תיק השקעות יוניק בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!
סיכום שבוע המסחר האחרון
נקודות עיקריות
בבורסה בת"א ננעל שבוע שלילי בעיקרו כשמדד ת"א 125 ירד 2% (8.2% מתחילת השנה), ת"א נדל"ן נפל 5.1% ואילו ת"א בנקים עלה 0.8%.
ארה"ב
שבוע המסחר החולף עמד בסימן חששות המשקיעים מפני התרחבות הגירעון והחוב של ממשלת ארה"ב. הורדת דירוג האשראי של ארה"ב ע"י מודי'ס העלתה את הנושא לכותרות ומשקיעים דורשים פיצוי גבוה יותר על החוב הארוך של ארה"ב, במיוחד לאחר אישור חוק התקציב והמיסוי של טראמפ בבית הנבחרים ביום חמישי (החוק צריך לעבור את אישור הסנאט, שבו יש לרפובליקנים רוב של 53:47). הצעת החוק כוללת קיצוצי מס, הגדלת תקציב הביטחון והעלאת תקרת החוב ב-4 טריליון $, כך שאישורה צפוי לאפשר להגדיל את החוב של הממשל מ-36.2 טריליון $ לכ-40 טריליון $ בעשור הקרוב.
שר האוצר בממשל הקודם של טראמפ, סטיבן מנוחין, הביע דאגה מהגירעון התקציבי הגדל והולך ואמר שהוא מסוכן יותר מגירעון הסחר. הוא דחק בוושינגטון לתעדף תיקון פיסקלי, ע"מ למנוע את עליית עלויות המימון למשקי בית וחברות והוסיף שהוא מקווה לראות עוד קיצוצים בהוצאות.
ביום שישי הוסיף הנשיא טראמפ שמן למדורה, כשצייץ ש"אינו מחפש הסכם סחר עם האיחוד האירופי" והוסיף שהמו"מ תקוע והגוש אינו הוגן כלפי ארה"ב, כך שהוא עומד להטיל מכס של 50% מהשבוע הבא. בהמשך תקף הנשיא את מנכ"ל אפל ודרש שהחברה תייצר ותרכיב את האייפון בארה"ב ולא בהודו, שאם לא כן, תשלם מכס בגובה 25%.
שבוע המסחר ננעל באקורד שלילי ובסיכום שבועי קיבלנו את השבוע האדום ביותר מאז השבוע הראשון של אפריל, שכלל את "יום השחרור": מדד S&P500 איבד השבוע 2.6%. מדד מניות הבלו צ'יפ, דאו ג'ונס ומדד נאסד"ק כללי ירדו בסיכום שבועי 2.5% ומדד נאסד"ק 100 "הסתפק" בירידה שבועית של 2.4%. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, בלט באדום עם ירידה שבועית של 3.5%.
ההסתברות להורדת ריבית בישיבות הקרובות, המגולמת בחוזי ה-SWAP, התייצבה השבוע והצפי להפחתה מצטברת עד סוף השנה ירד אך במעט, מ-2 הפחתות ל-1.9 הפחתות ריבית. הדולר נחלש השבוע מול סל המטבעות המובילים, כשבמקביל, מחיר הזהב עלה בקרוב ל-6%.
שבוע המסחר המקוצר יתחיל רק ביום שלישי (מחר יצוין בארה"ב יום הזיכרון). בחזית המיקרו כולנו ממתינים לתוצאותיה של NVIDIA ובחזית המקרו נקבל הן את נתון הצמיחה והן את נתון האינפלציה.
בחזית המקרו – גם צמיחה וגם אינפלציה ושתיהן צפויות לרדת... ביום חמישי יפורסם אומדן שני של נתון הצמיחה ברבעון הראשון. אחרי שהאומדן הראשון הפתיע, עם צמיחה שלילית (בעצם התכווצות) של 0.3%, כשהצפי אז היה 0.4%+, הצפי הוא לנתון דומה לזה שראינו באומדן הראשון – 0.3%- זאת, לעומת צמיחה של 2.4% ברבעון הקודם (מישהו אמר מלחמת הסחר?)... למחרת יפורסם מדד האינפלציה המועדף על הפד – PCE ומדד הליבה, Core PCE. וראו זה פלא, על אף החשש מעליית האינפלציה, שני המדדים צפויים לרדת במדידה שנתית, כמו שראינו גם בחודש שעבר – האינפלציה השנתית מ-2.3% ל-2.2% ואינפלציית הליבה (שמהווה את ה-Benchmark ליעד האינפלציה) מ-2.6% ל-2.5%.
