מרכז ההשקעות

בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!

סיכום שבוע המסחר האחרון

נקודות עיקריות

בארה"ב - מדדי הדגל בוול סטריט נעלו שבוע שלילי שביעי מתוך תשעת השבועות האחרונים כשברקע חוסר הוודאות ממדיניות המכסים נמשכת. בשאר העולם כולל בשוק המקומי נרשמו עליות נאות.

מדד All Country MSCI העולמי (MXWD index) עלה בשבוע שחלף 0.3% (5.8%- מתחילת השנה), בארה"ב – מדד S&P500 ירד 1.5% (מינוס 10.2% מתחילת השנה), נאסד"ק 100 איבד 2.3% ואילו מדד המניות הקטנות Russell 2000 עלה השבוע 1.1%. באירופה - מדד יורוסטוקס 50 זינק 3.1% (0.8% מתחילת השנה) ודקס 30 הגרמני קפץ 4.1%. במזרח -  יפן עלתה 3.4%, סין הוסיפה 0.6% והודו זינקה 4.5%.

ת"א סיכמה שבוע חיובי - ת"א 125 עלה 3.3% (4.5% מתחילת השנה) והבנקים זינקו 5.4%.

  • ארה"ב – מלחמת סחר ועונת דוחות לאחר שטראמפ הכריז על הפוגה בת 90 יום במדיניות המכסים החדשה, נראה כי נוצר מסלול של הידברות מול יפן וקוריאה הדרומית כשגם מול אירופה קיימת היענות. לעומת זאת, ארה"ב וסין נמצאות במסלול התנגשות ישיר ומסוכן. למרות זאת, בהחלט יתכן שלבסוף תהיה הידברות ולא פיצוץ.

עונת הדוחות נפתחה עם תוצאות חזקות של הבנקים הגדולים. בנוסף, יונייטד הלת' גרופ צללה ביום חמישי ב-22% לאחר דוח מאכזב והנמכת תחזיות, ענקית הסטרימינג נטפליקס הרשימה ואילו יצרנית המכונות לייצור שבבים ASML אכזבה והציגה ירידה חדה בהזמנות מסין ברבעון האחרון.

  • ישראל - אינפלציה וריבית - מדד המחירים לצרכן של חודש מארס היה גבוה מהצפוי (0.5% מול צפי ל-0.3%) ובהתאם, האינפלציה השנתית התמתנה מעט מן הצפוי, מ-3.4% ל-3.3% (צפי 3.2%). הצפי שנה קדימה נע סביב 2.5% אינפלציה. מבחינת הריבית, בנק ישראל צפוי להיות זהיר בהחלטותיו הקרובות לנוכח מלחמת הסחר שמחד פוגעת בצמיחה ומנגד, מאיצה את האינפלציה.
  • אירופה – הריבית ממשיכה לרדתבשבוע שחלף, הריבית ירדה מ-2.5% ל-2.25% ולפי ה-ECB, היא מצויה כעת בשיעור "נייטרלי" (לא מגבירה את הפעילות הכלכלית וגם לא מצמצמת אותה).
  • מה צפוי השבוע: בארה"ב – עונת הדוחות מעלה הילוך עם דוחות של טסלה (יום ג' אחרי המסחר), בואינג ופיליפ מוריס (ד' אחרי המסחר) ובחמישי אלפאבית (אחרי המסחר). בישראל – צמיחה רבעון 4, תחזית האינפלציה ושיעור האבטלה. ברחבי העולם יפורסמו מדדי מנהלי הרכש.

ארה"ב

  • מה ראינו בשבוע המסחר החולף?

מלחמת הסחר הכתה השבוע גם בחזית הטכנולוגיה והמסכים האדומים שבו לוול סטריט. גם התלהמות מתוקשרת של הנשיא מול יו"ר הפד וכוונה לפטר את "המבוגר האחראי" הוסיפו לסנטימנט השלילי. מדד S&P500 איבד השבוע 1.5% ומדד מניות הבלו צ'יפ, דאו ג'ונס, בלט בירידה שבועית של 2.7%, בעקבות הצניחה של מניית יונייטד הלת' גרופ, שמשקלה במדד גבוה במיוחד.  מדדי הטכנולוגיה רשמו ירידות משמעותיות, בעקבות ההגבלות על ייצוא שבבים לסין ודו"חות מאכזבים של ASML - נאסד"ק 100 איבד השבוע 2.3% ונאסד"ק כללי נפרד מ-2.6% משוויו. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, הוכיח סופסוף את היתרון של חברות מקומיות בימים אלה וסיים שבוע חיובי בעלייה של 1.1%.

  • תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ירדו בכ-16 נ"ב בסיכום שבועי, התשואה לשנתיים ל-3.80% והתשואה ל-10 שנים ל-4.33%. עקום התשואות מקבל שיפוע חיובי משמעותי של יותר מ-50 נ"ב (בין 10 שנים לשנתיים), לראשונה מאז 2022.
  • מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב

בחזית המקרו צפויים מספר נתונים חשובים, כמו מדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובשירותים של S&P Global, שיפורסמו ביום רביעי ושניהם צפויים להיות נמוכים מעט מנתוני החודש שעבר (מדד התעשייה צפוי לרדת מ-50.2 ל-49.3 נק', כלומר, לעבור מהתרחבות להתכווצות הפעילות). באותו יום צפויים נתוני מכירות הבתים החדשים ולמחרת יפורסמו מכירות הבתים הקיימים, שוק הנדל"ן העיקרי בארה"ב, כשהצפי הוא לירידה של 2.8%.  ביום חמישי נפגוש גם את ההזמנות למוצרים בני קיימא ואלו צפויות לצמוח בקצב חודשי נאה של 1.5%. ביום שני נקבל את מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים, שנועד לנבא את קצב הצמיחה בשני הרבעונים הבאים והוא צפוי להראות ירידה של 0.5%, מה שתואם את תחזיות הצמיחה האחרונות. ביום שישי יפורסם עדכון סופי לחודש אפריל של מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, שכזכור צנח לשפל של 50.8 נק' (הקריאה השנייה הכי גרועה מעולם). גם תחזית האינפלציה של הצרכנים תתעדכן, אחרי שזינקה לרמות שלא נראו עשרות שנים - התחזית הארוכה (ל-5-10 שנים) ל-4.4% והתחזית לשנה ל-6.7%. ביום רביעי בערב יפורסם הספר הבז' – דו"ח כלכלי עדכני ומפורט של 12 שלוחות הפד, שישמש חומר גלם לדיונים בישיבת ה-FOMC הקרובה, שתתקיים ב-6-7 במאי.

עונת הדו"חות מעלה הילוך! כשטסלה, אינטל ואלפאבית (גוגל) ידווחו השבוע את תוצאותיהן. ביום שלישי: ורייזן, לוקהיד מרטין. טסלה (אחרי המסחר). ביום רביעי:  בואינג, AT&T, פיליפ מוריס, צ'ק פוינט, ג'נרל דיינמיקס. IBM (אחרי המסחר). ביום חמיש: אמריקן איירליינס, Merck, פפסיקו. אינטל ואלפאבית (אחרי המסחר). ביום שישי: Abbvie, קולגייט פלמוליב.

ביום שלישי תפרסם קרן המטבע הבינלאומית (IMF) תחזיות מעודכנות והצפי הוא להנמכה של תחזיות הצמיחה הגלובליות ושל קצב הצמיחה של כלכלות מובילות.

ומעל כל אלה, אין ספק שההצהרות והציוצים של הנשיא טראמפ ודובריו  ימשיכו לתת את הטון ולקבוע את מגמת המסחר גם השבוע. 

  • מלחמת הסחר כאן, במלוא עוזה והיא לקראת עימות ישיר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם

הנשיא טראמפ הכריז על הפוגה של 90 יום מול רוב המדינות, ע"מ לנהל משא ומתן ונראה כי מסלול ההידברות מול יפן וקוריאה הדרומית מתקדם, כשגם מול אירופה נראה ששני הצדדים מכוונים להגעה להסכם בסופו של דבר. לעומת זאת, ארה"ב וסין נמצאות במסלול התנגשות ישיר, כשהמכסים ההדדיים הגיעו כבר לרמות בלתי הגיוניות, שמקשות לקיים סחר חוץ בין הצדדים.

