מרכז ההשקעות

בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!

סיכום שבוע המסחר האחרון

נקודות עיקריות

  • השוק עיכל את תוצאות הבחירות ובורסות וול סטריט הניבו שבוע ירוק. ואצלנו למרות הכל, יש סימנים לכך שהמשקיעים הזרים חוזרים לבורסה המקומית.
  • מדדי הדגל בארה"ב סיכמו שבוע חיובי. מדדS&P500 הוסיף השבוע 1.7% לשוויו (25.2% YTD) וסגר בשישי על 5,969.3 נק'. מדד מניות הבלו צ'יפ, הדאו ג'ונס, טיפס השבוע ב-2.0% לשיא היסטורי חדש, 44,296.51 נק' ומדד המניות הקטנות, ראסל 2000, היה כוכב השבוע עם זינוק של 4.5%. במקביל, יורוסטוקס 50 האירופי השיל 0.1% וניקיי 225 היפני איבד 0.9%.
    בבורסה בת"א – שבוע מעורב: מדד ת"א 125 סיים בעליה שבועית של 0.1% (ו-21.7% מתחילת השנה) ומדד המניות הקטנות SME60 קפץ 3.9% (ו-33.2% מתחילת השנה).
  • במסחר השבועי במט"ח: השקל עשה שרירים - הדולר איבד מול השקל 0.4% וננעל על 3.728 ₪ (יציג בשישי) והיורו צנח 2.5% לשער יציג של 3.855 ₪ ליורו.
  • נראה שהשוק עיכל את תוצאות הבחירות והתנודתיות שככה – אחרי שבועיים מטורפים שהחלו בראלי פרוע בשבוע הבחירות ומימוש עצבני בשבוע שאחריו, חוזרים להתמקד בנתונים הכלכליים.
  • השוק חלוק לגבי החלטת הריבית הקרובה בארה"ב- יו"ר הפד פאוול אמר בכנס שהכלכלה חסונה כך שיתכן שאין צורך למהר ולהוריד את הריבית. כתוצאה, ההסתברות להורדת ריבית נוספת בדצמבר ירדה ל-52%.
  • התוצאות של אנבידיה- ענקית השבבים לא אכזבה ופרסמה דוחות שעלו על הציפיות וכללו יותר מהכפלה של הרווח הרבעוני. עם זאת, התחזיות שסיפקה לא גררו התלהבות רבה והשוק נותר אדיש קמעה.
  • ישראל: מצד אחד חשש מהשלכות הפסיקה בהאג אך מצד שני, זרים מביעים עניין בבורסה המקומית – חשש מכך שצווי המעצר שהוצאו בהאג נגד נתניהו וגלנט יקשו על ההתנהלות של המגזר העסקי מול חו"ל. ובאותה עת, מתחילים לראות סימנים לכך שמשקיעים זרים חוזרים להשקיע במניות בבורסה בת"א.
  • מה צפוי השבוע: בארה"ב – לפנינו שבוע מסחר מקוצר (ביום חמישי "חג ההודיה") כאשר ביום רביעי נתוודע לנתוני הצמיחה והצריכה הפרטית ובאותו יום, הזרקור יופנה למדד האינפלציה המועדף על הפד- PCE. האינפלציה צפויה לעלות מ-2.1% ל-2.3% ואינפלציית הליבה צפויה לעלות מ-2.7% ל-2.8%. בישראל – מחר (יום ב' בשעה 16:00) – החלטת ריבית של בנק ישראל עם צפי שהיא תישאר ללא שינוי ברמה של 4.5%.

