בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!
סיכום שבוע המסחר האחרון
נקודות עיקריות
- תוצאות הבחירות בארה"ב הזניקו את השווקים ואת הביטקוין לשיאים חדשים. בישראל השוק מטפס גם בשל דיווחים אודות מו"מ להשגת הפוגה מול חיזבאללה בצפון.
בארה"ב נרשם שבוע חזק! מדד S&P500 קפץ 4.7% בשבוע שעבר, חצה בזמן המסחר רף של 6,000 נק' שבו מעולם לא ביקר עד כה ולבסוף ננעל בשישי על 5,995 נק', שיא כל הזמנים. מדד נאסד"ק הרחב זינק ב-5.7% ומדד המניות הקטנות, ראסל 2000, הוסיף 8.6%. באירופה מדד יורוסטוקס 50 השיל 1.5%, באסיה מדד ניקיי 225 היפני הוסיף כאחוז, בסין מדד CSI300 זינק 5.5% בעוד הבורסה בהודו ירדה 0.6%. עליות גם בבורסה בת"א – מדד ת"א 125 סיים בעליה שבועית של כ-0.8% והציג מתחילת השנה תשואה של 18.3%.
- במסחר השבועי במט"ח: תיסוף - הדולר איבד כאחוז ביחס לשקל וננעל על 3.722 ₪ (יציג בשישי).
בחירות בארה"ב: אחרי ניצחון מוחץ לטראמפ הבורסות טסו – מעבר חד ממצב של אי וודאות לוודאות גורר לרוב ראלי קצר וזה מה שקורה בימים האחרונים. החשש מפני עיכוב בזהות המנצח התבדה והמשקיעים נוהרים לשוק ומצטיידים במניות של הסקטורים החביבים על הנשיא הנבחר, כגון, בנקים, אנרגיה וקריפטו.
הריבית בארה"ב ירדה שוב – הפד' הוריד את הריבית ברבע אחוז לשיעור של 4.50-4.75%. עם זאת, השוק חושש שטראמפ ילבה מחדש את האינפלציה ולכן בתחילת השבוע תשואות האג"ח טיפסו בחדות.
אנבידיה: כבשה את הפסגה – יצרנית השבבים עקפה את חב' אפל כחברה בעלת שווי השוק הגדול בעולם - יותר מ-3.6 טריליון $. מנית אנבידיה זינקה בכמעט 200% מתחילת השנה.
- ישראל: ציפייה להסדר בצפון תומכת במדדי המניות – הפסקת הלחימה, גם אם רק בגזרה אחת, צפויה להביא להתאוששות מהירה של הכלכלה הישראלית והדבר בא לידי ביטוי במדדי הבורסה.
- מה צפוי השבוע - ארה"ב – ביום רביעי יפורסם נתון האינפלציה של חודש אוקטובר (צפי 0.2% ועליה מקצב שנתי של 2.4% ל-2.6%). במקביל, במסגרת עונת הדוחות ידווחו, בין השאר, הום דיפו, טייסון פודס ואוקסידנטל ביום ג', חברת סיסקו תפרסם ביום ד', וולט דיסני ואפלייד מטריאלס ביום ה'. בישראל - ביום שישי נתון אינפלציה עם צפי לעלייה של 0.5% באוק' כך שהאינפלציה השנתית תסתכם ב-3.5% (לל"ש מהחודש הקודם).