ביום רביעי יתפרסם פרוטוקול ישיבת ה-FOMC האחרונה, שנערכה ב-6-7 במאי. כזכור, הפד הזהיר שהסיכונים עלו בשני היעדים שבאחריותו – יציבות המחירים ותעסוקה מקסימלית. יהיה מעניין לקרוא את הדיון, ע"מ לקבל רמזים לרמות אינפלציה או אבטלה, שיגרמו לפד להפעיל את נשק הריבית.
נתונים חשובים נוספים שיפורסמו השבוע – ביום שלישי – הזמנות מוצרים בני קיימא, מדד מחירי הבתים של קייס שילר ומדד אמון הצרכנים. ביום חמישי - צריכה פרטית ותביעות דמי אבטלה חדשות וביום שישי – הכנסה והוצאה אישית, צריכה פרטית ריאלית, הגירעון המסחרי ומדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (עדכון סופי).
האירועים הגיאופוליטיים ימשיכו לתת את הטון גם השבוע:
הנשיא טראמפ הודיע בשבוע שעבר כי הוא מעונין לסיים בשבועות הקרובים את השיחות עם שותפות הסחר. שר האוצר, סקוט בסנט, אמר בסוף השבוע שארה"ב עשויה לחתום על מספר הסכמי סחר גדולים בשבועיים הקרובים.
ביום רביעי בשעה 21:00 יפורסם פרוטוקול ישיבת המדיניות האחרונה של הפד, שהתקיימה ב-6-7 במאי. על פי כל ההתבטאויות ששמענו מאז, הבנק מעדיף להמתין עד שתתבהר תמונת ההשפעה של המכסים הן על האינפלציה והן על שוק התעסוקה. נתון האינפלציה המועדף על הפד (מדדי PCE ו-Core PCE) שיפורסם השבוע צפוי להצביע דווקא על התמתנות נוספת באינפלציה. המדד ומדד הליבה צפויים לעלות 0.1% באפריל, חודש שבו פורסמה תוכנית המכסים. האינפלציה השנתית צפויה לרדת מ-2.3% ל-2.2% ואינפלציית הליבה מ-2.6% עד 2.5%.
כלכלנים סבורים שהשפעת המכסים תתבטא רק במדד מאי שיפורסם בסוף יוני. בכירי הפד אינם צפויים לשנות את הריבית לפחות עד שמדיניות הסחר תחלחל אל הנתונים.
גם השבוע צפויים בכירים רבים בפד לשאת דברים. הערב בשעה 21:20 ינאם יו"ר הפד, ג'רום פאוול, בפני בוגרי תואר ראשון באוניברסיטת פרינסטון. בהמשך השבוע ינאמו נגיד הפד של מיניאפוליס, ניל קשקארי ונגיד הפד של ניו יורק, ג'ון וויליאמס, באירוע של הבנק המרכזי של יפן בטוקיו.
מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים, נתון צופה פני עתיד, שנבנה ע"מ לתת אינדיקציה לצמיחה הצפויה בשני הרבעונים הבאים, ממשיך לרדת. מדד אפריל ירד ב-1.0% (צפי 0.9%), בהמשך לירידה של 0.8% במארס, ובהתאם להערכות בדבר האטה בצמיחת הכלכלה הגדולה בעולם. מדד מנהלי הרכש של S&P Global בתעשייה עלה במפתיע במאי מ-50.2 ל-52.3 נק' (צפי 49.9), מדד השירותים עלה מ-50.8 ל-52.3 נק' (צפי 51.0). מכירות בתים קיימים (שוק הנדל"ן הגדול ביותר בארה"ב) ירדו באפריל ב-0.5% (צפי 2.0%+) לקצב שנתי של 4.0 מיליון בתים (צפי 4.10 מיליון). מכירות בתים חדשים זינקו במפתיע באפריל ב-10.9% (צפי 4.0%-) לקצב שנתי של 743 אלף בתים, שיא של 3 שנים (צפי 695 אלף). תביעות ראשונות לדמי אבטלה הסתכמו בשבוע החולף ב-227 אלף (צפי ל-230 אלף).