ארה"ב

  • שבוע ירוק בוול סטריט. מדד מניות הבלו צ'יפ, דאו ג'ונס טיפס השבוע ב-2.0% לשיא היסטורי חדש, 44,296.51 נק'. מדד S&P500 עלה בשבוע החולף 1.7% וכמוהו מדד הטכנולוגיה הרחב, נאסד"ק כללי. נאסד"ק 100 רשם עלייה שבועית גבוהה מעט יותר – 1.9% והכוכב של השבוע היה מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, שרושם בשבועות האחרונים תנודות קיצוניות, לחיוב או לשלילה. המדד זינק בסיכום שבועי בלא פחות מ-4.5%.
    תשואות ה-Treasuries נעו השבוע בכיוונים מנוגדים והפער בין Y10 ל-Y2 הצטמצם מ-14 נ"ב ל-3 נ"ב בלבד. הסלמת המתיחות בין רוסיה לאוקראינה והודעת פוטין על הקלת כללי הפרוטוקול לשימוש בנשק גרעיני, שלחה משקיעים להצטייד בנכסי מקלט. הזהב זינק השבוע 5.5% וננעל מעל 2,700 $, מדד הדולר של ICE, מול המטבעות של שותפות הסחר העיקריות של ארה"ב זינק לשיא של שנתיים, מעל 108 נק'. ה-Treasuries ל-10 שנים, שנחשבות נכס מקלט עלו השבוע מאותן סיבות והתשואה ל-10 שנים ירדה השבוע ב-4 נ"ב ל-4.40%. מאידך, התשואה לשנתיים רגישה הרבה יותר לשינויים בציפיות הריבית לתקופה הקרובה ועל רקע צפי להאטה בקצב הפחתות הריבית וירידה בהסתברות להפחתת ריבית בישיבה האחרונה של השנה (ב-18 בדצמבר) ולכן היא עלתה השבוע ב-7 נ"ב, ל-4.37%.
    בחזית המקרו ראינו עלייה מרשימה של מדד מנהלי הרכש (המשולב), לשיא של שנתיים (55.3 נק'), עמוק בטריטוריה של התרחבות הפעילות. מדד התעשייה עדיין מראה מגמת התכווצות, הגם שזו מתמתנת, אך סקטור השירותים בלט בהתרחבות מהירה מהצפוי. בשבוע המסחר המקוצר שלפנינו (ביום חמישי "חג ההודיה" בארה"ב) נמתין לשלל נתוני מקרו חשובים, בהובלת מדד האינפלציה המועדף על הפד – PCE, שצפוי לעלות מ-2.1% ל-2.3%. גם מדד הליבה, Core PCE, צפוי לעלות, מ-2.7% ל-2.8%. בנוסף, נתוודע לנתוני הצמיחה והצריכה הפרטית (קריאה שנייה לרבעון 3), שצפויים להישאר כמו באומדן הראשון – 2.8% ו-3.7% בהתאמה ולפרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה, שיפורסם ביום שלישי בלילה.
    עונת הדו"חות מגיעה לישורת האחרונה, כש-477 מהחברות במדד S&P500 (95.4%) כבר פרסמו את תוצאותיהן. 69% מהן היכו את תחזית ההכנסות ו-82% מהן הכו את תחזית הרווח, אם כי הרווח הממוצע צמח ב-8.2%, קצת פחות מצפי לצמיחה בשיעור דו ספרתי.
  • מדיניות מוניטרית – ביום שלישי בערב נקבל את פרוטוקול ישיבת המדיניות האחרונה של הפד, שהתקיימה ב-6-7 בנובמבר ושבסיומה הופחתה הריבית ב-25 נ"ב, לטווח 4.75%-4.50%. מעניין יהיה להיחשף לעמדותיהם של חברי הועדה, במיוחד לאור העובדה שאחריה שמענו התבטאויות ניציות יותר מבעבר, בדגש על נאומו האחרון של היו"ר, פאוול, שאמר ש"הכלכלה אינה משדרת צורך למהר ולהפחית את