- ארה"ב
- וול סטריט מקבלת את טראמפ בתשואות! וול סטריט רשמה שבוע חיובי חזק וחוגגת את נצחונו המובהק של טראמפ. מדד נאסד"ק הרחב רשם זינוק שבועי של 5.7%, שבר את שיא כל הזמנים וחזר לעקוף את ביצועי מדד S&P500. מתחילת השנה זינק מדד נאסד"ק בכ- 28.5% בעוד מדד 500 החברות הגדולות (S&P500) עלה "רק" 25.7% מתחילת השנה. המדדים S&P500 והדאו ג'ונס גם רשמו שיאים חדשים וננעלו ביום שישי בשיא של כל הזמנים. בסיכום שבועי, מדד S&P500 טיפס 4.7% והדאו ג'ונס הוסיף 4.6% לערכו. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, היה "כוכב השבוע" עם עלייה חדה של כ- 8.6%. העלייה במדד הקטנות הפתיעה את המשקיעים לאור הזינוק בתשואות האג"ח אך ה"וויב" החיובי עקב נצחונו של טראמפ גבר.
- תשואות ה-Treasuries המשיכו לטפס גם השבוע, כשהתשואה ל-10 שנים נגעה במסחר התוך יומי ביום רביעי ברמות של כ- 4.48% אך עד יום שישי, התמתנו בחדות וננעלו ברמה של 4.3%, כך שבסיכום שבועי אף רשמו ירידה מרמה של 4.38% ביום שישי שעבר.
אחד החששות העיקריים שנובע מהניצחון של טראמפ בבחירות הינו חזרתה של האינפלציה, שתגרום להאטה בקצב הורדת הריבית. הביטוי לחשש זה נצפה בתשואת האג"ח לשנתיים שעלתה מרמה של 4.2% ל- 4.25% לעומת השבוע שעבר, כך שעקום התשואות בין ה- 10 שנים לשנתיים הצטמצם לפער של 5 נ"ב בלבד.
- בחירות בארה"ב - ביום שלישי שעבר התקיימו הבחירות בארה"ב כשהתוצאות היו חד משמעיות וטראמפ ניצח באופן ברור ובפער גדול על יריבתו קמלה האריס. החשש היה שלא תתקבל הכרעה חד משמעית שתגרור הכרעות בבית המשפט וחוסר ודאות ואי סדרים. השוק, כאמור, קיבל הן את טראמפ והן את ההכרעה הברורה בשמחה. נצפו עליות חדות במספר סקטורים המזוהים עם ממשל טראמפ וביניהם סקטור הפיננסים שזינק, סקטור הקריפטו ובעיקר הביטקוין, ששבר את שיא כל הזמנים וכן סקטור האנרגיה המסורתית ומדד המניות הקטנות. מנגד, מניות האנרגיה הירוקה הגיבו בירידות חדות לאור החשש מביטול הסובסידיות שממשל ביידן העניק להן.
- מדיניות מוניטרית –באופן חריג ובגלל מועד הבחירות שהתקיימו ביום שלישי, החלטת הריבית נדחתה ליום חמישי. הוועדה המוניטרית הודיעה על הורדת ריבית נוספת, הפעם ב- 25 נ"ב, לטווח של 4.75%-4.5%. במסיבת העיתונאים, הנגיד ג'רום פאוול הסביר את הסיבות להחלטה וכהרגלו ציין את המחויבות הכפולה של הפד: תעסוקה מקסימלית ויציבות מחירים. הנגיד ציין שהכלכלה האמריקאית חזקה וציין שהצמיחה ברבעון השלישי עמדה על 2.8% לאחר שברבעון השני התמ"ג צמח ב- 3%. כמו כן, הוא ציין שהוצאות הצרכנים נותרו איתנות.
נקודות התייחסות נוספות של פאוול:
שוק העבודה נותר חזק אך הוא אינו משפיע על האינפלציה ברמה גבוהה. אמנם שיעור האבטלה עלה בשנה האחרונה אך התמתן מעט בשלושת החודשים האחרונים ועומד כרגע על 4.1%. תוספת השכר התמתנה בשנה האחרונה. פאוול התייחס לדוח התעסוקה האחרון, שהיה חלש מאוד, אך ציין כי החולשה נבעה בעיקר בגלל סופות ושביתות.
