
ישראל
מדד ת"א 35 ירד בשבוע שעבר 0.1% ואילו ת"א 90 הוסיף 0.5% כך שת"א 125 סיים בעליה שבועית של 0.1%. מניות הבנקים איבדו 0.8% (16.2% מתחילת השנה) ואילו ת"א הנדל"ן הוסיף 0.4% (3.5% מתחילת השנה).
בשוק האג"ח המקומי נרשמו בשבוע שחלף מגמות מעורבות עם עליות באגרות הצמודות וירידות בשקליות. תל גוב צמודות 15 + הארוך התייקר בכ-0.4%. באפיק הקונצרני הכללי נרשמה עליה של 0.2% בהובלת הצמודים כאשר תלבונד 60 הוסיף 0.3% ואילו תלבונד שקלי ותלבונד שקלי 50 נותרו ללא שינוי. בלט לחיוב מדד תל בונד דולר שעלה 1.2% כשברקע התחזקות של הדולר ביחס לשקל.
ההחלטה התקבלה בעקבות הערכת חברת דירוג האשראי כי המלחמה עם חיזבאללה עלולה להתארך ואף להחריף, כולל כניסה קרקעית לתוך לבנון ולהימשך עמוק לתוך שנת 2025. כתוצאה, ההתאוששות הכלכלית של ישראל עשויה להתעכב. ב- S&P צופים כי בשנת 2024 הצמיחה של המשק הישראלי תהיה אפסית ותעלה ל-2.2% בלבד בשנת 2025. מדובר בתחזיות חלשות משמעותית ביחס לקודמות (צמיחה של 0.5% ב-2024 ו-5% ב-2025). במקביל, ההוצאות הביטחוניות צפויות לגדול והגירעון הממשלתי, שכיום עומד על 8.3%, צפוי לגדול לרמה של 9% בסוף השנה הנוכחית, הרבה מעל ל-6.6%, המספר עליו בונים במשרד האוצר.
חשוב לציין כי ב-S&P מודעים גם לחוזקות המאפיינות את הכלכלה הישראלית ומציינים, בין היתר, גמישות ויכולת הסתגלות גבוהה, רמת הכנסה גבוהה לנפש, מגזר היי-טק משגשג המאפשר עבודה מרחוק, מאזן תשלומים שנותר חזק עם עודף בחשבון השוטף (=עודף של כניסות מט"ח) וכן כרית ביטחון בדמות יתרות מט"ח בסך של כ-217 מיליארד $ המצויות בידי בנק ישראל ומכסות פי 1.6 מהחוב החיצוני של כלל המשק ומעניקות לישראל מרחב לתמרון.
לפי החלטות ופעולות הממשלה עד כה, נראה כי על מנת לממן את הוצאות המלחמה היא מעדיפה את מסלול גיוס החוב על פני הקיצוץ התקציבי. המשמעות הינה דחייה של הוצאות המלחמה והשתן על העתיד ללא ניסיון מספק לממנן בהווה. לפי כלכלני חב' גיזה, מצב זה יביא לכדי כך שיידרש זמן רב עד אשר סוכנויות הדירוג ישפרו את דירוג החוב של המשק.
בחודש ינואר הייתה הורדת הריבית האחרונה וככל הנראה היחידה בשנת 2024. בהודעת הריבית האחרונה נכתב ע"י בנק ישראל שעל רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית" מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית". בנוסף צוין כי "תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית".
נראה כי אי הוודאות לא הולכת לשום מקום ואף מתגברת. במקביל, האינפלציה, שכבר התמתנה לרמה של 2.5% והתכנסה לתוך יעד יציבות המחירים, חזרה והרימה ראש בחודשים האחרונים, בעיקר לאחר מדד אוגוסט הגבוה שעלה 0.9% והביא את האינפלציה השנתית לשיעור של 3.6%. לכן, ולמרות שהמצב הכלכלי במשק הולך ומידרדר, ועקב חשש מפני פיחות בשקל, נראה כי אין לבנק ישראל ברירה אלא להותיר את הריבית שוב ללא שינוי בשיעור של 4.5%.
להערכתנו, הורדת ריבית אינה נראית באופק והיא תידחה לפחות עד שלהי המחצית הראשונה של שנת 2025.
שוק הסחורות והמטבעות
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.