הריבית" וש"אם הנתונים יאפשרו, האטת קצב הפחתות הריבית עשויה להיות צעד חכם". נראה שאינפלציית השירותים הדביקה מחייבת את הבנק הפדרלי לגלות סבלנות בעודו ממשיך בתוואי הפחתות הריבית. החשש שמדיניותו של הנשיא הנבחר טראמפ תייצר לחצים אינפלציוניים, צריך להילקח בחשבון. ביום רביעי נתוודע למדד PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד והצפי הוא שהן המדד עצמו והן מדד הליבה (ללא רכיבי המזון והאנרגיה התנודתיים) יעלו בהשוואה לחודש שעבר, מה שיקטע את מגמת הירידה שראינו בחודשים האחרונים. הפד יהיה חייב להתחשב בנתון, כמו גם בדו"ח התעסוקה החודשי, שיפורסם כשבוע מאוחר יותר, שכן, מדיניותו חייבת לשרת את שני היעדים - יציבות מחירים ותעסוקה מקסימלית. לפני כחודש היו ציפיות השוק קרובות לתחזית האחרונה של הפד (במסגרת ה-Dot Plot של ספטמבר), כלומר, הפחתה של 25 נ"ב בדצמבר ועוד 100 נ"ב במצטבר (4 הפחתות) בשנת 2025. בינתיים, ציפיות הסוחרים (כפי שמגלמים חוזי הריבית) התקררו במידה ניכרת. בישיבה הקרובה, ב-18 בדצמבר, הסיכוי להפחתת ריבית הפך להטלת מטבע (כ-53%). הצפי המצטבר להפחתות ריבית עד סוף שנת 2025 (9 ישיבות מהיום, כולל הישיבה האחרונה של 2024) צנח ל-65.6 נ"ב בלבד (2.63 הפחתות ריבית עד סוף 2025), כלומר, הסיכוי פחת כמעט בחצי. בישיבת הפד הקרובה, יפרסם הבנק SEP חדש (Summary of Economic Projections), כולל דוט פלוט מעודכן וסביר שזה יושפע מהטון החדש של הבנק המרכזי ויהיה קרוב יותר לציפיות העדכניות המשתקפות מחוזי הריבית.
  • נתוני מקרו שפורסמו בשבוע החולף – נתונים מעורבים, כשבגדול, הכלכלה הגדולה בעולם ממשיכה לשדר עוצמה ויציבות. בשבוע הקרוב נתוודע, כאמור, לשלל נתונים חשובים. מדדי מנהלי הרכש של S&P Global (נתון ראשוני לנובמבר) היו גבוהים מהצפוי, כשנמשכת מגמת ההתרחבות במגזר השירותים וההתכווצות במגזר התעשייה מתמתנת. מדד התעשייה עלה מ-48.5 ל-48.8 נק' (צפי 48.9 נק') ומדד השירותים טיפס מ-55.0 ל-57.0 נק' (מעל צפי ל-55.0 נק'). המדד המשולב עלה מ-54.1 ל-55.3 נק', שיא של שנתיים ויותר מצפי ל-54.3 נק'. מכירות הבתים הקיימים (שוק הנדל"ן העיקרי בארה"ב) ומדד בטחון הנדל"ן הפתיעו לטובה ומנגד, היתרי הבנייה והתחלות הבנייה הפתיעו לרעה. מכירות הבתים הקיימים עלו באוקטובר ב-3.4% (צפי 2.9%+) לקצב שנתי של 3.96 מיליון בתים. היתרי הבנייה ירדו באוקטובר ב-0.6% (בניגוד לצפי שיעלו ב-0.7%), לקצב שנתי של 1.416 מיליון בתים. התחלות הבנייה ירדו באוקטובר ב-3.1% (כפול מצפי שירדו ב-1.5%), לקצב שנתי של 1.311 מיליון בתים. מדד בטחון הנדל"ן עלה בנובמבר מ-43 ל-46 נק' (מעל צפי ל-42 נק'). נמשכת מגמת השיפור בנתוני האבטלה: תביעות האבטלה החדשות ירדו בשבוע החולף ל-213 