האינפלציה – בהסתכלות על האינפלציה מתייחס הפד לנתוני ה- PCE (הוצאות הצרכנים). נתון ה- PCE, שהגיע לשיא של 7.2% לאחר הקורונה, ירד בספטמבר ל- 2.1% והוא מתקרב ליעד הפד של 2%. עם זאת, אינפלציית הליבה עקשנית יותר ועומדת על 2.7% אך לדבריו גם היא צפויה לרדת. נציין גם כי הפד בודק את הקצב השנתי גם ב- 3 וב- 6 החודשים האחרונים ובשניהם האינפלציה עומדת על קצב של 2.3%.
התחזית - כשביקשו מהנגיד לציין מה עמדתו על התחזית שנמסרה בספטמבר, הוא ענה: אנחנו באמצע הדרך לקראת התחזית הבאה. הפעילות הכלכלית התחזקה יותר מהצפוי – הצמיחה, הצריכה הפרטית, מכירות קמעונאיות, כך שהסיכונים ל- down side פחתו. בספטמבר היה נתון אבטלה טוב מהציפיות אך היה נתון משרות חלש ונתון אינפלציה גבוה במעט מהציפיות. עד התחזית הבאה יתפרסמו שני נתוני אינפלציה ונתון תעסוקה ואלה בוודאי ישפיעו על קבלת ההחלטה הבאה.
- עונת הדו"חות נכנסת לישורת האחרונה, כשיותר מ-450 מהחברות במדד S&P500 (90%) כבר פרסמו את תוצאותיהן, ניתן לומר שעונת הדוחות מסתיימת באקורד חיובי. סך ההכנסות המצרפיות גדל בכ- 5% והרווח הרבעוני עלה בכ- 7%. כ- 53% מהחברות היכו את תחזית ההכנסות ו-75% מהן הכו את ציפיות האנליסטים בשורת הרווח.
- נתוני מקרו שפורסמו בשבוע החולף –
נתוני מקרו שפורסמו בשבוע החולף – השבוע שעבר היה עמוס וביניהם נתוני המקרו רבים. ביום שני פורסם נתון הזמנות מפעלים שירדו ב- 0.5% בספט' וגם נתון אוגוסט עודכן מטה ממינוס 0.2% למינוס 0.8%. ביום שלישי התקיימו הבחירות כך שלא פורסמו נתונים אך ביום רביעי החלה ישיבת הפד בת היומיים שבסופה (יום חמישי) דיווחה הוועדה המוניטרית על הפחתת טווח הריבית הרבע אחוז. ביום חמישי דווחו עוד מספר נתונים: עלות העבודה זינקה ב- 1.9% מעל לצפי לעלייה של אחוז וגם נתון חודש קודם עודכן בחדות כלפי מעלה מעלייה של 0.4% ל- 2.4%. מנגד, מלאים עסקיים ירדו ב- 0.2% מעל לצפי לירידה של 0.1%. גם האשראי הצרכני התמתן בחדות לעומת צפי להתרחבות חדה וגם כאן, נתון חודש קודם עודכן כלפי מטה. ביום שישי פורסמו מדדי הביטחון של אוניברסיטת מישיגן: מדד הסנטימנט זינק מ- 70.5 ל- 73 נק', הרבה מעל לצפי ל- 71 נק'. עם זאת, המדד ממשיך להיות נמוך יחסית. המדד אמנם התאושש משפל של 50 נקודות שאליו צנח ביוני 2022, אולם עודנו נמוך באופן ניכר מרמה של 101 נקודות בה היה בפברואר 2020, לפני פרוץ מגפת הקורונה. עוד פורסם שציפיות האינפלציה של הצרכנים לשנה הקרובה התמתנו בנובמבר מקצב של 2.7% ל- 2.6% ומנגד, ציפיות האינפלציה ל- 5 שנים עלתה מקצב של 3% ל- 3.1%.