478 מהחברות במדד S&P500 (כ-95.4%) כבר פרסמו את תוצאותיהן. 72% מהן הכו (או השוו) את תחזית ההכנסות, ב-0.8% בממוצע. 81% מהן היכו (או השוו) את תחזית הרווח, ב-8.0% בממוצע. בנוסף, 73% מהן צמחו (או השוו) מול ההכנסות ברבעון המקביל ב-4.2% בממוצע. 70% מהן צמחו (או השוו) מול הרווח ברבעון המקביל, בשיעור של 11.3% בממוצע.
טארגט (TGT) – רשת קמעונאות הדיסקאונט פספסה בשורת ההכנסות וקיצצה את תחזית המכירות לשנה כולה, על רקע חוסר הוודאות בנוגע למכסים וקיצוץ הוצאות לא חיוניות של משקי הבית. המניה איבדה יותר מ-6%.
הום דפו (HD) – רשת "עשה זאת בעצמך" הכתה את תחזית ההכנסות עם 39.9 מיליארד $ (צפי 39.3 מיליארד $), אולם דיווחה על רווח מתואם למניה של 3.56 $, פחות מצפי ל-3.60 $. החברה אשררה מחדש את התחזית השנתית והמניה עלתה בכ-2%.
לואו'ס (LOW) – רשת המוצרים לבית עקפה את תחזיות האנליסטים, הן בשורת המכירות והן בשורת הרווח ואישרה את תחזית המכירות השנתית. המניה עלתה בכ-2%.
ישראל
שבוע המסחר האחרון התאפיין במגמה שלילית כאשר מרבית המדדים ירדו על רקע התוכניות להרחבת הלחימה בעזה והתגובות השליליות לכך בחו"ל וכן בהשפעת הסנטימנט השלילי בוול סטריט.
בסיכום שבועי, מדד ת"א 35 נסוג 1.4%, ת"א 125 איבד 2% ומדד ה-90 צנח 3.7%. מבין המדדים הענפיים בלט לשלילה מדד רשתות השיווק שנפל 7.9%, בעקבות הדוחות החלשים של ריטיילורס, ומיד אחריו מדד ת"א בניה שהשיל מערכו 7%, בשל חששות המשקיעים מכך שהאינפלציה הגבוהה במשק הרחיקה את הפחתות הריבית ותעכב את הוזלת המשכנתאות והשלים ירידה של כ-15% מתחילת השנה. מאידך, מדד הבנקים רשם השבוע עליה של 0.8% (24.9% YTD).
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש. בשבוע האחרון הדולר והיורו התחזקו מול השקל ב-1.5% וב-2.7% בהתאמה.
בשוק האג"ח המקומי נרשמה מגמה שלילית באג"ח הממשלתיות, בדגש על הטווחים הבינוניים והארוכים. מגמה זו משקפת עלייה ברמת הסיכון המיוחסת לאגרות הממשלתיות וכן הערכות כי מועד חידוש הורדות הריבית מתרחק עקב התגברות האינפלציה. בתוך כך, בצמודים הקצרים נרשמה מגמה חיובית. מדדי התל בונד שיקפו מגמה דומה. תשואת האג"ח הממשלתית הגנרית ל-10 שנים עלתה לרמה של כ- 4.67%.
בשבוע שעבר, צרפת, בריטניה וקנדה פרסמו הצהרה משותפת לפיה אם ישראל לא תחדל מפעילותה בעזה, הן ינקטו בסנקציות כנגדה ובנוסף, בריטניה הודיעה כי תקפיא את המו"מ המתקיים על הסכם סחר חדש עם ישראל. בריטניה היא שותפת סחר חשובה לישראל עם היקף סחר שנתי כולל (יצוא+יבוא) של כ-8 מיליארד $.