אלף, (פחות מצפי ל-220 אלף ומ-219 אלף בשבוע שעבר). מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים ירד באוקטובר ב-0.4% (צפי 0.3%-), אך נתון ספטמבר תוקן מ-0.5%- ל-0.3%-. מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (עדכון סופי לחודש נובמבר) עודכן מ-73.0 ל-71.8 נק' (צפי 73.9 נק'), אך הוא עדיין גבוה מנתון החודש שעבר, 70.5 נק'. ציפיות האינפלציה של הצרכנים לשנה נותרו 2.6% (צפי 2.7%) והציפיות ל-5-10 שנים עלו מ-3.1% ל-3.2%.
  • עדכוני חברות: מניית NVIDIA, מלכת מהפכת ה-AI, פרסמה את תוצאותיה ביום רביעי בלילה והמשקיעים לא הצליחו לגבש עמדה מבוססת, משלל המידע שהתקבל מחברת הענק (הגדולה בעולם במונחי שווי שוק). NVIDIA הכפילה את הרווח למניה ל-81 סנט וניפצה גם הפעם את קונצנזוס האנליסטים, 74.2 סנט למניה. ההכנסות זינקו ב-93% ל-35.08 מיליארד $, יותר מצפי ל-33.2 מיליארד $, אך לאחר מספר רבעונים רצופים של צמיחה תלת ספרתית, ירדנו לדו ספרתי גבוה (צרות של עשירים...). NVIDIA צופה ברבעון הבא הכנסות של 37.5 מיליארד $ והצפי לצמיחה לא הצליח להלהיב את דמיונם של המשקיעים, שקיוו לפגוש תחזית משופרת. עם זאת, אי אפשר ללא בשורות מעודדות. בשיחת המשקיעים דווח כי חברות הענק, שעושות הכל ע"מ "לאמן" את הצ'אטים לבינה מלאכותית, מחברות מספר גדול מאוד של שבבים של NVIDIA והדבר מייצר פוטנציאל הכנסות גבוה מציוד הרשת של החברה. בנוסף, מסרה החברה שברבעון הבא היא צפויה לספק יותר שבבים מהדור החדש (בלאקוול) ממה שהעריכה קודם. חברת GAP הכתה הן את צפי ההכנסות והן את צפי הרווה וסיפקה תחזית משופרת להמשך, זו הפעם השלישית ברציפות. מניית החברה הגיבה בזינוק של קרוב ל-13%. עוד בסקטור הצריכה – וולמארט הציגה דו"חות מעודדים וצפי למכירות חזקות בעונת החגים ולעומתה, טרגט אכזבה את המשקיעים.
  • מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב –
    בזירת המקרו – ביום שלישי נקבל את פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה. ביום רביעי נתוודע לנתוני הצמיחה והצריכה הפרטית קריאה שנייה לרבעון 3, עם צפי של צמיחה בשיעור של 2.8% ועלייה של 3.7% בצריכה הפרטית. מאוחר יותר, באותו יום, הזרקור יופנה למדד האינפלציה המועדף על הפד - PCE. האינפלציה צפויה לעלות מ-2.1% ל-2.3% ואינפלציית הליבה צפויה לעלות מ-2.7% ל-2.8%.
    נתוני מקרו נוספים שיתפרסמו השבוע: ביום שלישי – מדד מחירי הבתים של הסוכנות הפדרלית למשכנתאות, מדד מחירי הבתים קייס שילר, מכירות בתים חדשים, מדד אמון הצרכנים. ביום רביעי – הגירעון המסחרי, מלאים, הזמנות מוצרים בני קיימא, מדד מנהלי הרכש של שיקאגו, הכנסה והוצאה אישית, צריכה פרטית ריאלית, תביעות אבטלה חדשות ומתמשכות (שבועי).

