בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!
סיכום שבוע המסחר האחרון
נקודות עיקריות |
בארה"ב - בסיכום שבועי, מדד S&P500 איבד כ-0.1% וננעל על 5,182.7 נק' (פלוס 7.3% מתחילת השנה), מדד נאסד"ק כללי איבד 0.7% ונאסד"ק 100 ירד 1.2%. באירופה שבוע חיובי נוסף, שמיני ברציפות - מדד יורוסטוקס 50 הוסיף 0.5% (פלוס 10.3% מתחילת השנה) ובמזרח – מדד ניקיי היפני השיל 2.5% בתגובה לעלייה חדה בשכ"ע ביפן, סין היבשתית (מדד CSI300) עלתה 0.7% ואילו בהודו, מדד ניפטי 50 איבד 2.1%.
בבורסה בת"א ננעל שבוע שלילי – בסיכום שבועי, מדד ת"א 125 ירד 2.5% (פלוס 1.8% מתחילת השנה), בנקים ונדל"ן איבדו 3.3% ו- 2.8% בהתאמה. מדדי האג"ח הקונצרניות סיכמו בירידות קלות.
במסחר השבועי במט"ח: השקל פוחת – הדולר זינק השבוע 2.1% מול השקל (יציג בשישי 3.653 ₪) והיורו התחזק ביחס לשקל ב- 1.6%. ברחבי העולם הדולר התחזק ב-0.7% ביחס לסל המטבעות.
ביפן, הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, הפעילים מצפים להחלטת ריבית היסטורית: האם ה-BOJ יעלה את הריבית אחרי 8 שנים בהן שררה ביפן ריבית שלילית בשיעור של 0.1%?
בישראל עונת הדוחות בעיצומה והשבוע ידווחו, בין היתר בנק לאומי, פז (שלישי), ישראכרט, ביג, אנרג'יאן (רביעי), שפיר, שטראוס, שופרסל, אלקטרה צריכה, עזריאלי, מגדל (חמישי).
ביצועי שווקים, מטבעות וסקטורים נבחרים |
ארה"ב
השבוע מצפים המשקיעים בראש ובראשונה לישיבת הריבית של הפד, בימים שלישי-רביעי השבוע. עם סיומה של עונת הדו"חות, יהיו טון הודעת הסיכום של הישיבה ותחזיות הריבית של בכירי הבנק, הגורמים שישפיעו ביותר על המסחר, יחד עם נתוני המקרו, כמובן. השבוע יפורסמו מדדי מנהלי הרכש של S&P Global בתעשייה ובשירותים, מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים (המהווה אומדן לצמיחה הצפויה ב-6 החודשים הבאים) ומכירות הבתים הקיימים.
אז ככה, אין חשש שהריבית תרד השבוע (הסתברות של 99.2% שתישאר ללא שינוי), אבל התחזיות המעודכנות ובמיוחד ה-DOT PLOT, תרשים הנקודות שמתאר את תחזיות הריבית העתידיות של ראשי הבנק, יעוררו עניין רב, זאת במיוחד אחרי שבשבועות האחרונים "התיישר" השוק עם התחזית האחרונה של הבנק (3 הפחתות ריבית עד סוף השנה). כל מדדי המחירים שפורסמו השבוע (CPI, PPI ומדדי הליבה וגם מחירי היבוא והיצוא) היו גבוהים מהצפוי והם מאותתים שהאינפלציה נעשית דביקה, ככל שהיא מתקרבת אל היעד. כתוצאה, תשואות ה-Treasuries זינקו השבוע את הזינוק השבועי הגבוה ביותר בשנה האחרונה. ביום שלישי, אחרי פרסום ה-CPI, זינקה התשואה ל-10 שנים מ-4.09% ל-4.16% וביום חמישי, אחרי שהתברר שגם ה-PPI ממשיך באותו קו, היא זינקה מ-4.19% ל-4.29% (הזינוק היומי הגבוה בחודש האחרון). בסה"כ ניתרה התשואה ל-10 שנים 23 נ"ב בסיכום שבועי, לכ-4.31% ואילו התשואה לשנתיים אף הגדילה וניתרה 26 נ"ב לרמה של 4.73%, שיא של 3 חודשים.
נזכיר שבשבוע שלפניו התשואות דווקא ירדו (6-11 נ"ב) והדבר מלמד על רגישות גבוהה בתגובה לנתונים ולהתבטאויות של בכירי הפד, מה שיוצר תנודתיות. שיפוע העקום ההפוך (בין שנתיים ל-10) טיפס מעט השבוע, מ-40 נ"ב לכ-42 נ"ב. ההימורים של סוחרי ה-SWAPS בארה"ב הגיבו בהתאם וההסתברות הגבוהה להפחתת ריבית ב-12 ביוני, שנראתה כמשהו בטוח, הפכה ל"הטלת מטבע"... ההסתברות להפחתת ריבית בישיבה ב-1 במאי צנחה השבוע מכ-23% ל-10.3%. ההסתברות להפחתה בישיבה של 12 ביוני שהייתה לפני שבוע 67%, צנחה ל-50% בלבד, כשההסתברות המצטברת עד אותה ישיבה צנחה מ-92% ל-61%, ההסתברות המצטברת עד הישיבה ב-31 ביולי (כולל) צנחה מכ-160% ל-105% בלבד.
