בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!
סיכום שבוע המסחר האחרון
נקודות עיקריות
שבוע המסחר בארה"ב אומנם ננעל בעליות אבל מי שממשיכים להרשים מתחילת השנה הם דווקא המדדים באירופה ובסין. במקביל, ת"א 125 סגר שבוע ללא שינוי. ביום שני לא יתקיים מסחר בארה"ב.
- מדד All Country MSCI העולמי (MXWD index) עלה בשבוע שחלף 1.7%, בארה"ב – מדד S&P500 עלה 1.5% (4% מתחילת השנה), נאסד"ק קפץ 2.6% ומדד המניות הקטנות Russell 2000 נסגר לל"ש.
באירופה - מדד יורוסטוקס 50 זינק 3.2% (12.2% מתחילת השנה), יורוסטוקס 600 הוסיף 1.8% ובמזרח - סין עלתה 1.2%, הונג קונג זינקה 7% (!) ואילו הודו השילה 0.2%.
ת"א סיכמה שבוע מעורב - מדד ת"א 35 איבד 0.4% ואילו ת"א 90 עלה 1.1%.
- ישראל - האינפלציה זינקה אך צפויה להתמתן בהמשך השנה – מדד המחירים לצרכן של חודש ינואר עלה ב-0.6% והאינפלציה המצטברת ב-12 החודשים קפצה מ-3.2% ל-3.8%. עם זאת, מרבית הכלכלנים משוכנעים כי בתרחיש של המשך התייצבות ביטחונית, שנת 2025 תסתיים ברמת אינפלציה נמוכה מ-3%.
- ארה"ב – יו"ר הפד פאוול לא צפוי להיכנע לטראמפ שלוחץ עליו להוריד את הריבית – טראמפ מאותת שעל הריבית לרדת תוך שהוא רומס בגסות את עיקרון העצמאות של הבנק המרכזי. מנגד, יו"ר הפד רואה מול עיניו שהאינפלציה בארה"ב מתקשה להתכנס לרמה הרצויה (2%) ושהמהלכים של טראמפ עשויים לייצר לחצים אינפלציוניים נוספים. לכן אנו מעריכים שלמרות הלחץ שמטיל הנשיא, הריבית בארה"ב לא תרד בקרוב.
- מדוע שוקי המניות באירופה שועטים? שוקי המניות באירופה התעוררו אחרי שנים שבהם היו בצל המדדים האמריקאים והם מציגים תשואות דו ספרתיות מתחילת השנה. מדוע זה קורה? זאת ועוד בגוף הסקירה.
- מה צפוי השבוע: בארה"ב – שבוע המסחר יחל רק ביום שלישי (ביום שני יצויין "יום הנשיא") וביום רביעי נקבל את פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה. עונת הדו"חות ממשיכה והשבוע ידווחו בין היתר: באיידו ועליבאבא הסיניות, סולארדג' ונייס משלנו, נובל, מדטרוניק, בלוק, ריביאן וענקית הקמעונאות וולמארט. בישראל – השבוע צמיחה ב-Q4 (צפי לצמיחה מהירה בשיעור שנתי של 6.5%), שיעור אבטלה וציפיות אינפלציה.
ארה"ב
- הצבע הירוק שב השבוע לוול סטריט, בהובלת סקטור הטכנולוגיה, לאחר שסגן נשיא ארה"ב הדגיש בועידת ה-AI בפריז את מחויבותה של ארה"ב להמשיך להוביל את התחום. מניית אינטל זינקה השבוע בכ-23%, שיא של כ-5 שנים, על רקע צפי לגידול בתמיכה הממשלתית ואפשרות לשיתוף פעולה עם ענקית השבבים הטייוואנית TSMC. אפל, שצפויה לשתף פעולה עם עליבאבא, זינקה השבוע בכ-7.5%. NVIDIA התאוששה וזינקה בכ-7%, כשלקוחותיה נערכים לקלוט את שבבי הבלאקוול ומטא טיפסה השבוע, עם דיווח על השקעות שיא לפיתוח רובוט אנושי.
כמובן שמדדי הנאסד"ק נטלו את ההובלה בשבוע שכזה – נאסד"ק 100 זינק השבוע 2.9% ונאסד"ק כללי "הסתפק" בעלייה שבועית של 2.6%. מדד S&P500 עלה השבוע 1.5%, ומדד מניות הבלו צ'יפ, דאו ג'ונס, פיגר מאחור, עם עלייה שבועית של 0.5%. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, לא השתתף בחגיגה וסיים את השבוע ללא שינוי.
