סיכום שבועי:
שבוע של ירידות שערים ברוב בורסות העולם כשברקע הורדת הריבית בארה"ב הולכת ומתרחקת.
בארה"ב - בסיכום שבועי, מדד S&P500 ירד 1% וננעל על 5,204.3 נק' (פלוס 9.1% מתחילת השנה) והמדדים נאסד"ק כללי ונאסד"ק 100 איבדו השבוע 0.8% כ"א. גם באירופה נרשמו ירידות אחרי תקופה ירוקה ארוכה כאשר מדד יורוסטוקס 50 איבד 1.4% (פלוס 10.9% מתחילת השנה). במזרח – מדד ניקיי היפני צנח בשבוע שחלף 3.4% ואילו סין והודו עלו בקרוב לאחוז. בבורסה בת"א נרשמו ירידות חדות - בסיכום שבועי, מדד ת"א 125 איבד 2.8% (פלוס 4.7% מתחילת השנה), מדד הבנקים נפל 5% ומדד ת"א נדל"ן ירד 4.4%. ברקע חשש מהסלמה ביטחונית.
· במסחר השבועי במט"ח: פיחות בשקל –הדולר התחזק השבוע ב- 1.8% מול השקל (דולר/שקל יציג בשישי עמד על 3.68 ₪) והיורו קפץ 2.1% מול השקל (יורו/שקל יציג עמד על 4.063 ₪). ברחבי העולם הדולר איבד כ-0.2% ביחס לסל המטבעות.
· ישראל – סימני התאוששות לצד גידול בגירעון - עליה של 0.5% במדד המשולב לחודש פברואר ושיא כספי ברכישות בכרטיסי אשראי במרץ (42.5 מיליארד ₪) מצביעים על המשך התאוששות המשק המקומי. מנגד, נמשך הזינוק בגירעון הממשלתי (5.6% בפברואר) וקיים חשש כי יעד הגירעון לשנת 2024 (6.6%) ייפרץ בקרוב.
· ישראל – סוכנות הדירוג פיץ' הותירה את דירוג האשראי ללא שינוי על A+. במקביל, התחזית שונתה מיציבה לשלילית. מרבית הכלכלנים העריכו כי הדירוג יירד. כעת הכדור עבר לידי סוכנות הדירוג S&P.
· ארה"ב –דו"ח תעסוקה חזק ביום שישי הוביל להתקררות של הצפי להורדת ריבית (מתנדנד כעת בין 2 ל-3 הורדות השנה) ועליית תשואות, שוק המניות טיפס לקראת המנוחה בסופ"ש.
· מה צפוי השבוע? בארה"ב תתפרסם ביום ד' האינפלציה (צפי: 3.4% לאחר 3.2% חודש קודם) ובהמשך תשומת הלב תעבור לעונת הדו"חות הכספיים שבפתח בדגש על פרסומי הבנקים הגדולים ביום שישי.
בישראל תתפרסם מחר החלטת ריבית והדעות לגביה חלוקות. מחד, האינפלציה מצויה בטווח היעד של הבנק (1-3%) ומאידך, ישנם סיכונים שונים הנובעים מרמה גבוהה של אי ודאות בעת הנוכחית.
באירופה צפויה החלטת ריבית של ה- ECB ביום חמישי ולמרות שהמאבק באינפלציה מצליח להם (CPI שנתי באירופה 2.4%), הריבית צפויה להישאר השבוע לל"ש ולרדת לא לפני חודש יוני.
ביצועי שווקים, מטבעות וסקטורים נבחרים
ארה"ב
נאומו של יו"ר הפד, פאוול, באוניברסיטת סטנפורד, שידר מסר מרגיע, אולם שלל נתוני מקרו חזקים הרחיק את הציפיות ל-Pivot (תחילת הפחתות הריבית) המיוחל ליולי-ספטמבר וכרגע חוזי ה-Swap מתמחרים 2-3 הפחתות ריבית בלבד עד סוף השנה. גם השבוע הקרוב יהיה עשיר בנתונים ובאירועים חשובים – ביום רביעי יתפרסם פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה של הפד, באותו יום יתפרסמו נתוני האינפלציה בארה"ב ותיפתח גם עונת הדו"חות לרבעון הראשון של 2024, כשבמוקד השבוע – דו"חות הבנקים הגדולים שישוחררו ביום שישי.
ביום רביעי השבוע, נקבל את פרוטוקול ישיבת המדיניות האחרונה של הפד, שהתקיימה ב-19-20 במארס. המסר היוני שעלה ממנה תמך בשווקים באותה נקודה ונראה שהיום, כשהשוק מתמחר כבר פחות הפחתות ריבית ממה שמופיע בתחזית של הפד, חשוב לנתח את העמדות שהובעו באותה ישיבה.
