סיכום שבוע המסחר האחרון
בארה"ב - בסיכום שבועי, מדד S&P500 הוסיף 1.5% וננעל על 5,327.25 נק' (פלוס 11.2% מתחילת השנה) ונאסד"ק כללי עלה 2.1%. באירופה נרשמו בעיקר ירידות כאשר מדד יורוסטוקס 50 איבד 0.4% (פלוס 12.0% מתחילת השנה). גרמניה איבדה 0.4% ובריטניה איבדה 0.2%. במזרח נרשמה מגמה חיובית, בהובלת האנג סנג ההונג קונגי, שזינק 5.5%. מדד ניקיי היפני עלה 1.5%, כשהין נהנה מהיחלשות הדולר.
בבורסה בת"א נרשמו ירידות שערים כשברקע המשך הלחימה ונתון אינפלציה שהיה גבוה מהצפוי. בסיכום שבועי, מדד ת"א 125 ירד 1.3% (פלוס 5.8% מתחילת השנה), ת"א בנקים איבד 0.9% ות"א נדל"ן, שרגיש במיוחד לריבית גבוהה, צנח השבוע ב- 3.1%.
ארה"ב
עונת הדו"חות חיובית מהצפוי והיא תורמת לירידת המכפיל החזוי של מדדי המניות. כ-93% מהחברות במדד S&P500 כבר פרסמו תוצאות והשבוע ממתינים המשקיעים לפרסום תוצאותיה של ענקית השבבים NVIDIA, ביום רביעי, אחרי נעילת המסחר. באותו ערב יתפרסם פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה של הפד, כך שזירות המיקרו והמקרו ירכזו עניין משותף ביום רביעי בערב.
בסוף השבוע הקרוב (ימים שישי-שבת) יתקיים כינוס שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות ה-G7 בצפון איטליה והמשקיעים ממתינים לבשורות בנוגע לתחזיות ולמדיניות הצפויה, בכלכלות המובילות בעולם.
בשבוע האחרון הדהדו מספר בכירים בפד, כמו מסטר, וויליאמס וברקין, את המסר האחרון של יו"ר הבנק, פאוול, כי נבון יהיה להחזיק את הריבית ברמתה הגבוהה, עד להשגת ראיות משכנעות שהאינפלציה פוחתת. הם הוסיפו שהתקררות האינפלציה מאטה, משום שיש פחות לחץ מחירים כלפי מטה מבעבר, כשמחירי הסחורות ירדו ושרשרת האספקה התייעלה. פאוול עצמו השתתף השבוע בכנס באמסטרדם ואמר, ששכר הדירה הוא הרכיב שמעכב את הפחתות הריבית. משקלו במדד גבוה (כשליש) הוא במגמת עלייה מתמשכת (יותר מ-5% בשנה האחרונה) וסעיף "שירותי הדיור בבעלות הדיירים" (בעל דירה, שגר בדירה בבעלותו, נוקב בשכר דירה תיאורטי שהיה גובה אם היה משכיר את הדירה) הוא חידה בעיניו. זאת, מאחר שסעיף זה גבוה משמעותית בשנתיים האחרונות משכ"ד שנגבה בפועל משוכרים. זו לדבריו, אחת הסיבות לכך שהפד מעדיף את מדד PCE, שמודד הוצאות בפועל ונותן תשומת לב למדד ה-SuperCore, שמראה את אינפלציית השירותים, לא רכיב הדיור.
ההסתברות להורדת ריבית קרובה עולה מעט אחרי נתון האינפלציה, כפי שמשתקף מהחוזים על הריבית:
על פי ההימורים של סוחרי ה-SWAPS בארה"ב, ההסתברות המצטברת להפחתת ריבית עד 18 בספטמבר עלתה בשבוע האחרון מ-76% ל-82%. בנובמבר ההסתברות המצטברת עלתה מ-110% ל-116%, כלומר, אם הריבית לא תרד בספטמבר, אזי, הפחתת ריבית בנובמבר מתומחרת במלואה! בנוסף, בישיבת האחרונה של השנה, ב-18 בדצמבר, יש הסתברות של 76% להפחתת ריבית נוספת (גם אם הפד הפחית את הריבית באחת מהישיבות הקודמות), לעומת 61% בשבוע שעבר. לסיכום, השוק צופה הפחתת ריבית בספטמבר או בנובמבר וההסתברות גבוהה למדי להפחתה שנייה ב-18 בדצמבר.
