בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!
סיכום שבוע המסחר האחרון
נקודות עיקריות
בחודש האחרון ראינו ירידה חדה בהיקף הסחר של ארה"ב וסין (ראו גרף בעמוד האחרון) ולנו זה מזכיר את אפקט הקורונה בקטן, כלומר פגיעה רוחבית בשרשרת הייצור העולמית ומחסור בהיצע של חומרי גלם ומוצרים מוגמרים. לכן, הזמן הוא גורם קריטי. ארה"ב צריכה לחתור לסיכום מהיר עם סין כדי להחזיר את הפעילות ולצמצם נזקים.
ארה"ב
אחרי שבועיים בירוק בוהק, שבוע שלילי בוול סטריט, כשמדדי הדגל יורדים במתינות וקוטעים את האופטימיות, מתוך הבנה שהסכם סחר מול סין יהיה מורכב וייקח זמן. עם זאת, עדיין יש סיבות לאופטימיות, כמו שיחות הסחר בין ארה"ב וסין שנפתחו ביום שבת בשוויץ, כוונתו של ממשל טראמפ לבטל את המגבלות על יצוא שבבים מתקדמים, המשמשים לבינה מלאכותית, שתמכה במניות הטכנולוגיה והסכם סחר מול בריטניה שהושג ביום חמישי ולווה בעליות שערים, אחרי שטראמפ צייץ: "צאו וקנו מניות עכשיו!"
מדד S&P500 ירד השבוע 0.5% ומדד מניות הבלו צ'יפ, דאו ג'ונס הסתפק בירידה שבועית של 0.2%, כמו מדד הטכנולוגיה נאסד"ק 100. מדד נאסד"ק כללי איבד השבוע 0.3% ורק מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, הצליח להראות שוב שמכסים פוגעים פחות בחברות המקומיות, עם עלייה שבועית מזערית של 0.1%.
כשהחשש מפני התפרצות אינפלציונית עולה, מה יותר טוב מלהיחשף לנתוני האינפלציה כבר ביום שלישי הקרוב? J
ואגב, נתון ה-PCE שפורסם לפני ישיבת הפד התייחס לחודש מארס. דו"ח האינפלציה (CPI) שיפורסם השבוע הוא עבור חודש אפריל, כך שהוא ייתן תמונת מצב עדכנית, למה שקרה למחירים לאחר הכרזת השחרור של הנשיא טראמפ. מדד המחירים לצרכן ומדד הליבה צפויים לעלות באפריל 0.3%, כל אחד. האינפלציה השנתית צפויה להישאר 2.4%, כמו בחודש שעבר ואינפלציית הליבה צפויה להישאר 2.8%. באותו יום יפורסמו גם מדד אופטימיות העסקים הקטנים ושכר העבודה הריאלי (שעתי ושבועי). ביום חמישי יפורסמו מדד אמפייר סטייט – סקר התנאים העסקיים של מנהלי הייצור בניו יורק, המכירות הקמעונאיות, מדד המחירים ליצרן, הייצור התעשייתי, שיעור ניצול גורמי הייצור ומדד בטחון הנדל"ן. ביום שישי נתוודע לנתוני היתרי הבנייה והתחלות הבנייה, מחירי היבוא והיצוא וסקר סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (כולל תחזית האינפלציה של הצרכנים לשנה ול-5-10 שנים).
עונת הדו"חות מגיעה לישורת האחרונה אחרי שכ-90% מהחברות במדד S&P500 פרסמו כבר את תוצאותיהן. בין הפרסומים השבוע – ביום שני: Monday, Fox Corp., Hertz. ביום רביעי: CISCO, סוני. ביום חמישי: Walmart, Applied Materials, Deere & Co..
וכמו בכל שבוע בחודשים האחרונים, ההתפתחויות בחזית מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ימשיכו לתת את הטון ולהשפיע על המסחר. ביום שבת החלו בז'נבה שבשווייץ שיחות הסחר בין משלחת סינית בהובלת סגן ראש ממשלת סין, הא ליפנג לבין משלחת אמריקנית, בהובלת שר האוצר, סקוט בסנט ונציג הסחר של ארה"ב, ג'יימיסון גריר. נשיא ארה"ב, טראמפ, הכריז ביום ראשון על התקדמות משמעותית ו"איפוס מקיף" של היחסים באופן ידידותי ובונה. דובר סיני הדגיש כי סין נותרה איתנה בהתנגדותה לשימוש לרעה במכסים על ידי ארה"ב. טראמפ ציין שהוא רוצה לראות פתיחה של סין לעסקים אמריקניים ושתיתכן הפחתת מכסים משמעותית, מ-145% ל-80%, אך מומחים מזהירים שהדרך להסכם סחר מלא עוד ארוכה והשלכות מלחמת המכסים עדיין מורגשות בשתי הכלכלות.