- זירת המכסים, שהכבידה על השווקים בשבועות האחרונים שינתה כיוון. הנשיא טראמפ דחה את הכניסה לתוקף של המכסים שהיו אמורים לחול מ-1 במארס לחודש אפריל ובשוק מעריכים שאיומי המכסים הינם אסטרטגיה של מו"מ ובסופו של דבר הם יהיו נמוכים מהצפוי וישפיעו פחות על עליית האינפלציה. עוד גורם שתומך באווירת מסחר חיובית, הינו המאמצים של ארה"ב לסייע בסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה, שפרצה לפני 3 שנים. בכירים אמריקניים ייפגשו השבוע עם בכירים רוסיים בסעודיה וידונו עימם בתנאים להסכם שיסיים את המלחמה.
- זירת נתוני המקרו הגישה לנו השבוע דו"ח אינפלציה גבוה מהצפוי, שהזניק את תשואות האג"ח ביום רביעי (השנתיים ל-4.37% וה-10 שנים ל-4.65%). מדד המחירים ליצרן שפורסם למחרת היה גם הוא גבוה מהצפוי, אולם התשואות הגיבו בירידה, משום שמספר רכיבים ב-PPI, שעוברים ישירות אל מדד האינפלציה המועדף על הפד, PCE, היו נמוכים מהצפוי, כך שמדד האינפלציה החשוב, שיתפרסם לקראת סוף החודש, אינו צפוי לייצר תגובה ניצית. ירידה חדה מהצפוי במכירות הקמעונאיות, סייעה גם היא להמשך ירידת התשואות, כך שתשואות ה-Treasuries עשו במהלך השבוע תנועת V הפוך, אולם בסיכום שבועי הן רשמו ירידות מינוריות בלבד. התשואה לשנתיים פתחה את השבוע סביב 4.29%, זינקה ברביעי ל-4.37%, אולם סיימה את השבוע בירידה של 3 נ"ב, סביב 4.26%. התשואה ל-10 שנים פתחה את השבוע סביב 4.49%, זינקה ביום רביעי ל-4.65%, אולם בסיכום שבועי היא ירדה כ-2 נ"ב וננעלה סביב 4.47%.
- בשבוע המסחר שלפנינו, שייפתח רק ביום שלישי (ביום שני יצויין "יום הנשיא"), נקבל את פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה, שיפורסם ביום רביעי. ביום שלישי יפורסם מדד Empire, ביום חמישי מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים וביום שישי מדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובשירותים, של S&P Global. עוד נקבל השבוע מבול של נתוני נדל"ן – היתרי בנייה, התחלות בנייה, מדד בטחון הנדל"ן ונתון המכירות המרכזי – מכירות בתים קיימים. מספר בכירים בפד צפויים לדבר השבוע ובראשם סגניו של פאוול, פיליפ ג'פרסון ומייקל בר. עוד נמתין לדבריהם של מישל באומן, חברת מועצת הנגידים, כריס וולר ואדריאנה קוגלר.
- עונת הדו"חות ממשיכה, אף שהשיא מאחוריה (מלבד NVIDIA שתדווח בשבוע האחרון). השבוע ידווחו בין היתר: באיידו ועליבאבא הסיניות, סולארדג' ו-NICE משלנו, נובל, מדטרוניק, בלוק, ריביאן וענקית הקמעונאות, Walmart.
- מדיניות מוניטרית
יו"ר הפד ג'רום פאוול, התייצב בימים שלישי ורביעי לשימוע החצי שנתי שלו מול הקונגרס. אף שהיו"ר ספג לא מעט לחצים להורדת ריבית מהירה, הוא הדף את הלחצים וציין שהכלכלה חזקה והדבר מאפשר לפד לעצור ולבדוק את הנתונים, עד שישתכנע שהאינפלציה חוזרת לתוואי הירידה, שיאפשר להמשיך בהורדות הריבית. ביום רביעי בערב נקבל את פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה, שהתקיימה בימים 28-29 בינואר. כזכור, הבנק הותיר את הריבית לל"ש, אחרי 3 ישיבות רצופות, שבמהלכן הוריד את הריבית בשיעור מצטבר של נקודת אחוז שלמה (100 נ"ב). הבנק שב ומדגיש את הצורך לבלום את האינפלציה, ששבה ומרימה את ראשה, כשמנגד, בשוק העבודה ראינו 2 דו"חות חזקים ברציפות, עם תוספת משרות ממוצעת של 189 אלף, ב-4 החודשים האחרונים.