ארה"ב העצימה באמצע השבוע את ההגבלות על יצוא שבבים לסין ובתוך כך, היא דורשת רישיון מחודש לייצא את המעבדים הגרפיים מדגם H20 של NVIDIA, שעומדים בדרישות שהציב ממשל ביידן, מה שהוביל לפרסום אזהרת רווח של החברה ולירידות של מניות הטכנולוגיה ביום רביעי. הסינים מצדם עוצרים יצוא של מינרלים נדירים ומגנטים, שקריטיים לייצור רכיבים חיוניים בתעשיות הרכב, המטוסים, השבבים והציוד הצבאי בכל העולם. כרגע היצוא מתבצע רק ברישיון מיוחד וסין מתכוונת לגבש מערכת רגולטורית, שכשתהיה מוכנה, נראה שהיא תמנע אספקה לחברות אמריקניות מסוימות, כולל קבלניות של צבא ארה"ב.

סין הורתה השבוע לחברות תעופה מקומיות להפסיק להזמין מטוסים מענקית התעופה האמריקנית, בואינג. כרגע הפגיעה אינה משמעותית, משום שסין הורידה את נפח ההזמנות מהחברה בחודשים האחרונים, אולם ככל שהחרם יימשך, הוא יכאיב לחברה, משום שסין צפויה להזמין כ-20% מהמטוסים החדשים בשנים הקרובות. להערכתנו, למרות האסקלציה, בהחלט יתכן שפני הצדדים הניצים להידברות ולא לפיצוץ.

חברת דירוג האשראי פיץ' הנמיכה השבוע את תחזית צמיחת הכלכלה הגלובלית לפחות מ-2%, שפל מאז 2009 בניכוי מגפת הקורונה. תחזית הצמיחה של כלכלת ארה"ב הונמכה מ-1.7% ל-1.2% והחברה הדגישה שברבעון הרביעי הצמיחה תאט לכדי זחילה – קצב שנתי של 0.4%. ארגון הסחר העולמי (WTO) הנמיך בחדות את תחזית הסחר הבינלאומי בסחורות מ"צמיחה איתנה" ל"ירידה", כלומר ירידה של 0.2% במקום גידול של 3% בתחזית הקודמת.

ולמרות כל אלה, מדדי הפחד (VIX ו-MOVE) ירדו השבוע. אז או שהמשקיעים מתחילים להתרגל לדינמיקה של מלחמת הסחר, או שהם פשוט מאמינים שכיפופי הידיים יסתיימו במו"מ ובהסכמים, עם רמות מכסים הרבה יותר סבירות.

  • מדיניות מוניטרית

הנשיא טראמפ אינו עוצר בחזית הסחר ובסוף השבוע הוא פתח חזית גם מול יו"ר הפד, ג'רום פאוול והודיע שבכוונתו לפטר אותו בהקדם. כזכור, הבנק המרכזי נהנה מעצמאות שהעניק לו הקונגרס, ע"מ שיוכל לטפל בשני יעדי המדיניות שלו – יציבות מחירים ותעסוקה מקסימלית, מבלי להכניס למשוואה שיקולים פוליטיים.

בית המשפט העליון של ארה"ב יידרש לסוגיה, כשלפתחו תקדים משפטי בן 90 שנה, שקובע כי ניתן לפטר חבר מועצת הנגידים של הפד ובפרט את היו"ר, אך ורק בעילה של חוסר תפקוד או התנהלות בלתי תקינה. טראמפ וצוותו בוחנים  אם יש "ניתוח משפטי חדש" שיאפשר מהלך של פיטורים בעוד היו"ר פאוול אומר שלא ניתן לעשות זאת תחת החוק הנוכחי והוא מתכוון לשרת עד תום כהונתו, במאי 2026.

פאוול העלה את חמתו של טראמפ כשהשתתף בכנס של המועדון הכלכלי של שיקאגו ביום רביעי האחרון ואמר שמדיניות המכסים תייצר עלייה זמנית באינפלציה, אולם צפויות השפעות מתמשכות שעלולות לסכן את יעד יציבות המחירים, כשבמקביל, גם יעד התעסוקה עלול להיפגע מהאטה כלכלית. הפד מעדיף להמתין לבהירות רבה יותר, לפני שישקול לבצע התאמות במדיניותו. הנשיא טראמפ הגיב שעל הפד להוריד מיד את הריבית ולא להתעסק בפוליטיקה והוסיף התבטאויות לא מכבדות כמו "יו"ר הפד אינו מבין והוא תמיד מאחר וטועה"...