תשואות ה-Treasuries, זינקו השבוע בכ-13-20 נ"ב, בתנודתיות חריגה – עלייה חדה עד ליום רביעי, בתגובה לרצף נתוני מקרו חזקים וכהכנה לנאום פאוול באותו ערב, התפרקות לאחר הנאום המרגיע של יו"ר הפד וזינוק מחודש ביום שישי, לאחר דו"ח התעסוקה החזק. בסיכום שבועי, התשואה ל-10 שנים זינקה ב-20 נ"ב ל-4.40% ואילו התשואה לשנתיים, הרגישה יותר לשינויים בישיבות הקרובות, עלתה ב-13 נ"ב לרמה של 4.75%.
שיפוע העקום ההפוך (בין שנתיים ל-10) התמתן השבוע, מ-42 נ"ב לכ-35 נ"ב.
הפוזיציות של סוחרי ה-SWAPS בארה"ב היו גם הן תנודתיות השבוע, אך דו"ח התעסוקה הכריע לטובת טון ניצי ודחיית הציפיות להפחתת ריבית בארה"ב. ההסתברות להפחתת ריבית ב-12 ביוני, ירדה מכ-57% בשבוע שעבר ל-49%, כשההסתברות המצטברת עד אותה ישיבה פוחתת מ-67% ל-54%, כלומר הפיבוט נדחה ל-31 ביולי. ההסתברות המצטברת עד אז (כולל) ירדה מכ-106% ל-93%. ההסתברות להפחתת ריבית שנייה עד 31 ביולי ירדה מהמפה וגם ודאות של מעל 100% להפחתה אחת עד אז, כבר אינה מושלמת.
החוזים על הריבית מנבאים כרגע הפחתה מצטברת של 65 נ"ב בלבד במהלך שנת 2024 (פחות מ-3 הפחתות השנה), לעומת מעל 70 נ"ב שראינו לפני דו"ח התעסוקה.
לסיכום, נתונים חזקים, המדגישים את חוסנה של הכלכלה הגדולה בעולם. שימו לב שגם הנתונים החלשים לכאורה, התקבלו בברכה בשווקים. הירידה של ה-ISM במגזר השירותים נבעה בעיקר מירידה חדה ברכיב המחירים (אחד מעשרת הרכיבים לחישוב מדדי ISM), מה שעשוי לאותת על התמתנות באינפלציית השירותים הדביקה. (עליית רכיב המחירים במדד המקביל בתעשייה, מתקבלת בטבעיות, עקב האמרת מחירי הסחורות, בדגש על מחירי הנפט, שרשמו שיא של 5 חודשים). גם ירידת האשראי הצרכני מקלה על לחץ הביקושים וכמוה האטת קצב עליית השכר.
נתונים נוספים שיפורסמו השבוע: ציפיות האינפלציה לשנה של הפד, מדד אופטימיות העסקים הקטנים, השכר השעתי הריאלי הממוצע, השכר השבועי הריאלי הממוצע, מכירות סיטונאיות, מלאים סיטונאיים, תקציב האוצר, מחירי היבוא והיצוא ומדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן.
עונת הדו"חות חוזרת למפה! ביום רביעי נתוודע לתוצאותיה של דלתא איירליינס, שתתכבד לפתוח את העונה, מבין החברות ב-S&P500. ביום שישי, כמיטב המסורת, נקבל את דו"חותיהן של ענקיות הבנקאות – JPMorgan Chase, Wells Fargo, בלאקרוק וסיטיגרופ.
אירופה
מדדי המניות באירופה פתחו את שבוע המסחר הראשון של הרבעון השני של שנת 2024 במגמה שלילית לאחר שגם ביום שישי רשמו ירידות שערים. מדד דאקס הוביל את הקו האדום ביום שישי עם ירידה של 1.2% ובסיכום שבועי השיל כ- 1.7% מערכו, המדדים יורוסטוקס50 וקאק הצרפתי ירדו ב- 1.1% ביום שישי ובסיכום שבועי נסוגו 1.4% וב- 1.8% בהתאמה. מדד FTSE100 בבריטניה הסתפק בירידה של 0.8% ביום שישי ובסיכום שבועי נחלש בכחצי אחוז בלבד. באפיק החוב רשמו אגרות החוב ירידות שערים קלות שהתבטאו בעליית תשואות. תשואת אג"ח ממשלת גרמניה ל- 10 טיפסה ל- 2.395% ובצרפת תשואת האג"ח ל- 10 הגיעה לכ- 2.9%. בבריטניה, תשואות האג"ח הממשלתיות מתבססות מעל – 4% ברמה של 4.068%.
מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב: בארה"ב תחל עונת הדוחות לרבעון הראשון ואלה צפויים להשפיע על כיוון המסחר ברחבי העולם. כמו כן, שאלת כיוון הריבית בארה"ב באירופה, בבריטניה ובמדינות נוספות תמשיך לרחף מעל ולהשפיע על כיוון מדדי המניות. השבוע צפויים להתפרסם מספר נתוני מקרו ובראשם הודעת הריבית של ה- ECB ביום חמישי הקרוב (צפי: הריבית תישאר ללא שינוי). כמו כן, יפורסמו הנתונים הבאים: בגרמניה – יפורסמו נתוני הייצור התעשייתי, נתוני יבוא/יצוא, אינפלציה (נתון סופי חודש מרץ). בצרפת – יפורסמו נתוני האינפלציה הסופיים. בבריטניה יתפרסמו מספר נתונים חשובים וביניהם: שיעור הצמיחה, ייצור תעשייתי ומסחרי ומדד השירותים.
ישראל
בשוק החוב נרשמה מגמה מעורבת תוך נטייה לירידות שערים.
נתוני מקרו שפורסמו השבוע:
הייצור התעשייתי עלה בינואר ב-3.8%. נתון דצמבר תוקן כלפי מעלה, מ-2.7%- ל-1.6%-.
המדד המשולב לחודש פברואר עלה בכ-0.5% והוא משקף את המשך ההתאוששות ההדרגתית של המשק מהפגיעה בשל מלחמה. המדד הושפע לטובה בין היתר, מעליה ביבוא מוצרי צריכה, יצוא סחורות, שיעור המשרות הפנויות, התחלות בניה ורכישות בכרטיס אשראי.
המכירות ברשתות השיווק צנחו בפברואר ב-2.1%. נתון ינואר נחתך כלפי מטה, מ-2.2%+ ל-0.7%-.
האצה בשכר הממוצע במשק לקצב שנתי של 9.2% בפברואר מ-5.8% בינואר, סימנים לשוק עבודה הדוק.
תיירות- מספר היוצאים לחו"ל עלה במרץ ב-20% אולם עדיין נמוך ב-40% לעומת מרץ 2023. מס' הנכנסים נותר נמוך ב-78% לעומת מרץ 2023.
יתרות המט"ח של בנק ישראל לסוף חודש מרץ הסתכמו ב-21.7 מיליארד $, גידול של כ-6.7 מיליארד $ לעומת סוף החודש הקודם. היתרה ביחס לתמ"ג עמדה על 42.2%.
נתוני מקרו שיתפרסמו בשבוע הקרוב: החלטת הריבית של ב"י (מחר בשעה 16:00), ביטחון הצרכנים (חמישי).
שווקים נוספים
שבוע המסחר במזרח ננעל במגמה מעורבת. בסיכום שבועי, מדד ניקיי 225 בלט לשלילה לאחר שצנח 3.4%. בהונג קונג ובסין היבשתית המסחר במדדים העיקריים הסתיים בעליות של 1.1% ו-0.9% בהתאמה, בשבוע מסחר מקוצר לרגל חגים לאומיים. מדד ניפטי הוסיף לערכו 0.8%.
נתוני מקרו:
סין - מדדי מנהלי הרכש של קאיישין הציג התרחבות בפעילות מגזר השירותים במרץ בקצב המהיר מאז דצמבר. זהו החודש ה-15 ברציפות של התרחבות במגזר.
הודו - מדד מנהלי הרכש של HSBC בשירותים עלה מ-61.3 ל-61.8 נק'. הבנק המרכזי הותיר את הריבית לל"ש על 6.50%.
יפן - מדדי מנהלי הרכש המשולב ובשירותים שלJIBUN BANK הציגו התכווצות בפעילות בחודש מארס. הוצאות משקי הבית ירדו בשנה האחרונה ב-0.5%, שיפור משמעותי לעומת החודש הקודם ונתון גבוה מהצפי. שיפור במדד המוביל.
טורקיה- האינפלציה בחודש מארס עלתה ב- 3.16% לקצב שנתי של 68.5%.
נתוני מקרו חשובים שצפויים להתפרסם בשבוע הקרוב:
סין- אינפלציה, מדד מחירי היצרנים, מאזן הסחר, סחר חוץ. הודו- יצור תעשייתי, אינפלציה. יפן- שכר העובדים בשנה האחרונה, סקרי המצב הנוכחי והתחזיות של ECO WATCHERS. מדד מחירי היצרנים, יצור תעשייתי.
שוק הסחורות והמטבעות
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.