גם להתלקחות המחודשת בין הודו ופקיסטאן, אחרי הפיגוע של טרוריסטים מפקיסטאן ב-22 באפריל והתגובה של הודו, פוטנציאל נפיץ, שכן, מדובר בשתי מעצמות גרעיניות. בשבת הכריז נשיא ראה"ב, טראמפ, כי הושגה הפסקת אש בין הצדדים, בתיווכה של ארה"ב. כשעה לאחר ההכרזה נרשמו הפרות של הפסקת האש, בדמות ירי ארטילרי של שני הצדדים. דעיכה של הסבב הנוכחי הסכסוך תייצר אופטימיות בשווקים, אולם הסלמה מחודשת והגברת הלהבות, יעצימו את החששות במישור הביטחוני הגיאופוליטי.
ישיבת המדיניות של הפד לא הביאה איתה הפתעה והריבית נותרה לל"ש בטווח 4.50%-4.25%, אך להודעת הריבית צורפה אזהרה – גדלו הסיכונים לאבטלה גבוהה יותר ולאינפלציה גבוהה יותר, כלומר לשני היעדים שבאחריותו של הבנק המרכזי ("המנדט הכפול").
בעצם, הפד מזהיר שהמנדט הכפול נמצא בקונפליקט (טיפול ביעד האינפלציה, כלומר ריבית גבוהה, יגדיל את האבטלה ומאידך, טיפול ביעד התעסוקה, כלומר הורדת ריבית, יעלה עוד יותר את האינפלציה) והדילמה היא לאיזה מהיעדים להקדיש יותר תשומת לב. יו"ר הפד, פאוול, אמר שאי אפשר לדעת איזה יעד דורש טיפול דחוף יותר, עד שהשפעות המכסים יתבהרו יותר. בכל מקרה, לדבריו, הפד ממוקם טוב בעמדת המתנה, כשהריבית הנוכחית נאותה ואין צורך בשינוי דחוף, שכן, הכלכלה עדיין משדרת חוסן.
בעצם, המסר של הפד בישיבה הינו שהוא בעמדת המתנה והריבית הנוכחית משרתת את המטרה. העיתונאים ניסו לגשש מה התחזיות של הפד ונענו שתחזית (SEP) תתפרסם רק בתום הישיבה הבאה ובינתיים חוסר הודאות לגבי התחזית גדל מאוד. העיתונאים ניסו לקבל רמות של אינפלציה ואבטלה, שכשנגיע אליהן הפד יגיב ולא קיבלו. הם שאלו איך משפיעה הביקורת של טראמפ על החלטות הפד ונענו שהיא אינה משפיעה כלל.
נראה שההחלטיות והנחישות שהפגין יו"ר הפד התקבלו באופן חיובי. הנשיא טראמפ לא התאפק, וכצפוי הוא צייץ לאחר הישיבה ש"הוא מאוד מחבב את ג'רום פאוול, אולם אדון "מאוחר מדי" הוא שוטה שאינו מבין דבר! מחירי האנרגיה והמזון ירדו וכמעט שאין אינפלציה. הכסף מהמכסים זורם לאמריקה – בדיוק ההיפך מ"מאוחר מדי"! תיהנו!"
למרות זאת, תשואות האג"ח עלו משמעותית לאחר הישיבה (בכ-10-11 נ"ב) וההסתברות להפחתת ריבית קרובה ירדה בחדות. ההסתברות להורדת ריבית (של 25 נ"ב) בישיבה ב-18 ביוני הגלומה בחוזי ה-SWAP ירדה השבוע מ-38% ל-17% בלבד והשוק תומך בהמתנה של הפד, עקב חשש מעלייה משמעותית של האינפלציה. הצפי המצטבר להפחתה ראשונה בישיבה שאחריה, בחודש יולי צנח השבוע מ-107% ל-69% בלבד והצפי המצטבר להפחתות ריבית עד סוף 2025 ירד מ-80 נ"ב (כ-3.2 הפחתות ריבית) ל-66 נ"ב בלבד (כ-2.6 הפחתות ריבית).
שבוע המסחר החולף סיפק אתנחתא מסוימת בין השבוע שלפניו, שסיפק לנו את נתוני הצמיחה, אינפלציית ה-PCE ודו"ח התעסוקה, לבין השבוע הקרוב, שבו נתוודע לאינפלציית ה-CPI, מדד המחירים ליצרן, הייצור התעשייתי והמכירות הקמעונאיות. נתוני המקרו שפורסמו היו דלילים ומהם נציין את החשובים - מדד מנהלי הרכש של S&P Global במגזר השירותים (קריאה סופית לאפריל) עודכן מ-51.4 ל-50.8 נק' (צפי 51.2 נק').