סוחרי הריבית כבר העבירו את הצפי להפחתת הריבית הבאה לאוקטובר לאחר פרסום נתון האינפלציה הגבוה ביום רביעי, כשהצפי המצטבר עד סוף השנה צנח להפחתה אחת בלבד. ביומיים האחרונים חל שינוי משמעותי בציפיות והשבוע ננעל עם צפי להורדת ריבית מצטברת של 40 נ"ב (1.58 הפחתות עד סוף השנה), כשההסתברות להורדת ריבית בישיבת הפד שתתקיים ב-17 בספטמבר, עלתה ל-114%. דוברי הפד השבוע עשויים לשפוך אור על הצפי למדיניות הבנק בהמשך. נציין במיוחד את נאומו של כריס וולר באוסטרליה, אור ליום שלישי ואת שני סגניו של פאוול, מייקל בר שינאם בימים שלישי וחמישי ופיליפ ג'פרסון, שינאם ברביעי בלילה ובשישי לפנות ערב.
- נתוני מקרו שפורסמו בשבוע החולף
נתוני האינפלציה (CPI) שפורסמו ביום רביעי היו גבוהים מהצפוי ובנוסף, הם העבירו את תוואי האינפלציה מירידה לעלייה. השווקים, שכבר נסחרו בחשש שהאינפלציה עשויה להרים את ראשה, השתכנעו שלבנק הפדרלי אין סיבה להוריד את הריבית בקרוב. הצפי להפחתה הקרובה נדחה שוב והפעם, לספטמבר – אוקטובר. תשואות האג"ח הגיבו בעלייה חדה (השנתיים מ-4.28% ל-4.37% וה-10 שנים מ-4.52% ל-4.66%) והצפי המצטבר להורדות ריבית השנה ירד לאחת בלבד. למחרת פורסם מדד המחירים ליצרן (PPI) וגם הוא היה גבוה מהצפוי, אולם הפעם, תשואות האג"ח הגיבו בירידה מפתיעה (השנתיים ל-4.30% וה-10 שנים ל-4.53%) וזאת, משום שמספר רכיבים במדד, שעוברים ישירות למדד PCE, שהוא מדד האינפלציה המועדף על הפד, היו נמוכים יחסית, כך שהצפי הוא שמדד PCE, שמתפרסם לקראת סוף החודש, לא יהיה גבוה מהצפוי, במיוחד מדד הליבה (Core PCE), שאינו כולל את מחירי האנרגיה והמזון, שבלטו בעלייה החודש. כידוע, הפד מתייחס למדדי ה-PCE ולא ל-CPI, כאינדיקטורים לרמת האינפלציה, כך ש-PCE נמוך יחסית יכול להגדיל את הסיכוי שהפד יוריד ריבית מוקדם מהצפוי. בינתיים, הצפי להפחתה מצטברת עד סוף 2025 עלה בעקבות הנתון.
מדד המחירים לצרכן עלה בדצמבר 0.5%, הרבה מעל צפי ל-0.3%. האינפלציה השנתית (CPI) עלתה מ-2.9% ל-3.0%, בניגוד לצפי שתישאר 2.9%. מדד הליבה (ללא רכיבי המזון והאנרגיה התנודתיים) עלה 0.4%, גם הוא מעל צפי ל-0.3%. אינפלציית הליבה השנתית עלתה מ-3.2% ל-3.3%, בניגוד לצפי שתרד ל-3.1%.