להערכתנו, גם טראמפ מבין שפאוול הוא נכס ולא נטל ומטרתו האמיתית היא ללחוץ עליו להוריד את הריבית.

נראה שהלחץ הכבד שמפעיל הנשיא טראמפ מחלחל להערכותיהם של סוחרי הריבית, שבשבועות האחרונים מהמרים על הסתברות להורדת ריבית גבוהה מזו שמופיעה בתחזית הפד (2 הפחתות עד סוף השנה). ההסתברות להורדת ריבית (של 25 נ"ב), הגלומה בחוזי ה-SWAP בישיבה הקרובה, ב-7 במאי, עומדת כרגע על 11% בלבד, אולם ההסתברות להפחתה ראשונה ב-18 ביוני הינה 71% והצפי המצטבר להפחתות ריבית עד סוף 2025 הינו 87  נ"ב, כ-3.5 הפחתות ריבית.

ביום רביעי בערב יפורסם הספר הבז', הדו"ח המפורט של 12 שלוחות הפד על מצב הכלכלה. הספר ישמש חומר גלם לדיונים בישיבת הפד הקרובה, ב-6-7 במאי. השבוע צפויים בכירים רבים בפד לנאום ולהתראיין וביום שישי תתחיל "תקופת ההשתקה" (External Communications Blackout), דממת אלחוט שגוזרים על עצמם בכירי הפד, כנהוג  ב-12 הימים שלפני החלטת הריבית, ע"מ שלא לייצר הדים וציפיות, שעלולות להשפיע על החלטותיהם. תקופה זו תסתיים, כתמיד, במסיבת העיתונאים עם יו"ר הפד, ג'רום פאוול, ב-7 במאי, אחרי הודעת הריבית.

  • נתוני מקרו שפורסמו בשבוע החולף

המכירות הקמעונאיות זינקו במארס ב-1.4%, כצפוי. הייצור התעשייתי ירד במארס ב-0.3% (צפי 0.2%-) ושיעור הניצול של גורמי הייצור ירד מ-78.2% ל-77.8% (צפי 77.9%). מחירי היבוא ירדו במארס ב-0.1% (צפי לל"ש) ומחירי היצוא נותרו לל"ש, כצפוי. מדד אמפייר סטייט (סקר התנאים הכלליים של מנהלי הייצור בניו יורק) עלה באפריל מ-20.0- ל-8.1- נק' (צפי 13.5- נק'). תחזית האינפלציה לשנה של שלוחת הפד בניו יורק עלתה במפתיע מ-3.13% ל-3.58%, הרבה מעל צפי ל-3.26%.  מדד בטחון הנדל"ן עלה באפריל מ-39 ל-40 נק' (צפי 38 נק'). היתרי הבנייה עלו במארס ב-1.6%, בניגוד לצפי שיירדו ב-0.6%, לקצב שנתי של 1.482 מיליון בתים (צפי 1.45 מיליון). לעומת זאת, התחלות הבנייה צנחו במארס ב-11.4% (צפי 5.4%-) לקצב שנתי של 1.324 מיליון בתים (צפי 1.42 מיליון). תביעות האבטלה החדשות ירדו השבוע ל-215 אלף, פחות מ-224 אלף בשבוע הקודם וצפי ל-225 אלף. כמות.

  • עונת הדו"חות

יונייטד הלת' גרופ צללה ביום חמישי ב-22%, היום הגרוע מאז 1999, לאחר שדיווחה על רווח רבעוני נמוך מהצפי, לראשונה זה עשור, והנמיכה בחדות את תחזית הרווח השנתי שלה, על רקע צפי לעלויות גבוהות בתכניות ביטוחי הבריאות שלה.