מדד מנהלי הרכש של ISM בשירותים עלה באפריל מ-50.8 ל-51.6 נק' (צפי 50.2 נק'). רכיב המחירים ששולמו, בלט כשזינק מ-60.9 נק' ל-65.1 נק' (צפי 61.4 נק'). סעיף ההזמנות החדשות עלה מ-50.4 ל-52.3 נק' (צפי 50.3 נק') ורכיב התעסוקה עלו מעט, מ-46.2 ל-49.0 נק', אך הוא עדיין במגמת התכווצות. תביעות האבטלה החדשות ירדו השבוע ל-228 אלף, פחות מ-241 אלף בשבוע הקודם, (רמה חריגה בחודשים האחרונים) וצפי ל-230 אלף.
הגירעון המסחרי של ארה"ב במארס – 140.5 מיליארד $, יותר מ-123.2 מיליארד $ בפברואר וצפי ל-137.2 מיליארד $. האשראי הצרכני גדל במארס ל-10.17 מיליארד $, יותר מצפי ל-9.39 מיליארד $. הפריון ירד ברבעון הראשון ב-0.8%, כצפוי ואילו עלות יחידת עבודה ברבעון הראשון עלתה ב-5.7% (צפי 5.1%). המכירות הסיטונאיות גדלו במארס ב-0.6%, פחות מצפי ל-0.9%. תחזית האינפלציה לשנה של שלוחת הפד בניו יורק עלתה מעט באפריל,
מ-3.58% ל-3.63%.
451 מהחברות במדד S&P500 (כ-90%) כבר פרסמו את תוצאותיהן. 71% מהן הכו (או השוו) את תחזית ההכנסות, ב-0.8% בממוצע. 81% מהן היכו (או השוו) את תחזית הרווח, ב-8.3% בממוצע. בנוסף, 72% מהן צמחו (או השוו) מול ההכנסות ברבעון המקביל ב-4.2% בממוצע. 70% מהן צמחו (או השוו) מול הרווח ברבעון המקביל, בשיעור מרשים של 12.3% בממוצע.
ישראל
שבוע המסחר האחרון הסתיים בעליות חדות במנותק מההחרפה בלחימה בדרום, ומהחרם האווירי של חברות התעופה הזרות על ישראל לאחר פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג בשבוע שעבר. הניתוק של שוק המניות והתחזקות השקל במקביל מצביעים על רגישות נמוכה להתרחשויות בזירה הביטחונית –פוליטית.
בסיכום שבועי, מדדי הדגל, ת"א 35 ו-125 זינקו 4.7% (לשיא) ו-4.4% בהתאמה וכל המדדים הענפיים עלו. בלט במיוחד מדד הבנקים שקפץ 5.8% לשיא כל הזמנים, והשלים עליה של יותר מ-25% מתחילת השנה, ומיד אחריו מדד רשתות השיווק עם עליה של 5.4% (17% YTD). בשוק החוב נרשמה מגמה מעורבת עם יתרון לחוב שאינו צמוד והשקל התחזק.
בשוק המט"ח המקומי, היורו והדולר נחלשו מול השקל בשבוע האחרון ב-1.9% ו-1.2% בהתאמה.
בשוק האג"ח המקומי נרשמה מגמה מעורבת. מדדי התל גוב בעלי המח"מ הארוך נסחרו בירידות שערים והתשואות עלו. תשואת האג"ח הממשלתית הגנרית ל-10 שנים עלתה בכ-13 נ"ב לכ- 4.45%.
קצב האינפלציה בשנה הקרובה תלוי במגמות בשוק העבודה ההדוק, לצד מגבלת המחסור בעובדים, אשר תומכים בלחצי שכר ועליות מחירים. כמו כן, השפעת מלחמת הסחר עדיין לא באה לידי ביטוי בנתוני הביקוש וההיצע בסחר החוץ. בנק ישראל יצטרך לשקול את מדיניותו המוניטרית ואת כיוון הריבית, תוך שקלול המגבלות בשוק העבודה, שמירה על יציבות מחירים וצמיחת המשק.
אירופה
שווקים נוספים
בחודש האחרון אנחנו רואים ירידה חדה בהיקף הסחר של ארה"ב וסין (ראו גרף בעמוד האחרון) שהיא שותפת הסחר השלישית בגודלה מול ארה"ב. לנו זה מזכיר את אפקט הקורונה בקטן, כלומר פגיעה רוחבית בשרשרת הייצור העולמית ומחסור בהיצע של חומרי גלם ומוצרים מוגמרים והזמן הוא גורם קריטי. כרגע, מפעלים וקמעונאים שונים ברחבי ארה"ב עדיין חיים על מלאים שעשויים להספיק לתקופה מסוימת, אבל השעון מתקתק. לכן ארה"ב צריכה לחתור לסיכום מהיר עם סין כדי להחזיר את הפעילות ולצמצם נזקים. ככל שארה"ב וסין לא יגיעו להסכמות בתוך מספר שבועות, הסיכון שנראה סטגפלציה בארה"ב (כלומר שילוב של האטה כלכלית והתפתחות אינפלציונית) יהפוך למשמעותי יותר.
נתוני מאקרו חשובים שפורסמו השבוע:
מטבעות וסחורות
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.