רכיבי המדד - סעיף הדיור, הסעיף המשפיע ביותר על האינפלציה בשנה האחרונה, עלה החודש 0.4%, כמעט כפול מהחודש שעבר ובשל משקלו הגבוה במדד (כשליש), הוא אחראי בעצם על כ-30% מהעלייה החודשית. רכיב זה השפיע על שני המדדים, לעומתו, סעיף האנרגיה, שאינו מופיע באינפלציית הליבה, השפיע רק על האינפלציה הכללית. בינואר טיפסו מחירי האנרגיה ב-1.1%, כשמחירי הדלק זינקו ב-1.8%, מה שעשוי לדחוף את הנשיא טראמפ ללחוץ חזק יותר להורדת מחירי האנרגיה. מדד ה-SuperCore (אינפלציית השירותים ללא רכיב הדיור) השנתי התמתן מעט, מ-4.05% ל-4.02% (שפל של 13 חודשים), אחרי שבינואר הוא זינק ב-0.76% (לעומת 0.2% בחודש שעבר), זה שיא חודשי של שנה. השיא הקודם שייך למדד ינואר 2024, שזינק ב-0.84% ויצא מהמדידה לטובת המדד הטרי. מדד המחירים ליצרן (PPI) עלה בדצמבר ב-0.4%, יותר מצפי ל-0.3%. בשנה האחרונה עלה ה-PPI ב-3.5%, יותר מצפי ל-3.3%. מדד הליבה השנתי של ה-PPI עלה 3.6%, יותר מצפי ל-3.3%. מחירי היבוא עלו 0.3% (פחות מצפי ל-0.4%). אולם מחירי היצוא זינקו בינואר ב-1.3%, הרבה יותר מצפי ל-0.3%. תביעות האבטלה החדשות ירדו השבוע ל-213 אלף, פחות מצפי ל-216 אלף ו-220 אלף בשבוע הקודם. קצב העלייה השנתית של השכר השבועי הריאלי עלה מעט בינואר, מ-0.6% ל-0.7%. מדד אופטימיות העסקים הקטנים שינה כיוון, אחרי שזינק בחודשים האחרונים בעקבות נצחונו של טראמפ ל-105.1 נק', שיא של 3 שנים וחצי. בינואר ירד המדד ל-102.8 נק', הרבה מתחת לצפי של 104.7 נק'. אולי ניתן לראות בכך אכזבה מסוימת מצעדיו של הנשיא החדש ישן... תחזית האינפלציה השנתית של שלוחת הפד בניו יורק נותרה בינואר 3.00%, (פחות מצפי ל-3.10%). המכירות הקמעונאיות ירדו בינואר ב-0.9% (ירידה חדה מצפי ל-0.2%-), הירידה החדה זה שנתיים. הייצור התעשייתי עלה 0.5% בינואר, מעל צפי ל-0.3%. גם ניצול גורמי הייצור (אינדיקטור ליעילות) גדל בדצמ' מעבר לצפוי, מ-77.5% ל-77.8% (צפי 77.7%).
- עונת הדו"חות ממשיכה בהילוך גבוה והיא כבר מעבר לשיא
384 מהחברות במדד S&P500 (76.8%) כבר פרסמו. 73% מהן הכו (או השוו) את תחזית ההכנסות, ב-1.1% בממוצע. 82% מהן היכו (או השוו) את תחזית הרווח, ב-6.5% בממוצע. בנוסף, 78% מהן צמחו (או השוו) מול ההכנסות ברבעון המקביל ב-5.1% בממוצע. 73% מהן צמחו (או השוו) מול הרווח ברבעון המקביל, ב-10.4% בממוצע.
דוחות עיקריים מהשבוע שחלף:
קוקה קולה – הכתה את צפי הרווח והציגה עלייה של 6% בהכנסות, אף שהעלתה מחירים ב-9%. המניה עלתה בכ-5%.
CVS Health – הכתה את צפי ההכנסות והרווח וסיפקה תחזית מעודדת. המניה עלתה ב-15%.
AirBnb – דיווחה על הכנסות גבוהות מהצפוי ומעבר לרווח רבעוני וסיפקה תחזית חזקה. המניה זינקה כ-14%.
מודרנה – עלתה ביום שישי 3.4%, אף שדיווחה על הפסד רבעוני גבוה מקונצנזוס האנליסטים.
סיסקו – הכתה את צפי ההכנסות והרווח, אחרי 4 רבעונים של ירידה בהכנסות וסיפקה תחזית מעודדת. המניה עלתה ב-6.5%.
אפלייד מטריאלס – יצרנית ציוד השבבים סיפקה תחזית הכנסות מאכזבת ואיבדה 8.2%.
- מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב
שבוע המסחר המקוצר שלפנינו (ביום שני אין מסחר לרגל "יום הנשיא"), יהיה דל יחסית בנתוני מקרו. במוקד - פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה, שיפורסם ביום רביעי. ביום שלישי יפורסם מדד Empire, ביום חמישי מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים וביום שישי מדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובשירותים, של S&P Global. עוד נקבל השבוע מבול של נתוני נדל"ן – היתרי בנייה, התחלות בנייה, מדד בטחון הנדל"ן ונתון המכירות המרכזי – מכירות בתים קיימים. מספר בכירים בפד צפויים לדבר השבוע ובראשם סגניו של פאוול, פיליפ ג'פרסון ומייקל בר. עוד נמתין לדבריהם של מישל באומן, חברת מועצת הנגידים, כריס וולר ואדריאנה קוגלר.
נתוני מקרו נוספים שיפורסמו השבוע: ביום שלישי – מדד Empire – סקר התנאים העסקיים של מנהלי הייצור בניו יורק, מדד בטחון הנדל"ן. ביום רביעי – היתרי בנייה, התחלות בנייה. ביום חמישי – תביעות אבטלה ראשונות, מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים. ביום שישי – מדדי מנהלי הרכש של S&P Global בתעשייה ובשירותים, סקר סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (קריאה סופית לפברואר), מכירות בתים קיימים.
- עונת הדו"חות ממשיכה - פרסומים מעניינים השבוע: יום שלישי – באיידו, מדטרוניק. יום רביעי – סולאראדג', אנאלוג דיווייסס, צ'יזקייק פקטורי. יום חמישי – עליבאבא, וולמארט, נייס, בירקנשטוק, בלוק, ריביאן, בוקינג.
אירופה
מדדי המניות המובילים באירופה ממשיכים להציג ביצועי יתר מתחילת השנה. מדד יורוסטוקס 50 עלה השבוע ב-3.2% והשלים עליה של 12.2% מתחילת השנה, תוך שהוא מותיר את הבנצ'מארק – מדד S&P500, הרחק מאחור. מדד הדגל הרחב יותר, יורוסטוקס 600, עלה השבוע 1.8% והציג מתחילת השנה טיפוס בשיעור של 8.8%. במבט פנימי, מדד דאקס הגרמני מוביל ואחרי זינוק שבועי של 3.3% הוא השלים עליה של 13.1% מתחילת השנה. מדד IBEX35 הספרדי לא הרחק מאחוריו עם 11.7% ב-2025 עד כה ומדד קאק הצרפתי עם 10.8% מתחילת השנה. במקביל, מדד FTSE100, מדד הדגל הבריטי, רגוע יותר עם 6.8% YTD.
- מדוע שוקי המניות באירופה שועטים? שוקי המניות באירופה התעוררו אחרי שנים שבהם היו מנומנמים ונותרו בצל המדדים האמריקאים ומציגים תשואות דו ספרתיות מתחילת השנה. ברקע, כמה נקודות.
ראשית, הדחייה בהחלת המכסים על אירופה מצד טראמפ התזזיתי מרמזת ש(אולי) פניו להתנהלות זהירה יותר מול הגוש הכלכלי האירופי כאשר כרגע אירופה אינה ניצבת "מול כוונות". נזכיר כי מנהיגי אירופה מעוניינים להגיב לפעולות של טראמפ, אם וכאשר יהיו, כגוש אחד ולא כמדינות בודדות, מהלך שיפעל כמכפיל כוח. בנוסף, מנהיגי אירופה קראו להידברות ולשיתוף פעולה אך איימו שכל פעולה פוגענית מצד ארה"ב תלווה בצעדי תגמול מצד אירופה.
שנית, התפתחויות גיאופוליטיות בעלות אופק חיובי – נשיא ארה"ב הודיע על פתיחה במגעים עם פוטין, נשיא רוסיה, והדבר עורר את האפשרות לסיום המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. התפתחות כזו מעוררת אופטימיות בקרב המשקיעים.
שלישית, עונת הדוחות באירופה סיפקה עד כה תוצאות חיוביות של מרבית החברות המובילות באירופה.
רביעית, אינפלציה מתונה וצמיחה חלשה אפשרה עד כה 5 הורדות ריבית במחזור הנוכחי כאשר הצפי לעוד 3 הורדות עד סוף השנה הינו גורם נוסף שתורם למומנטום החיובי ביבשת. באותו עניין, קיים צפי למגמה קלה של שיפור בכלכלת גוש היורו בטווח הזמן הקרוב.
חמישית, יורו חלש (היורו איבד מתחילת 2025 כ-1.5% מול הדולר) משפר את היכולת התחרותית של התעשייה האירופית ברחבי העולם.