בנוסף, יש לציין כי למלחמות יש גם השפעה כלכלית חיובית עקב ביקושים גבוהים להם זוכות התעשיות הביטחוניות המקומיות וכן לאור התחזקות הפעילות הכלכלית המקומית בעקבות מיעוט של נוסעים לחו"ל.
במקביל, השקל נחלש מול הדולר והיורו על רקע המתיחות הגיאופוליטית והביטחונית מה שצפוי לייקר את היבוא של השירותים והסחורות ולתדלק את קצב האינפלציה ולהרחיקה מיעד הבנק (1-3 אחוזים).
נתון הצמיחה הראשוני לרבעון הראשון עמד על שיעור של 3.4% (בחישוב שנתי), מעט מתחת לצפי ל-3.5%. מדובר בהתאוששות נאה לאחר שברבעון הרביעי של 2024 המק צמח בשיעור של 1.9% בלבד. שיעור האבטלה עלה מ-2.9% ל-3%, ותחזית האינפלציה של המקורות השונים נותרה לל"ש ברמה של 2.4%.
אירופה
גוש היורו – האינפלציה נותרה לל"ש בשיעור של 2.2%, כצפוי (עדכון סופי לאפריל). אינפלציית ליבה נותרה 2.7% כצפוי. מדד מנהלי הרכש בתעשייה עלה במאי מ-49.0 ל49.4 נק' (צפי 49.2) . מדד השירותים ירד במפתיע מ-50.1 ל-48.9 נק' (צפי 50.5), בעיקר בשל ירידה חדה בגרמניה, מ-49.0 ל-47.2 נק'. בכך ירד המדד המשולב בגוש מ50.4 ל-49.5 נק' (צפי 50.6) ועבר מהתרחבות להתכווצות לראשונה זה 5 חודשים.
גרמניה – מדד המחירים ליצרן ירד באפריל ב-0.6% (צפי 0.3%-). בשנה האחרונה ירד המדד ב- 0.9%. הצמיחה ברבעון 1 (עדכון סופי) עודכנה מ-0.2% ל0.4% והשנתית מ0.2% ל0%. סקר בטחון העסקים בגרמניה (IFO) עלה במאי לרמתו הגבוהה ביותר ב-11 החודשים האחרונים.
ספרד – הגירעון המסחרי הסתכם במארס ב-5.48 מיליארד יורו, לעומת 3.43 מיליארד יורו בפברואר.
בריטניה- מדד מנהלי הרכש בתעשייה- ירד במאי מ45.4 ל-45.1 נק' (צפי 46.1) ואילו מדד השירותים עלה מ49.0 ל-50.2 נק' (צפי 50.0) ועבר מהתכווצות להתרחבות.
בבריטניה: האינפלציה מטפסת מעל התחזיות - מדד המחירים של אפריל עלה ב1.2% בחישוב חודשי, התחזיות היו לעלייה של 1.1%, לאחר שבמרץ עמדה על 0.3%. בכך מתחזקת האינפלציה השנתית בממלכה ל-3.5%. התחזיות היו לעלייה מתונה יותר של 3.3%. באפריל עמדה האינפלציה השנתית על 2.6%. אינפלציית הליבה (בנטרול אנרגיה, משקאות ומוצרי טבק) השנתית בבריטניה עמדה באפריל על 3.8%, התחזיות היו ל3.6% לאחר שבמרץ עמדה אינפלציית הליבה השנתית על 3.4%.
שווקים נוספים
מדובר בירידה חדה לעומת כלל היבוא הסיני לארה"ב, שנפל ב-21% בלבד.
במקביל, הנתונים מראים שהיצוא הסיני של רכיבי טלפונים להודו, שם מתבצע עיקר ייצור האייפונים מחוץ לסין, זינק פי 4 בשנה החולפת. כידוע, אפל מאיצה את המעבר לייצור בהודו אך טראמפ מתח ביקורת פומבית על המהלך ודוחק בה להחזיר את הייצור לארה"ב, יעד שנראה כרגע רחוק מהשגה.
