מרכז ההשקעות

בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!

סיכום שבוע המסחר האחרון

נקודות עיקריות

 שבוע המסחר בארה"ב נתן נוקאאוט לקודמו עם עליות שערים חדות שמשכו את מרבית שוקי חו"ל.

בארה"ב - שבוע המסחר ננעל בעליות חדות ותיקן את רוב הנזק של השבוע שקדם. מדד S&P500 סיים בעליה של 4.0% ל-5,691 נק' (17.95% YTD) ומדד נאסד"ק הרחב קפץ 5.95%. מדד המניות הקטנות Russell 2000 תיקן 4.4% לאחר שירד 5.7% בשבוע שקדם. באירופה מדד יורוסטוקס 50 עלה 2.2%, ביפן מדד ניקיי 225 הוסיף 0.5%, הודו עלתה 2% ורק בורסות סין התממשו כ-2%.

בבורסה בת"א – נחתם שבוע שלילי: מדד ת"א 125 איבד 0.9% (8.8% YTD) והבנקים ירדו 1.4%.

·  במסחר השבועי במט"ח - השקל במגמה מעורבת: הדולר התחזק ב-0.1% ושערו היציג נקבע בשישי על 3.707 ₪ ואילו היורו איבד מול השקל 0.2% ושערו היציג נקבע בשישי על 4.11 ₪.

·  ארה"ב: שבוע חזק - 5 ימי מסחר רצופים בירוק הולידו את השבוע החזק ביותר מזה 10 חודשים וצמצמו את נזקי השבוע שקדם. מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות (נאסד"ק 100 זינק 6%) כשברקע מנכ"ל NVIDIA הופיע בכנס ואמר שיש ביקוש אדיר לרכיבים ולשירותים שהחברה שלו מספקת ובנק גודלמן זקס המליץ לנצל ירידות שערים של מניות ה-AI, ע"מ להגדיל חשיפה לתחום.

ביום רביעי פורסם מדד המחירים לצרכן (CPI) לפיו, האינפלציה השנתית ירדה מ-2.9% ל-2.5%.

· ישראל: הגירעון ממשיך לטפס - הגירעון הממשלתי ב-12 החודשים שהסתיימו באוגוסט עלה ל- 8.3% (שהם כ-161.4 מיליארדי ₪) לעומת 8.0% בסוף יולי. במשרד האוצר עדיין סבורים כי הגירעון בסוף 2024 יהיה באזור היעד השנתי שנקבע (6.6%) אך כלכלנים שונים טוענים כי הגירעון ב-2024 יהיה גבוה יותר, ויסתכם מעל 7%.

כמו כן, ע"פ פרסומים, חב' הדירוג מודיס' עשויה לעדכן את דירוג האשראי של ישראל מוקדם מהצפוי.

· מה צפוי בשבוע הקרוב: ארה"ב - במוקד תשומת הלב השבוע – הודעת הריבית של הפד, ביום רביעי בשעה 21:00. הריבית צפויה לרדת ב-0.25% כאשר הורדה חדה יותר תהיה הפתעה.

ישראל- ביום א', מדד המחירים לצרכן של חודש אוגוסט, צפוי לעלות ב- 0.5% והאינפלציה השנתית צפויה להישאר לל"ש בקצב של 3.2%. ביום ב', האומדן השני של נתוני הצמיחה ונתוני האבטלה של הרבעון השני. ביום ג', נתוני החשבון השוטף וביום ה', תחזית האינפלציה מהמקורות השונים.

ביצועי שווקים, מטבעות וסקטורים נבחרים

פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.

ארה"ב

מטוטלת בוול סטריט – אחרי שבשבוע הקודם קיבלנו את השבוע האדום ביותר זה שנה וחצי, שבוע המסחר החולף מזער נזקים, באמצעות 5 ימי מסחר רצופים בירוק, שהולידו את השבוע הירוק ביותר מזה 10 חודשים. ההישג גדול שבעתיים, כשזה קורה בעיצומו של ספטמבר, החודש האדום ביותר בלוח השנה. מדד S&P500 טיפס השבוע ב-4.0%, שיא של 10 חודשים, מדד דאו ג'ונס "הסתפק" בעלייה שבועית של 2.6%, שיא של חודש בלבד, אולם מדדי הטכנולוגיה השאירו אבק לכולם - מדד נאסד"ק כללי זינק השבוע ב-6.0% ומדד נאסד"ק 100 הציג הישג דומה, עם זינוק שבועי של 5.9%, עבוד שני המדדים זהו הביצוע השבועי הטוב ביותר זה 10 חודשים. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, סיים את השבוע בעלייה של 4.4%, שיא של חודשיים.