נטפליקס – ענקית הסטרימינג  רשמה רווח למניה של 6.61 $ על הכנסות של 11.04 מיליארד $ והכתה את הצפי לרווח של 5.68 $ למניה על הכנסות של 10.88 מיליארד $. החברה צופה גידול של 15% בהכנסות ברבעון הבא ושיפור של 6 נקודות אחוז ברווח התפעולי ל-33%. בנוסף, החברה צופה המשך צמיחה בריאה במספר המנויים. ASML – יצרנית המכונות לייצור שבבים, הנסחרת באמסטרדם, אכזבה את המשקיעים כשהזהירה שאין ביכולתה להעריך את השפעת המכסים על תוצאותיה בהמשך. החברה פרסמה נתוני הזמנות מאכזבים והציגה ירידה חדה בהזמנות מסין ברבעון האחרון.

ישראל

  • שבוע המסחר בבורסה המקומית היה "מנותק" מהמגמה ששררה בארה"ב והתנהל בהלימה למגמה החיובית שנצפתה בשוקי אירופה והמזרח ובסיכום שבועי, המדדים ת"א 35 ות"א 125 זינקו ב-3% ו-3.3% בהתאמה, ומדד ת"א 90 המריא בכ-3.9%. בגזרת המדדים הענפיים בלטו לחיוב מדדי הביטוח, הנפט והגז שקפצו ב-6.6% ו-5.7% בהתאמה. מדד הבנקים זינק 5.4% וב-18.1% מתחילת השנה.
  • בשוק המט"ח המקומי, השקל התחזק מול היורו והדולר אך מתחילת השנה נחלש מול שניהם (הדולר התחזק 1.2% והיורו 10.6% ביחס לשקל). שוק האג"ח המקומי המשיך להציג מגמה חיובית מתונה. מדדי התל גוב המרכזיים ומדדי התל בונד התחזקו. תשואת האג"ח הממשלתית הגנרית ל-10 שנים נותרה יציבה ברמה של 4.4% וציפיות האינפלציה לשנה קדימה התמתנו לכדי כ-2.02%.
  • אינפלציה וריבית – מדד המחירים לצרכן לחודש מארס הפתיע לאחר שעלה ב-0.5%, מעל צפי ל-0.3% ובהתאם, האינפלציה השנתית התמתנה מעט מן הצפוי, מ-3.4% ל-3.3% (צפי 3.2%). עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה והנעלה (2.2%+) ותרבות ובידור (1.5%+). סעיפי הריהוט והתקשורת ירדו ב-0.4% כל אחד. מדד מחירי הדיור התייקר בצורה משמעותית ב-0.9%. מדד אפריל צפוי להתייקר ב-0.6% בעקבות התייקרות עונתית במחירי הירקות ופירות, מחירי ההבראה, הנסיעות לחול והבנזין. מבחינת הריבית, בנק ישראל צפוי להיות זהיר בהחלטותיו הקרובות בייחוד לנוכח מלחמת הסחר שמטרידה בהשפעתה את נגידי הבנקים בעולם. הפתעה כלפי מטה באינפלציה עשויה להוביל להקלה בריבית, מאידך, הפתעה כלפי מעלה לכל הפחות, תדחה את תחילת הורדות הריבית.

אירופה

  • בורסות אירופה סגרו את השבוע בעליות שערים חדות לקראת הודעת הריבית שהתקיימה בסוף השבוע ועל רקע אופטימיות זהירה לקראת גיבוש הסכם סחר מול ממשל טראמפ. בסיכום שבועי, מדד יורוסטוקס 50 זינק ב-3.1%, מדד דאקס המריא 4.1%, מדד פוטסי קפץ ב- 3.9% ומדד קאק "הסתפק" בעליה של 2.5%. בנק אוף אמריקה דיווח כי בשבוע שחלף, בכום של כ- 6 מיליארד דולר זרמו להשקעות בתוך אירופה, הסכום שבועי הכי גדול מאז 2017.
  • החלטת הריבית בגוש היורו - הבנק המרכזי של גוש היורו (ECB) הוריד כצפוי את הריבית מ-2.5% ל-2.25%, הקצה העליון של טווח הריבית (1.75%-2.25%) אותו הגדיר בתור "טווח נייטרלי", כלומר שמאפיין רמת ריבית שאינה מגבירה את הפעילות הכלכלית וגם לא מצמצמת אותה. בהתאם לכך, ה-ECB הסיר מהודעתו את היות הריבית ברמה נוכחית מצמצמת כפי שהדבר הופיע בהודעותיו הקודמות.