החוזים על הריבית מנבאים כרגע הפחתה מצטברת של 44 נ"ב במהלך שנת 2024 (כמעט שתי הפחתות ריבית), לעומת 40 נ"ב לפני שבוע.
בסוף השבוע הקרוב יתקיים כינוס של שרי האוצר והבנקאים המרכזיים של מדינות ה-G7, בסטרסה שבצפון איטליה ויהיה מעניין לעקוב אחר התחזיות וצעדי המדיניות של כלכלות מובילות בעולם.
השבוע צפוי שטף נאומים וראיונות של בכירים בפד, נציין במיוחד את סגנו של פאוול, פיליפ ג'פרסון (יום שני ב-17:30) וחבר מועצת הנגידים, כריס וולר (יום שלישי ב-16:00), שצפויים לדבר על התחזיות הכלכליות והמדיניות המוניטרית.
מדד המחירים ליצרן (PPI) עלה באפריל ב-0.5%, מעל צפי ל-0.3%, אך נתון מארס עודכן כלפי מטה מ-0.2%+ ל-0.1%- וברמה השנתית ה-PPI עלה ב-2.2%, כצפוי. העדכון מיתן את השפעת הנתון הטרי הגבוה.
המכירות הקמעונאיות נותרו באפריל לל"ש, בניגוד לצפי שיעלו 0.4% ולזינוק של 0.6% במארס. המכירות ללא כלי רכב עלו 0.2%, כצפוי והמחישו את הירידה החדה ברכישות כלי רכב (שמחירם ירד באפריל). הייצור התעשייתי נותר לל"ש באפריל (צפי 0.1%+). ניצול כושר הייצור ירד באפריל מ-78.5% ל-78.4%. השכר הריאלי השעתי והשבועי עלו באפריל ב-0.5% לעומת 0.6% במארס. מדד בטחון הנדל"ן ירד במאי מ-51 ל-45 נק' (צפי 50). היתרי הבנייה פחתו באפריל ב-3.0%, בניגוד לצפי שיגדלו ב-0.9%. התחלות הבנייה גדלו באפריל ב-5.7%, פחות מצפי ל-7.6%. נתון מארס עודכן מירידה של 14.7% ל-16.8%-. מדד אמפייר סטייט ירד מ-14.3- ל-15.6- נק' (צפי 10.0-). מדד אופטימיות העסקים הקטנים עלה באפריל מ-88.5 ל-89.7 נק' (צפי 88.2 נק'). מחירי היבוא והיצוא עלו יותר מהצפוי. מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים (מדד צופה פני עתיד, שמורכב מ-10 פרמטרים, שאמורים לנבא צמיחה עתידית, בשני הרבעונים הקרובים) ירד באפריל ב-0.6%, לעומת צפי ל-0.3%- וירידה של 0.3% במארס.
לסיכום, עוד שבוע של נתונים חלשים, שבשילוב עם נתון אינפלציה "רך יחסית", מחזק את ההערכות שהבנק הפדרלי יוריד את הריבית פעמיים עד סוף השנה.
המשקיעים ממתינים בדריכות לפרסום תוצאותיה של NVIDIA, ביום רביעי, לאחר תום המסחר. תוצאות אלה צפויות להשפיע באופן משמעותי על מניות השבבים בכלל.
חברות נוספות שצפויות לפרסם השבוע הן הקמעונאיות Macy's, TARGET ודולר טרי, בעקבות וולמארט, שפרסמה תוצאות חזקות בשבוע החולף. עוד ידווחו פאלו אלטו, מדטרוניק, ראלף לורן וצים.