עונת הדו"חות מגיעה לסיומה והשבוע נקבל את תוצאותיהן של בסט ביי, דל טכנולוגיות ו-HP Inc.

ישראל

  • שבוע המסחר בת"א הסתכם בעליות שערים במרבית המדדים. מדד ת"א 125 סיים בעלייה שבועית של 0.1% והוא מציג תשואה של 21.7% מתחילת השנה. מדד מניות היתרSME60 זינק בשבוע שחלף ב3.9% לתשואה של 33.2% מתחילת השנה. מדד מניות הבנקים התחזק 1.3% בשבוע שחלף ו-35.9% מתחילת השנה.
    בשוק האג"ח המקומי נרשמו בשבוע שעבר עליות שערים נאות באג"ח השקליות הארוכות לקראת החלטת הריבית הצפויה מחר והתשואות שלהן התמתנו. מדדי התל גוב צמודי המדד לטווח ארוך עלו בשיעור של כ-2.7%, ומדדי התל גוב השקליים לטווח ארוך קפצו מעל 5%. תשואת האג"ח הממשלתית השקלית ל-10 שנים ירדה לרמה של כ-4.67%, כך שהמרווח (SPREAD) בין האג"ח המקומית לזו המקבילה של ארה"ב עומד על כ-27 נ"ב.
  • מאקרו מקומי

  • האצה בצמיחה - צמיחה גבוהה מהצפוי דווחה ברבעון השלישי אשר מובלת ע"י הצריכה הפרטית וניכרת גם התאוששות בהשקעות. נתוני הצמיחה שפורסמו השבוע הצביעו על האצה של 3.8% בצמיחת התמ"ג ברבעון השלישי, מעל התחזיות שהיו לעליה של 2.8%, ולאחר עליה של 0.3% ברבעון הקודם. ברבעון השלישי חל גידול מהיר בהשקעות בנכסים קבועים (21.8%), בצריכה הפרטית (8.6%) וביצוא התעשייתי (8.5%), כאשר גם ההתרחבות המהירה ביבוא (26.7%), למעט היבוא הביטחוני, מאותת על שיפור בפעילות הכלכלית. ברבעון הרביעי צפויה התמתנות בפעילות עקב ההסלמה בצפון.

  • שוק העבודה ממשיך להיות הדוק - באוקטובר, שיעור האבטלה הרשמי ירד מ-2.9% ל-2.7% כאשר שיעור ההשתתפות ירד מ-61% ל-60.4%. חל קיטון במספר המועסקים במשק (שיעור התעסוקה ירד) והאבטלה הרחבה (כולל מובטלים מיואשים ומועסקים מפונים שאינם עובדים) ירדה מעט מ-4.6% ל-4.5%. מספר המועסקים המגויסים ירד ב-5,000 איש. באופן כללי, שוק העבודה ממשיך להיות הדוק מה שתומך בלחצי שכר.

  • גופים מוסדיים רכשו בספטמבר מט"ח נטו בסך 2.4 מיליארד דולר (לאחר רכישות של 6.3 מיליארד באוגוסט). בנוסף, בספט' מוסדיים מכרו ניירות ערך בחו"ל בהיקף של 1.5 מיליארד אך רכשו מט"ח דרך נגזרים בהיקף של 3.9 מיליארד. שיעור החשיפה למט"ח עלה לשיא של 24.1% מסך הנכסים המנוהלים לעומת 23.6% לפני חודש ו- 19.9% לפני שנה. עיקר הגידול בחשיפה למט"ח בוצע על ידי קופ"ג וקרנות השתלמות. חשיפה משמעותית למט"ח עשויה לתמוך בייסוף בשקל במידה והסביבה הגיאופוליטית תשתפר ומוסדיים יחליטו או ייאלצו לצמצמה.