-
עדכוני מדדים: אנבידיה בעלת שווי השוק הגדול בעולם וטסלה חצתה (שוב) את רף הטריליון דולר - בשבוע שעבר החליפה אנבידיה את אינטל במדד דאו ג'ונס ובמקביל הפכה לחברה בעלת השווי שוק הגבוה מכולן (עקפה את אפל). ביום שישי החברה נסחרה לפי שו"ש של כ- 3.6 טריליון דולר. מניה נוספת שבלטה במסחר בשבוע שעבר היתה טסלה שחצתה שוב את רף טריליון הדולר שווי שוק לאחר זינוק של כ- 29% ברקע לציפיות כי התמיכה של מאסק במערכת הבחירות של טראמפ והחברות ביניהם תתמוך ביצרנית המכוניות.
- מעונת הדוחות: מניית פלנטיר זינקה בסיכום שבועי בקרוב ל- 40% בעקבות פרסום דוחות חיוביים והעלאת התחזית ביום שלישי. החברה דיווחה על רווח מתואם של 10 סנט למניה והכנסות של 725.5 מיליון דולר ברבעון השלישי, בעוד תחזיות האנליסטים עמדו על רווח של 9 סנט למניה והכנסות של 705 מיליון דולר. לשם השוואה, בתקופה המקבילה אשתקד דיווחה החברה על רווח של 7 סנט למניה והכנסות של 558 מיליון דולר. ההכנסות מהמגזר הממשלתי, שהינו עיקר ההכנסות של החברה, צמחו ב-40% משנה לשנה והגיעו ל-320 מיליון דולר, בעוד שההכנסות מהסקטור המסחרי גדלו ב-54% והסתכמו ב-179 מיליון דולר. מנייתAirbnb נפלה במסחר לאחר שפלטפורמת השכרת הדירות דיווחה על רווח נקי רבעוני של 1.37 מיליארד דולר, או רווח של 2.13 סנט למניה, סנט אחד פחות מתחזיות האנליסטים. החברה רשמה צמיחה של 10% בהכנסות הרבעוניות ל-3.73 מיליארד דולר, מעט מעל לצפי להכנסות של 3.72 מיליארד דולר. מניית ריביאן (סימול (RIVN קפצה במסחר, למרות שיצרנית הרכבים החשמליים דיווחה על הפסד של 1.08 דולרים למניה ועל מכירות של 874 מיליון דולר ברבעון השלישי של השנה. תחזית האנליסטים הייתה להפסד נמוך יותר של 96 סנט למניה ולהכנסות גבוהות יותר של 992 מיליון דולר. מניית פינטרסט (סימול (PINS צנחה 14% במסחר אחרי שהרשת החברתית העריכה כי הרחבת השקעותיה בבינה מלאכותית (AI) תגדיל את ההוצאות התפעוליות ברבעון הנוכחי ב-11%–14% לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת.
- מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב
עונת הדוחות מגיעה לישורת האחרונה והשבוע יפרסמו, בין השאר, הום דיפו, טייסון פודס ואוקסידנטל ביום ג', חברת סיסקו תפרסם ביום ד', וולט דיסני ואפלייד מטריאלס יפרסמו ביום ה'.
בזירת המקרו –ביום שלישי – יפורסמו מדד האופטימית של העסקים הקטנים וציפיות האינפלציה של הפד בניו יורק. ביום רביעי – יפורסם נתון האינפלציה של חודש אוקטובר (צפי 0.2% וקצב שנתי של 2.6%). ביום חמישי – מדד המחירים ליצרן. יום שישי – - מדד הייצור של אמפייר, מכירות קמעונאיות, מחירי יבוא/יצוא, ייצור תעשייתי, מלאים סיטונאיים.