נשיאת הבנק לגארד ציינה כי התגברו הסיכונים לצמיחה הכלכלית בגוש בשל מתיחות הסחר.

ההחלטה הבאה צפויה להתפרסם ב-5 ליוני וההסתברות להורדה נוספת, הנגזרת ממסחר בחוזים עתידיים, עומדת כעת על כ-92%, כאשר עד סוף השנה השוק מתמחר בסה"כ 2.6 הורדות (כ-66 נ"ב).

  • מלחמת הסחר - חברת המשלוחים הגרמנית DHL הודיע כי תפסיק ממחר (שני) לבצע משלוחים ללקוחות פרטיים בארה"ב בשווי של יותר מ-800$, וזאת בשל השינויים בחוקי המכס שיאריכו את זמן העברת החבילות (עד תחילת החודש, הרף לבדיקת חבילות במכס עמד על 2500$). עם זאת, בחברה הודיעו כי ההפסקה צפויה להיות זמנית.

נתוני מקרו חשובים שפורסמו בשבוע האחרון:

  • מקרו – גרמניה – העודף בחשבון השוטף הסתכם בפברואר ב-1.9 מיליארד יורו, לעומת גירעון של 1.3 מיליארד יורו בינואר. האינפלציה השנתית נותרה במארס 2.3%. בריטניה – הצמיחה בפברואר 0.5%, יותר מצפי ל-0.1%. הייצור התעשייתי גדל ב-1.5% (צפי 0.1%).

שווקים נוספים

  • השווקים באסיה סיימו את שבוע המסחר האחרון בירוק בוהק על רקע אופטימיות מהתקדמות שיחות הסחר מול יפן ונחישות הממשל הסיני כנגד איומי ממשל טראמפ בכל הנוגע למלחמת הסחר. מדד ניקיי 225 היפני עלה ב-3.4%, קוספי הד.קוריאני הוסיף 2.1%, מדד הנג סנג עלה 2.3% וניפטי ההודי ניתר 4.5%.
  • התפתחויות אחרונות במלחמת הסחר– הממשל האמריקאי הכריז ביום חמישי האחרון כי יגבה עמלות מספינות שעוגנות בארה"ב אשר נבנו ע"י סין ועם זאת, בשיחות עם עיתונאים אתמול, טראמפ ציין כי הוא מעדיף להימנע מהגדלת המכסים על סין כדי לא לטרפד שיחות על הסכם סחר בין שתי המדינות.

במקביל, סין רכשה 2.4 מיליון טון של סויה מברזיל בשווי של כ-5 מיליארד $ במקום לרכוש את הסחורה מארה"ב, ולפי פרסומים, הפסיקה לייבא גז טבעי נוזלי (LNG) מארה"ב, על רקע ההסלמה במלחמת הסחר והעלייה במכסים שהפכו את היבוא ללא משתלם לקונים הסינים. לגבי יפן – ע"פ דיווחים שונים, ישנה התקדמות בשיחות הסחר שלה עם ארה"ב. בתוך כך, יפן שוקלת להגדיל את יבוא פולי הסויה והאורז מארה"ב, כצעד של רצון טוב. נזכיר כי על הייצוא היפני לארה"ב הוטל מכס של 24% אך זמן קצר לאחר מכן הושהה ל-90 יום.

  • דרום קוריאה – הכריזה על חבילת תמריצים של 33 טריליון וון קוריאני (23.25 מיליארד $) לתעשיית השבבים. הממשלה הודיעה עוד כי במסגרת הסיוע לסקטור, היא תגדיל את היקף האשראי בריבית נמוכה שהחברות יוכלו לקבל בשנים 2025-2027 מ-17 ל-20 טריליון וון (כ-14 מיליארד $).