פירוש הדבר הוא שהשוק שצפה בשבוע שעבר שתי הפחתות ריבית עד ישיבת הריבית ב-31 ביולי כולל, עבר להפחתה אחת בלבד עד אותו מועד! החוזים על הריבית מנבאים כרגע הפחתה מצטברת של 72 נ"ב בלבד במהלך שנת 2024 (פחות מ-3 הפחתות השנה), לעומת 95 נ"ב (קרוב ל-4 הפחתות ריבית השנה) רק לפני שבוע.
כל אלה הופכים את ישיבת הריבית הקרובה למעניינת במיוחד!! אחרי שהפד הצליח לשכנע את השוק ברצינות כוונותיו והשליט את התחזית האחרונה שלו על ההימורים הנוכחיים של סוחרי ה-SWAP, האם הוא יסתפק בכך, או שמא, יפרסם תחזית ניצית יותר, של 1-2 הפחתות ריבית בלבד עד סוף השנה? איך זה מסתדר עם דבריו של פאוול בקונגרס, שהבנק יתחיל כנראה בהפחתות ריבית, בנקודה מסוימת השנה ואיך יגיבו שוקי המניות והחוב לתרחיש שכזה?... מבולבלים? צפו בפרק הבא של הודעת הריבית (רביעי בשעה 20:00) ומסיבת העיתונאים של יו"ר הפד (רביעי בשעה 20:30).
עונת הדו"חות של Q4/2023 הסתיימה. ניתוח ההפתעות: 72% מהחברות הכלולות במדד S&P500 הכו (או עמדו) בתחזיות ההכנסות של האנליסטים (ב-1.2% בממוצע) ו-81% מהן הכו את תחזיות הרווח (ב-7.2% בממוצע). הסקטורים שהכי הפתיעו את האנליסטים היו צריכה מחזורית, פיננסים ובריאות. השיעור הגבוה ביותר של חברות שהיכו את תחזיות הרווח, בא מסקטור הטכנולוגיה. הסקטורים שהכי אכזבו את האנליסטים הם תשתיות ונדל"ן. ניתוח הצמיחה: 65% מהחברות צמחו בשורת ההכנסות (ב-3.8% בממוצע) ו-66% מהן צמחו בשורת הרווח (ב-7.9% בממוצע). הסקטורים שצמחו הכי חזק (מול הרבעון המקביל) הם טכנולוגיה, צריכה מחזורית ותקשורת. הסקטורים שירדו בפעילות הם חומרי גלם ואנרגיה. מבין החברות שדיווחו בשבוע החולף נציין את Oracle שהכריזה על יכולות AI חדשות עבור חלק מהאפליקציות העסקיות שלה ומנוע צמיחה בתחום מחשוב הענן וההזדמנויות הנלוות בשדה הבינה המלאכותית. מניית החברה זינקה בכ-12% ביום פרסום הדו"חות. מנגד, Adobe צנחה ביום שישי ב-13.7%, לאחר שסיפקה תחזית הכנסות מאכזבת לרבעון השני.
אירופה
מדדי המניות באירופה ננעלו ביום שישי סביב רמות הבסיס בנטייה לירידות קלות, אך בסיכום שבועי רשמו עליות שערים נאות זה השבוע השמיני ברציפות, על רקע ציפיות כי ה- ECB יחל להוריד את הריבית בחודשים הקרובים לאחר שמספר נגידים בכירים דיברו בנושא (פרטים בהמשך). מדד יורוסטוקס 50 השיל ביום שישי 0.1% מערכו אך בסיכום שבועי עלה כ- 0.5%, המדדים דאקס וקאק נסחרו ביום שישי ללא שינוי אך בסיכום שבועי טיפסו ב- 0.7% וב- 1.7% בהתאמה ומדד FTSE100, שירד בשישי 0.2% הוסיף בסיכום שבועי כ- 0.9%.
כמו בארה"ב, גם באפיק החוב הממשלתי באירופה נרשמה תנודתיות חדה. השבוע הכיוון היה שלילי מבחינת שערי אגרות החוב והתשואות, בהתאמה, טיפסו לאחר פרסום נתוני מדד המחירים ליצרן בארה"ב שהפתיעו כלפי מעלה והזניקו את התשואות בארה"ב. תשואת אגרות החוב הממשלתיות ל- 10 שנים בגרמניה זינקה מ- 2.26% ל- 2.44%, בצרפת נרשמה עלייה חדה של כ- 16 נ"ב מרמה של 2.716% ל- 2.88% ובבריטניה תשואת ה- 10 שנים טיפסה מרמה של 3.97% ל- 4.096%.
בבריטניה צפויים להתפרסם מספר רב של נתונים וביניהם – מחירי בתים (יום שני), מדד המחירים לצרכן וליצרן (CPI, PPI), החלטת הריבית (צפי: לל"ש 5.25%) וביום שישי יפורסם נתון מכירות קמעונאיות.