השבוע צפוי שטף נאומים וראיונות של בכירי הפד וכל סטייה מהדהוד המסרים האחרונים (הריבית הגבוהה תוחזק לזמן ממושך והפחתת ריבית תבוא בחשבון לקראת סוף השנה, בהתאם לנתונים) עשויה להשפיע על התשואות.
נתוני מקרו שיפורסמו השבוע: מכירות בתים קיימים, מכירות בתים חדשים, מדדי הפעילות של פילדלפיה, שיקגו וקנזס, מדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובשירותים של S&P Global, הזמנות מוצרים בני קיימא, תביעות אבטלה חדשות ומתמשכות (שבועי), סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (כולל תחזית האינפלציה של הצרכנים לשנה ול-5-10 שנים).
אירופה
בסיכום שבוע המסחר, מדדי המניות המובילים אומנם ירדו מעט, אך במהלך השבוע חלקם הגיעו ושברו את שיא כל הזמנים וביניהם מדד יורוסטוקס 600 ומדד FTSE100 הבריטי. בסיכום שבועי, המדדים יורוסטוקס 50 ודאקס ירדו כ- 0.4%, מדד קאק הצרפתי השיל 0.6% מערכו ואילו מדד המניות הבריטי הסתפק בירידה קלה בשיעור של 0.2%. עם זאת, מתחילת השנה המדדים מציגים ביצועים טובים בהובלת מדד יורוסטוקס 50 שזינק בכ- 12% ומייד אחריו, מדד דאקס שהציג עליה של כ- 11.7%. המדדים קאק ו – FTSE100 עלו 8.3% ו- 8.9% בהתאמה.
בשבועיים האחרונים (מאז הסקירה הקודמת) באפיק החוב נרשמה מגמה מעורבת בין המדינות השונות. בעוד אגרות החוב בגרמניה ובצרפת ירדו והתשואות עלו, בבריטניה נרשמה מגמה הפוכה. תשואת האג"ח ל- 10 שנים של ממשלת גרמניה עלתה מרמה של 2.49% לרמה של 2.51% ותשואת האג"ח של ממשלת צרפת במח"מ דומה עלתה מ- 2.97% לכ- 2.99%. מנגד, תשואת האג"ח של ממשלת בריטניה התנהגה בכיוון ההפוך והיא ירדה בחדות מרמה של 4.22% ל- 4.12%, לאחר שהבנק המרכזי של הממלכה רמז לאחר החלטת הריבית האחרונה, שהשוק אינו צופה מדיניות מרחיבה מספיק והעלה את ההסתברות להפחתת ריבית בפגישתו הבאה ב- 20.6.24.
בגוש היורו החשבון השוטף והמאזן המסחרי יפורסמו ביום שלישי ומדד אמון הצרכנים ביום חמישי.
בגרמניה – מדד המחירים ליצרן יפורסם ביום שלישי וביום רביעי יפורסמו נתוני הצמיחה הסופיים לרבעון הראשון וכן נתוני הצריכה הפרטית וההוצאה הממשלתית.
בצרפת – ביום חמישי יפורסמו מדדי אמון בעסקים ובייצור . ובבריטניה - ביום רביעי יפורסמו נתוני האינפלציה (צפי לעלייה של 0.1% וירידה בקצב עליית המחירים השנתי מ- 3.2% ל- 2.1%). ביום חמישי יפורסמו נתוני מדד המחירים ליצרן ומדד מחירי הבתים.
ישראל
שבוע המסחר המקוצר בבורסה המקומית הסתיים בירידות שערים על רקע ההסלמה הביטחונית והאצת האינפלציה. בסיכום שבועי, מדדי הדגל ת"א 35, 125 ו-90 איבדו 1%, 1.3% ו-2.2% בהתאמה. מבין המדדים הענפיים בלט לשלילה מדד הבניה שצנח בכ-4.5%. מדד הנדל"ן איבד 3.1% ומדד הבנקים נסוג ב-0.9%.