נתוני מאקרו חשובים שפורסמו השבוע:  

סין – העודף המסחרי גדל אחרי שהיצוא זינק ב-12.4%, עקב הקדמת משלוחים לפני המכסים והיבוא ירד ב-4.3% (יותר מצפי ל-2%-). הצמיחה ברבעון 1 בחישוב שנתי הפתיעה עם קצב של 5.4%, מעל צפי ל-5.2%. המכירות הקמעונאיות גדלו בשנה האחרונה ב-5.9%, מעל צפי ל-4.3%. הייצור התעשייתי עלה בשנה האחרונה ב-7.7%, מעל צפי ל-5.9%.

יפןהיצוא והיבוא עלו פחות מהצפי אולם היצוא גבר ולכן מאזן הסחר השתפר. האינפלציה האטה מ-3.7% ל-3.6% במרץ.

הודוהאינפלציה השנתית ירדה מ-3.61% ל-3.34% (צפי 3.50%). מנגד, אינפ' הליבה האיצה מ-2.6% ל-2.9%.

בטורקיה - הבנק המרכזי הפתיע בהעלאת ריבית ההלוואות לט"ק מ-42.5% ל-46%, בניסיון לתמוך במטבע המקומי שנחלש בשל השפעת מתיחות הסחר והמתיחות הפנים מדינתית.

מטבעות וסחורות

  • הזהב לא עוצר - הזהב, הנחשב למקלט עבור המשקיעים בעתות משבר, קבע השבוע את הסגירה הגבוהה בתולדותיו (3,343.12$). ברקע, היחלשות הדולר וההסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, אשר תמכו בביקוש למתכת היקרה. מתחילת השנה זינק מחיר הזהב בכ-26%.
  • מדד הדולר DXY, הבוחן את הדולר האמריקאי מול מטבעות 6 שותפות הסחר העיקריות, נחלש ב- 0.9% בסיכום שבועי, וב-8.5% מרמתו בתחילת השנה, ככל הנראה בשל הסטת כספים מנכסים אמריקאים לשווקים אחרים.
  • השקל התחזק השבוע מול הדולר והיורו – השקל התחזק השבוע ושערו היציג של הדולר נקבע ביום שישי על 3.691 ₪ לדולר, בהמשך להיחלשות הדולר בעולם. התחזקות השקל נרשמה גם מול מטבע היורו שנחלש ב-0.9% ושערו היציג של היורו נקבע על 4.198 ₪ ליורו.
  • מלחמת הסחר מערערת את שוק הנפט – מאז פרסם טראמפ את תכנית המכסים, צנחו מחירי הנפט בכ-15%. שוק הנפט העולמי נמצא בימים אלה בתקופה מורכבת כשהוא מנסה לנווט את דרכו בין המתחים הגיאופוליטיים לבין שינוי באסטרטגיית התפוקה של ארגון אופק פלוס, ודפוסי הביקוש המשתנים.

מחיר הנפט האמריקאי (WTI) עלה בשבוע האחרון בחדות בשיעור של 5.2% למחיר של 64.7$ לחבית, לאחר תקופה שאופיינה בעיקר בירידות חדות, וייתכן כי מסתמנת התאוששות מסוימת שמקורה מיוחס למספר גורמים הרומזים על הקטנת ההיצע, ובהם הטלת סנקציות אמריקאיות על יצוא נפט מאירן, כולל צעדים נגד בית זיקוק סיני, קיצוצים אפשריים בתפוקה של אופק+, וכן היחלשות של המטבע האמריקאי בשוקי העולם (דולר חלש יוצר ביקוש גבוה יותר לנפט).

עם זאת, המגמה הכללית במחירי הנפט היא בכיוון מטה, ונראה כי הגופים הבינלאומיים הקשורים בשוק הנפט לא מתרשמים מהעליות של השבוע האחרון, לצד התחזיות הזהירות לצמיחת הביקושים בהמשך השנה. בתוך כך, מי שחשות היטב את השלכות מדיניות הסחר התקיפה של טראמפ הן יצרניות הנפט בארה"ב, ובמיוחד חברות המפיקות נפט מפצלי שמן בטקסס, ולאחרונה התרבו הדיווחים כי הן מצמצמות את פעילות הקידוח ומפטרות עובדים.

  • מדד מחירי הסחורות (CRY) טיפס השבוע ב-2.1% על רקע העלייה במחירי המתכות והאנרגיה.

אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS  דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. ​הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.

פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.