בנוסף, גם שיתוף הפעולה שלה עם עליבאבא הסינית מעורר זעם בוושינגטון (אפל מקיימת מגעים עם הענקית הסינית להנגשת צ'טבוט AI במכשירי אייפון בסין). אפל זקוקה לשיתוף פעולה עם שחקן סיני על מנת שלא לאבד לאבד נתח שוק נוסף בסין, שמהווה שוק צרכני חשוב, אך היא עשויה למצוא את עצמה בעימות קשה עם ממשל טראמפ.
נסיגה בנתוני מאקרו בסין, לאחר שהמכסים ההדדיים מול ארה"ב נכנסו לתוקף: המכירות הקמעונאיות צמחו ב-5.1% באפריל ( ביחס לאפריל 2024), התחזיות היו לעלייה חזקה של 6% בהמשך לעליה של 5.9% במרץ. הייצור התעשייתי בסין עלה באפריל ב-6.1% , מעל התחזיות לעלייה של 5.7%, בהמשך לעלייה של 7.7% במרץ . הבנק המרכזי של סין הוריד את ריבית הבנצ'מארק במדינה, לראשונה מזה 7 חודשים: הריבית לשנה, הרלבנטית למשקי בית ותאגידים, ירדה מ-3.1% ל-3%, הריבית ל5 שנים, הבנצ'מארק למשכנתאות, ירדה מ-3.6% ל-3.5%. זהו צעד נוסף בשרשרת מהלכים שמובילה בייג'ינג במטרה לעודד את הפעילות הכלכלית במדינה.
נתוני סחר חלשים ביפן, תחת לחץ איום המכסים של טראמפ: היצוא של יפן גדל באפריל ב2% בלבד, רמתו הנמוכה מאז אוקטובר שנה שעברה (בהתאם לתחזיות) ולאחר שבמרץ נרשמה עלייה של 4% בייצוא. היבוא לתוך יפן התכווץ ב2.2% מול עלייה של 1.8% במרץ (התחזיות היו לירידה חדה יותר של 4.5%). מנגד, נרשם ביפן זינוק מפתיע בהזמנת מכונות, בשנה האחרונה חל גידול של 8.4% בהזמנות כשהצפי אמד ירידה של 1.8%. מדד מנהלי הרכש של בנק ג'יבון במגזר השירותים ירד בחדות מ-52.4 נק' ל-50.8 נק' וגרר בכך את המדד המשולב לירידות.
אינפלציית הליבה ביפן עלתה באפריל ל-3.5%, בין היתר בשל עלייה במחירי האורז, בעוד הבנק המרכזי שוקל מחדש את מדיניותו הנוכחית להעלות את שיעור הריבית על מנת לאמוד את השפעות המכסים שהטילה ארה"ב.
שיעור אינפלציית הליבה, שאינה כוללת את מחיר המזון הטרי, היה גבוה מתחזית האנליסטים ל-3.4%, מהווה עלייה לעומת 3.2% במרץ, והוא הגבוה מאז ינואר 2023. האינפלציה הכוללת טיפסה ל-3.6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ונותרה יציבה לעומת החודש הקודם ומעל יעד 2% שהציב הבנק המרכזי לפני יותר משלוש שנים.
הבנק המרכזי של אוסטרליה הוריד את הריבית ב-25 נ"ב מ-4.10% ל-3.85% רמתה הנמוכה מזה שנתיים (מאז מאי 2023) בהתאם לתחזיות. ברקע להחלטה – האינפלציה באוסטרליה עמדה ברבעון ה-4 ל 2024 על 2.4% בחישוב שנתי, רמתה הנמוכה מזה 4 שנים.
בהודו- מדד מנהלי הרכש בשירותים עלה מ-58.7 ל-61.2 נק'. גם מדד התעשייה עלה מעט מ-58.2 ל-58.3 נק'.
מטבעות וסחורות
אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.
פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.