ישראל
שבוע המסחר בת"א התנהל בעליות שערים ב-3 מתוך 5 ימי המסחר האחרונים. ברקע למגמה החיובית הראלי בשוקי ארה"ב שהגיע בתגובה לניצחונו של טראמפ ודיווחים אודות מו"מ המתנהל לקראת הפסקת אש בצפון. מדד ת"א 125 סיים בעלייה שבועית של 0.8% והוא מציג תשואה של 18.1% מתחילת השנה. מדד מניות היתרSME60 איבד בשבוע שחלף ב0.8%.
בגזרת המדדים הסקטוריאליים התקבלה תמונה שהזכירה את המגמות בארה"ב שנובעות מכוונותיו של הנשיא המיועד (יכנס לתפקידו בתחילת ינואר). מדד מניות הבנקים קפץ 2.3% ו-25.2% מתחילת השנה, ת"א פיננסים הוסיף 1.6%, ת"א נפט וגז עלה 1.5% ואילו ת"א קלינטק צנח 4.4% (טראמפ אינו מאמין בעובדה ששימוש באנרגיה פוסילית – נפט, גז ופחם, גורר פגיעה ביציבות האקלים).
בשוק האג"ח המקומי נרשמה בשבוע שעבר מגמה מעורבת עם עליות באפיק השקלי וירידות בצמוד. באפיק החוב הממשלתי, תל גוב כללי עלה 0.1% כאשר מדד תל גוב צמוד ירד 0.2% ואילו תל גוב שקלי הוסיף 0.3%. גם באפיק הקונצרני שלט החוב הלא צמוד כאשר תלבונד שקלי עלה 0.5%, תלבונד שקלי 50 הוסיף 0.3% ואילו תל בונד 60 הצמוד התממש קלות.
עדכון מדדים חצי שנתי – במסגרת העדכון, מניית דמרי נכנסה לת"א 35 במקום אלקטרה שעברה לת"א 90. מניות נוספות שנכנסו למדד ת"א 90 (כמו גם למדד ת"א 125) הן גב ים, מנועי בית שמש, פלרם ומבטח שמיר.
- מאקרו מקומי
יתרות המט"ח שבידי בנק ישראל מהוות כרית של ביטחון. היתרות ירדו בחודש אוקטובר מ-220.4 מיליארד $ ל-216.1 מיליארד $. נציין כי בעבר ספג בנק ישראל ביקורת על החזקות אלו שכביכול גרמו להפסדים למשלם המיסים הישראלי עקב התחזקות השקל. עם זאת, כיום כבר ברור שביקורת זו לא הייתה במקום שכן במצבנו הנוכחי, עם מלחמה מתמשכת, פיחות וגירעון של 8.5%, היתרות הללו מהוות כרית ביטחון מרגיעה הן עבור משקיעים והן עבור חברות הדירוג.
מכירות קמעונאיות עלו ב-2.7% בחודש ספטמבר לאחר שבאוג' נרשם נתון שלילי בשיעור של 3.6%. את הירידה בחודש אוגוסט ניתן להסביר חלקית בשוהים בחו"ל בחופשת הקיץ.
מדד ביטחון הצרכנים המקומי ירד בחודש אוקטובר מ-51 ל-46 נק' כשברקע הגזירות שנכללות בתקציב החדש לשנת 2025 שיכיל התאמות בסך כולל של כ-37 מיליארד ₪. נזכיר כי יעד הגירעון ל-2025 עומד על 4.3% וההתאמות כוללות, בין השאר, הקפאת מדרגות מס והטבות מס שונות, הגדלת גביית ביטוח לאומי, הקפאת שכר במגזר הציבורי, ביטול שני ימי הבראה, הגדלת מס בריאות ב-0.15% וכן העלאת המע"מ באחוז מ-17% ל-18%. השלב הבא הוא לאשר את מסגרת התקציב ב-3 קריאות בכנסת.