ישראל
שבוע המסחר בת"א הסתיים במגמה מעורבת. למרות זאת, תשואות מדדי הדגל מתחילת השנה עקפו את מקביליהן בארה"ב, כשברקע פתרון המשבר והמשך הפעימות בעסקת החטופים מול חמאס.
מדד ת"א 35 ירד השבוע 0.4% ועלה 4.4% מתחילת השנה, ת"א 125 שמר על יציבות וטיפס מתחילת השנה 6.1%, ומדד ת"א 90 הוסיף לערכו 1.1% והשלים עליה של 10% מתחילת השנה.
בגזרת המדדים הענפיים בלט לחיוב זה השבוע השני מדד הנפט והגז שזינק 4% והשלים עליה של 16.8% מתחילת השנה. מדד מניות הבנקים שמר על יציבות ומתחילת השנה טיפס 8% ומנגד, מדד הנדל"ן בלט לשלילה לאחר שאיבד מערכו 1.7% (עלה 2.4% מתחילת השנה). מבחינת המניות, בלטו בקצוות מדד ת"א 35 המניות: לשלילה, מניית טאואר שצנחה 6% בקירוב, ולטובה, מניית נובה שזינקה 9.26%.
בשוק החוב- לא נצפתה מגמה ברורה, ותשואת האג"ח ל-10 שנים הגנרית עלתה מעט לכ-4.33%.
בשוק המט"ח המקומי- השקל נחלש השבוע מול הדולר ושערו היציג נקבע ביום שישי על 3.563 ₪.
- קצב האינפלציה עלה מעל הצפי - מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר, שכלל את השפעת עליית המע"מ (מוערכת בכ-0.3%), זינק ב-0.6%, קצת מעל צפי הכלכלנים, וקצב האינפלציה השנתי טיפס מ-3.2% ל-3.8%. הסעיפים שבלטו בעלייה ובתרומתם למדד היו מזון ואחזקת דיור כאשר מנגד, במחירי השכירות בחוזים מתחדשים חלה התמתנות חדה מקצב של 4% בחודש הקודם ל-3.1% בינואר. כמו כן, המדד הושפע מהתייקרות מחירי החשמל, המים והארנונה שתרומתם לעליית המדד עמדה על 0.2%.
מדד הליבה (ללא מזון ואנרגיה) האיץ ל-3.1% מ-2.9% כאשר חלק ממחירי השירותים עלו מעל השפעת המע"מ. השפעה זו צפויה לגלוש גם למדד פברואר.
- מחירי הדירות המשיכו לעלות וסיכמו עלייה שנתית של 7.3% אך קיים חשש ממבצעי המכירה האגרסיביים של הקבלנים. בחודש דצמבר נרשמה קפיצה במכירות, ככל הנראה עקב ביקוש מוגבר טרם עליית המע"מ וכן בשל מבצעים של קבלנים שמכרו בשיטת 15/85 (שלם 15% עכשיו והיתרה במסירת הדירה). נציין כי שיטת 15/85 מייצרת חששות שחלק מהעסקאות הללו לא יושלמו עקב קשיי רוכשים לעמוד בתשלום הגדול האחרון. בנוסף, העובדה שלעיתים הקבלן לוקח על עצמו את מלוא עלויות המימון, המהוות הנחה משמעותית של כ-5% ממחיר הדירה, ושהדבר אינו נלקח בחשבון במדד מחירי הדיור של למ"ס גורר מצב שבו מדד זה מוטה כלפי מעלה.
מסקר אמון הצרכנים עולה, כי שיעור משקי הבית שלא מתכוונים לקנות דירה בשנה הקרובה נמצא קרוב לשיא מאז 2012 כאשר ההתייקרות של מחירי הדירות הובילה לכך שרק 3 עשירוני ההכנסה העליונים יכולים לעמוד כיום בתנאי הבנקים לקבלת משכנתא, בהשוואה ל-5 עשירונים לפני 3 שנים.
- במאזן הסחר** נרשמה עליה בגירעון הסחר – בחודש ינואר, מאזן הסחר של ישראל רשם עליה בגרעון לסך של 3,054 מיליון $, לאחר עדכון חד כלפי מטה של הגירעון בדצמבר (2,979 מיליון $).