ישראל
בשוק החוב נרשמה מגמה שלילית ועליה בתשואות.
מחירי הפירות הטריים זינקו 10.7% ומנגד, מחירי ההלבשה ירדו 2.5%. שכ"ד – חידוש 3.0%+, תחלופה 4.5%+. אינפלציית הליבה, ללא מחירי המזון והאנרגיה, התמתנה מ-2.4% בינואר ל-2.2% בפברואר.
עם זאת, ההערכות הן להאצה מסוימת באינפלציה בחודשים הקרובים, בשל התאוששות הצריכה הפרטית שניזונה מהזרמות משמעותיות של הממשלה, לצד חסכון משקי הבית שנוצר עקב צריכה נמוכה בחודשיים הראשונים של המלחמה. בנוסף, מדיניות פיסקאלית מרחיבה של הממשלה, האצה במחירי השכירות והתייקרות במחירי ההובלה, עלולים להגביר את קצב האינפלציה ולעכב הורדת ריבית.
מעבר לכך, עיני נגיד בנק ישראל יהיו נשואות אל הבנק המרכזי בארה"ב, שם צפוי יו"ר הפד להודיע שוב על הותרת הריבית על כנה.
נתוני מקרו שפורסמו השבוע:
העודף בחשבון השוטף ברבעון 4 הסתכם ב-10.54 מיליארד $, הרבה מעל עודף של 4.65 מיליארד $ ברבעון הקודם.
הגירעון בחשבון המסחרי התרחב בפברואר ב-2.345 מיליארד $, לעומת גירעון של 1.74 מיליארד $ בינואר. היצוא התעשייתי עלה ב- 9.5% לעומת ינואר. בחודשים דצמ' עד פברואר נרשם גידול של 7.1% לאחר ירידה בשיעור דומה בשלושת החודשים שקדמו.
מספר המשרות הפנויות במשק ירד בחודש פברואר ל-120,500 מ-124,400 בינואר (ירידה של 3.2%). עם זאת, הירידה מתונה יחסית לאחר זינוק של 13% שנרשם בינואר. ההתאוששות הגדולה בביקוש לעובדים היתה בתחומי המסחר, המזון והמשקאות. הביקוש לעובדי מכירות זינק ב-16%, והביקוש למלצרים ניתר ב-25%.
שווקים נוספים
בבורסות במזרח, במרבית המדדים נרשמו ירידות. בסיכום שבוע המסחר, מדד ניקיי 225 ירד בחדות ואיבד2.5%, הבורסה באוסטרליה השילה 2.3% מערכה, ומדד המניות ניפטי בהודו השיל 2.1%. בשנגחאי (שבוע חמישי ברציפות של עליות) ובהונג קונג המדדים טיפסו 0.7% ו-2.2% בהתאמה.
עוד בסין, הנציבות האירופית הודיעה ביום חמישי על פתיחת חקירה נגד עליבאבא אקספרס, אתר האינטרנט הקימעונאי שבבעלות עליבאבא, בשל חששות להפצת תוכן לא חוקי. הנציבות פתחה בחקירה תחת חוק השירותים הדיגיטליים שנכנס לתוקפו החודש, ומיועד בין היתר למנוע מענקיות טק לפעול בצורה לא תחרותית ולהפיץ מידע כוזב.
יפן - הצמיחה ברבעון 4 (עדכון סופי) עודכנה מ-0.4%- ל-0.4%, נמוך מצפי ל-1.1% (שנתי) אך שיפור שמחזק את ההערכות שהבנק המרכזי (BOJ) יעלה את הריבית כבר בישיבתו הקרובה בסוף השבוע הבא, לראשונה מאז 2007! היין הגיב בהתחזקות מול הדולר. התחזקות הין מכבידה על מדדי המניות ביפן. מאידך, קיימות הערכות שה-BOJ עשוי לנצל את הירידות לרכישת קרנות סל, לראשונה מאז אוקטובר. מדד מחירי היצרנים עלה בפברואר ב-0.2% (צפי 0.5%).
סין – ריבית ההלוואות לשנה נותרה ברמה של 2.5%. מחירי בית חדשים ירדו בכ-0.4% בפברואר, ומחירי הבתים המשומשים ירדו ב-0.6%.
הודו - הייצור התעשייתי עלה 3.8% (צפי 4.1%). האינפלציה השנתית ירדה מעט מ-5.10% ל-5.09% (צפי 5.04%). היבוא והיצוא עלו בכ-12% והגירעון המסחרי 18.7 מיליארד$ (כצפוי).
נתוני מקרו שיפורסמו במהלך השבוע: בסין- מכירות קמעונאיות, אבטלה, יצור תעשייתי והחלטת ריבית (הלוואות). ביפן- הזמנת מכונות, ייצור תעשייתי, החלטת ריבית חשובה, סחר חוץ, מדד מנהלי הרכש ואינפלציה. בהודו- מדד מנהלי הרכש בייצור, שירותים והמשולב.
שוק הסחורות והמטבעות
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.