  • ביקוש עולה לחוב מקומי - אחוז החזקות הזרים באג"ח ממשלתי מקומי טיפס ל-9.7% מ-9.3% באוגוסט ו-8.4% ביולי. נראה כי המשקיעים מגדילים את אחזקתם עקב ציפייה לקראת הסדרה בצפון ואישור התקציב לשנה הבאה.

  • נתוני מאקרו שפורסמו השבוע:
    מדד מנהלי הרכש ירד באוקטובר בחדות ב-6.7 נקודות ל-44.3 נק'. כל רכיבי המדד ירדו, במיוחד רכיבי התעסוקה וההזמנות המקומיות, אך גם ההזמנות ליצוא ירדו. מדד זה נוטה להיות מאד תנודתי, אך הרעה זו נובעת ככל הנראה גם מהשפעת ההסלמה בצפון, ומאותתת על צמיחה חלשה ברבעון ד' .
    האינפלציה צפויה להתמתן - תחזית האינפלציה לשנה הקרובה מהמקורות השונים ירדה מ-3.1% באוקטובר ל-2.9% בנובמבר.

  • מה צפוי השבוע:
    יום ב' (שעה 16:00) – החלטת ריבית של בנק ישראל. הצפי הוא להותרתה ללא שינוי ברמה של 4.5%.
    יום ה'- מדד הייצור לחודש ספטמבר.

  • מטבעות וסחורות
  • מחיר הנפט השלים זינוק שבועי של 6.3% על רקע הסלמה במתקפות הטילים ההדדיות בין אוקראינה לרוסיה, אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, והאיום הרוסי כלפי ארה"ב. נפט מסוג טקסס מתוק סגר במחיר של 71.24 $ לחבית. מאז אוקטובר, מחירי הנפט עברו לסירוגין מעלייה שבועית לירידה שבועית, לאחר שהתחזקות הדולר, עודף היצע בשווקים וסימנים להאטה בביקוש הכבידו על המחירים. בה בעת, מתחים גיאופוליטיים, כולל הודעת נשיא רוסיה על שינוי בדוקטורינה הגרעינית של ארצו, שהרחיבה את התנאים שבהם רוסיה רשאית להשתמש בנשק אטומי, העניקו רוח גבית למחירי הנפט.
  • זינוק שבועי של 6% במחיר הזהב. המשקיעים מחפשים מקלט בעתות משבר, ושלחו את האונקיה שוב לרמה של מעל 2,700$, בפעם הראשונה למעלה משבועיים. מחיר הזהב נמוך כעת בכ-3% משיא הסגירה של 2,808.8$ לאונקיה שקבע ב-30 לאוקטובר השנה.
  • השקל יוסף השבוע ב-0.4% מול הדולר וב-1.1% מול הסל, על רקע אופטימיות להפסקת אש בצפון. המשך מגמה זו תתמוך בהתמתנות האינפלציה ותגביר את הסיכוי להורדות ריבית קרובות.
  • מדד הדולר של ICE שעוקב אחר שער הדולר מול מטבעות שש שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב עלה השבוע ב-0.8%. מול השקל, הדולר היציג נקבע ביום שישי ברמה של 3.728 שקל לדולר.
  • הביטקוין שועט לכיוון ה-100 אלף $- המטבע הפופולרי מבין מטבעות הקריפטו, התחזק ביותר מ-40% בשבועיים בלבד. רצף העליות הדרמטי נרשם על רקע ציפיות המשקיעים בשוק הקריפטו כי ממשלו של הנשיא הנבחר טראמפ יהיה ידידותי לשוק, יבטל רגולציות ויקדם רפורמות. לאופטימיות זו הצטרפה בסוף השבוע הידיעה כי יו"ר רשות ני"ע, גארי גנסלר, שהזהיר בזמנו את המשקיעים מפני השקעה במטבעות דיגיטליים ודרש ביקורת עליהם, יתפטר ויפרוש מתפקידו בינואר הקרוב, עם כניסתו של טראמפ לתפקיד.

אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS  דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. ​הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.

פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.