**מאזן הסחר מבטא את ההפרש בין שווי היצוא לשווי היבוא של מדינה בתקופה מסוימת. עודף סחר מתאר מצב שבו הייצוא גבוה מהייבוא ואילו גירעון סחר מתאר את המצב ההפוך. מצב של גירעון סחר מתמשך עשוי להעיד על תלות בייבוא ולהביא ללחצים על המטבע המקומי והתפתחות אינפלציה וחוב.
- האינפלציה צפויה להתמתן בחודשים הקרובים. והריבית? אחרי זינוק של 0.6% במדד חודש ינואר, קיים צפי לאינפלציה משמעותית גם בחודשים הקרובים על רקע גידול בצריכה הפרטית, שיעור האבטלה הנמוך וכן העלאות המיסים והתייקרויות שנובעות מהן. עם זאת, קיים צפי להתמתנות בלחצי האינפלציה שתחול לאורך מחצית השנייה של השנה לאור שיפור במצב הגיאופוליטי והביטחוני (בתקווה!) שיביא לחזרת מילואימניקים ומפונים לשוק העבודה, הקלה בצווארי בקבוק שונים ובהיצעים שונים כגון מחירי תוצרת חקלאית, חזרה מדורגת של היבוא מטורקיה, מחירי טיסות ועוד.
לאור זאת, אנו מעריכים שריבית בנק ישראל, שירדה פעם אחת בחודש ינואר 2024, תרד שוב במהלך המחצית השנייה של 2025.
שווקים נוספים
בשווקים במזרח ראינו השבוע מגמה מעורבת. מרבית המדדים עלו כשהבולט מבינהם, מדד האנג סאנג בהונג קונג, קפץ השבוע 7% ו-12.8% מתחילת השנה.
שני מדדים עיקריים שבולטים לשלילה מתחילת השנה הם מדד ניפטי 50 שצנח השבוע 2.7% ו-3% מתחילת השנה, ולצידו מדד ניקיי, שירד 1.9% מתחילת השנה.
- מניות הטכנולוגיה הסיניות לוהטות - אנליסטים שונים מעריכים שהראלי של חברות הטכנולוגיה הסיניות, שהחל בעקבות חשיפת DeepSeek, צפוי להימשך. הטכנולוגיה שחשפה חברת DeepSeek הוכיחה שהסינים מתקדמים טכנולוגית ועושים זאת בדרכים יצירתיות למרות הניסיון האמריקאי להצר את צעדיהם. דחיפה נוספת התקבלה עם הזינוק של מניית עליבאבא, בעקבות הדיווח שענקית הסמרטפונים אפל תחבור אליה על מנת לשלב מודלים של AI במוצרים בשוק הסיני. בנוסף, שוק הרכב הסיני ממשיך לככב. הסינים מצליחים לייצר מכוניות חשמליות מתקדמות וזולות ונוגסים בנתחי שוק משמעותיים של יצרנים אמריקאים ואירופים.
מטבעות וסחורות
- מדד הדולר DXY הבוחן את הדולר האמריקאי מול מטבעות 6 שותפות הסחר העיקריות ירד בשבוע שעבר ב-1.2%. השקל נחלש השבוע הן מול הדולר והן מול היורו ב-0.4% ו-1.3% בהתאמה, ושערו היציג נקבע ביום שישי על 3.563 ₪ לדולר ו-3.736 ₪ ליורו.
- מחיר נפט מסוג טקסס מתוק נסוג בשבוע האחרון ומחירו ירד ב- 0.4% וירד למחיר של 70.7$ לחבית, על רקע אפשרות לסיום המלחמה באוקראינה, שיביא לביטול הסנקציות על רוסיה, שגרמו לשיבושים בשוקי הנפט העולמיים, ולאחר שנשיא ארה"ב נמנע השבוע מלהורות על הטלה מיידית של מכסי גומלין על מדינות ברחבי העולם.
- הזהב, הנחשב למקלט עבור משקיעים בעתות משבר, קבע ביום חמישי בשבוע שעבר את מחיר הסגירה הגבוה בתולדותיו (2,928.21$). ברקע, מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין וכוונת הנשיא טראמפ להטיל מכסי גומלין על יבוא ממדינות רבות ולאור אי הוודאות הרבה השוררת כיום בשווקים, מחירה של המתכת היקרה מטפס. ביום שישי מחיר האונקיה התממש בחדות למחיר של 2,882.5$, על רקע השיחות סביב סיום המלחמה באוקראינה
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.