- מה צפוי השבוע:
ביום רביעי יתפרסם המאזן המסחרי של ישראל - עם צפי לגירעון סחר של כ-3.1 מיליארד $ בחודש אוקטובר לאחר גירעון של כ-2.2 מיליארד $ שנרשם בחודש שעבר. גירעון סחר מתאר מצב שבו השווי של הסחורות והשירותים שמדינה מייבאת הינו גבוה משווי הסחורות והשירותים שהיא מייצאת ולאורך זמן הוא עלול לגרור פיחות במטבע שלה.
ביום שישי אינפלציה – מה היה ומה יהיה? הנתונים יתפרסמו לאחר נעילת שבוע המסחר ביום שישי הקרוב כאשר הצפי לחודש אוקטובר הינו לעלייה של0.5% כך שהאינפלציה השנתית תסתכם ב-3.5%.
נזכיר כי האינפלציה ירדה מ-5.4% אחרי הקורונה ל-2.5% בחודש פברואר אולם מאז המגמה התהפכה והיא שבה לעלות, באוג' היא עמדה על 3.6% ובספטמבר ירדה ל-3.5%.
בנק ישראל, שהזניק את הריבית לשיעור של 4.75%, הוריד אותה פעם אחת בחודש ינואר השנה ומאז חדל לאור ההתפתחות האינפלציונית ורמת אי הוודאות.
כיום מסתמנת האטה בפעילות המשק תוך היחלשות בביקושים המקומיים. הנתונים מצביעים על כך שהלחצים בשוק העבודה פחתו וקצב הגידול בשכר הממוצע התמתן. הירידה בפעילות הכלכלית וההאטה בביקושים אינן תומכות בהמשך מגמה של אינפלציה מוגברת. כמו כן, בסקר העסקים, שיעור החברות בענף המסחר והשירותים שדיווחו על כוונה להעלות מחירים נמצא במגמת ירידה (יחסית לעונתיות הרגילה).
עונת הדוחות של הרבעון השלישי – מי תדווח? איי.סי.אל ונקסט ויז'ן יפרסמו ביום ב', אמות וקמטק ביום ג', ביום ד' טאואר, או.פי.סי אנרגיה ואנלייט אנרגיה וביום ה' נייס ומטריקס.
- שווקים נוספים
תמריצים בסין – לאחר הניצחון המובהק של טראמפ, היינו מצפים לצניחה במדד המניות הסיני אך בסיכום שבועי נרשמו בסין עליות חדות של כ- 5.5%. ברקע הצגת תוכנית חילוץ נוספת של הממשלה בסין - ביום שישי הציג הממשל בסין תוכנית סיוע לממשלי המחוזות במדינה בהיקף של 1.4 טריליון דולר (10 טריליון יואן) על פני חמש שנים, כחלק ממאמציה של המפלגה הקומוניסטית להמריץ את הכלכלה. ביום שישי הסתיים כינוס הוועדה המתמדת של קונגרס המפלגה, המהווה בפועל את הפרלמנט הסיני, שעסק בין היתר בצעדים לייצוב המשק ועידוד השקעות.
התוכנית כוללת הזרמת 6 טריליון יואן (839 מיליארד דולר) על פני שלוש שנים במטרה להגדיל את תקרת החוב של ממשלי המחוזות מ-29.52 טריליון ל-35.5 טריליון יואן. הצעד נומק בצורך "להבטיח את יציבות הכלכלה והפעילות הפיסקלית ולאפשר לממשלי המחוזות לקדם תוכניות פיתוח".
בנוסף לכך יוזרמו 800 מיליארד יואן בשנה, למשך חמש השנים הקרובות, למטרת הנפקה של איגרות חוב ייעודיות כחלק מעסקת החלף (swap) על החובות החבויים של המחוזות — בשווי כולל של 4 טריליון יואן (כ-558 מיליארד דולר). החובות של ממשלי המחוזות נאמדים ב-14.3 טריליון יואן (1.9 טריליון דולר) נכון לסוף 2023. הממשלה מתכוונת לקצץ את חובותיהם ל-2.3 טרליון יואן עד ל-2028.
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.