בשוק החוב נרשמה מגמה מעורבת, ובשוק המט"ח המקומי השקל התחזק מעט מול הדולר, אך נחלש מול היורו.
בשבוע האחרון פורסמו מספר נתוני מקרו חשובים אשר חלקם עשוי לסייע ולהשפיע על החלטת הריבית בשבוע הבא (27.5.2024). להערכתנו, האצת האינפלציה, לצד התאוששות המשק הישראלי ברבעון הראשון, יסייעו לנגיד בהחלטה להותיר את הריבית על כנה בהחלטת הריבית בשבוע הבא.
גורמים נוספים התומכים בהאצת האינפלציה במבט קדימה, ואשר עשויים להוביל להותרת הריבית על כנה:
נתוני מקרו שפורסמו בשבוע האחרון:
נתוני מקרו שיתפרסמו בשבוע הקרוב: תחזית האינפלציה של המקורות השונים (יום שלישי).
שווקים נוספים
שבוע המסחר במזרח ננעל בעליות שערים במרבית המדדים העיקריים. בסיכום שבועי, בלט לחיוב מדד המניות בהונג קונג שזינק ב- 3.1% (14.7% מתחילת השנה). המדדים ניקיי 225 וניפטי עלו ב- 1.5% ו-1.9% בהתאמה. באוסטרליה מדד המניות הוסיף כ - 0.8% ומדד CSI300 הנסחר בסין הסתפק בעלייה שבועית בשיעור של כ- 0.3%. מנגד, מדד קוספי בדרום קוריאה נחלש ב-0.1%.
משבר הנדל"ן – הממשל הסיני חשף את התוכנית הנרחבת ביותר עד כה לחילוץ מגזר הנדל"ן החבוט. במסגרת התוכנית ממשלות מקומיות יקנו מיליוני בתים ויסבו אותם לדיור בר השגה. בנוסף, הבנק המרכזי של סין ביטל בפועל את ריבית המשכנתא המינימלית וקיצץ את ההון הראשוני הנדרש כמקדמה למשכנתא. עפ"י פרסומים, חברות מקומיות בבעלות המדינה יתבקשו לסייע ברכישת מיליוני בתים שלא נמכרו מיזמים במצוקה ברחבי המדינה, בהנחות גבוהות ובאמצעות הלוואות שיינתנו ע"י בנקים ממלכתיים.
נתוני מקרו:
יפן – מדד מחירי היצרנים עלה בשנה האחרונה מעל הצפי. גם נתון חודש קודם עודכן כלפי מעלה. התוצר התכווץ ברבעון 1 ב-0.5% לעומת הרבעון הקודם (צפי: 0.3%-) ובשנה האחרונה נרשמה צמיחה שלילית של 2.0% (צפי: 1.2%-). הייצור התעשייתי עלה במארס 4.4% (עודכן מ-3.8%+).
הודו – האינפלציה בשנה האחרונה ירדה מ-4.85% ל-4.83%, מעל הצפי. היבוא בשנה האחרונה זינק ב-10.3% לעומת ירידה של 6% חודש קודם. היצוא עלה ב-1.1% לעומת ירידה של 0.7%. כתוצאה מכך חל זינוק בגירעון במאזן הסחר.
סין - הייצור התעשייתי עלה מעבר לצפי והחודש הקודם, הן ברמה החודשית והן ברמה השנתית, אולם במכירות הקמעונאיות נרשמה חולשה. בשוק הנדל"ן נמשכת החולשה, שניכרת בירידה בהשקעות בנכסי נדל"ן ובמכירות נכסים למגורים. ריבית ההלוואות לשנה נותרה ללא שינוי ברמה של 2.5%.
נתוני מקרו חשובים שצפויים להתפרסם בשבוע הקרוב:
יפן - נתוני סחר חוץ ומאזן הסחר. אינפלציה (יום שישי).
סין - ריבית פריים הלוואות לשנה ו-5 שנים. העברות תשלומים בסוויפט.
הודו – PMI ייצור, שירותים ומשולב. .
שוק הסחורות והמטבעות
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.