השבוע נפתח בעליות על רקע טכני, עם רכישות של סוחרים גדולים שניצלו את הירידות החדות. כנס Communacopia של גולדמן זאקס, ביום רביעי האחרון נתן בוסט משמעותי למניות השבבים, כשמחד, מנכ"ל NVIDIA, ג'נסן הואנג, הדגיש את תפקידה של הבינה המלאכותית הגנרטיבית בשינוי תעשיית הדאטה סנטרס ובהוספת יכולות למפתחים וציין את הביקוש האדיר לרכיבים ולשירותים שהחברה מספקת. וכאילו לא די בכך, בגולדמן כתבו בסקירה של הכנס, כי הם ממליצים לנצל ירידות שערים של מניות ה-AI, ע"מ להגדיל חשיפה לתחום.

מניית NVIDIA זינקה ביום רביעי 8.2% וסיימה שבוע חלומי, עם זינוק של 15.8%, כשהיא מושכת למעלה את קרנות הסל של השבבים – SOXX עלתה השבוע 9.3% ו-SMH זינקה 10.2%.

דו"ח האינפלציה (CPI) של חודש אוגוסט עמד בתחזית השנתית, כשהאינפלציה השנתית ירדה מ-2.9% ל-2.5%, ואינפלציית הליבה נותרה ללא שינוי, ברמה של 3.2%. ברמה החודשית, מדד אוגוסט עלה 0.2%, כצפוי, אך מדד הליבה עלה 0.3%, יותר מצפי ל-0.2%, על רקע עליית רכיב הדיור ב-0.5%, שיא חודשי מתחילת השנה. למחרת פורסם מדד המחירים ליצרן, PPI וגם הוא היה גבוה מעט מהצפי בחישוב חודשי. כתוצאה, ההימורים על הפחתת ריבית של 50 נ"ב כבר ביריית הפתיחה, השבוע, דעכו ביום חמישי לכ-20% בלבד והיה ברור שהשוק ממתין להפחתה סולידית של 25 נ"ב. ביום שישי חל שינוי משמעותי וההסתברות להפחתה של 50 נ"ב זינקו ל-49% עם נעילת שבוע המסחר, כך שכרגע אנו ניצבים לפני הטלת מטבע – הסתברות של כ-50% לכל אפשרות.

מה גרם לשינוי המשמעותי? ובכן, כידוע, בכירי הפד נמנעים מהתבטאויות פומביות בימים שלפני הישיבה, בדיוק ע"מ למנוע תמורות חדות, שעלולות "לסנדל" אותם. וכשהם שותקים, יש מי שדואג לדבר ואז הוא מקבל הד משמעותי לדבריו. בכיר הפד בעבר, וויליאם (ביל) דאדלי, שכיהן כנגיד הפד של ניו יורק עד 2018, אמר ביום שישי ש"יש מקום להורדת ריבית של 50 נ"ב ביום רביעי. יש לכך טיעונים חזקים ואני הייתי תומך בכך". בנוסף, במאמרים שפורסמו בוול סטריט ג'ורנל ובפייננשיאל טיימס, נטען שהפחתת ריבית של 50 נ"ב נמצאת על השולחן. גם נתונים שפורסמו ביום שישי הרגיעו במעט את החשש מאינפלציה, כשמחירי היבוא ובמיוחד מחירי היצוא צנחו באוגוסט מעבר לציפיות ותחזית האינפלציה לשנה של הצרכנים (שמפרסמת אוניברסיטת מישיגן) ירדה מ-3% ל-2.9%.

תשואות ה-Treasuries המשיכו לרדת גם השבוע. התשואה ל-10 שנים ירדה השבוע ב-5 נ"ב ל-3.651% והתשואה לשנתיים ירדה ב-6 נ"ב ל-3.5820%. התשואה ל-10 שנים ממשיכה להיסחר מעל התשואה לשנתיים, בפער קטן – 7 נ"ב השבוע, לעומת 6 נ"ב בשבוע שעבר.

הלחץ לירידת התשואה לשנתיים גדל לקראת הפחתת הריבית, שכן, התשואות הקצרות רגישות יותר לצפי ההפחתות בטווח הקצר, כך שסביר שעקום תשואות "נורמלי", עם שיפוע עולה משמאל לימין, הוא כאן כדי להישאר.

במוקד השבוע הקרוב, כמובן, ישיבת ה-FOMC שתיפתח ביום שלישי ולמחרת נתוודע להפחתת ריבית ראשונה בארה"ב, מזה 4 שנים וחצי. כמו כן, ממתינים המשקיעים לנתוני הייצור התעשייתי, המכירות הקמעונאיות ושלל נתוני נדל"ן.

מדיניות מוניטרית – ביום רביעי הקרוב ייפול דבר. נקודת ה-Pivot (ציר, תפנית) המיוחלת, שהשוק ממתין לה כבר קרוב לשנה, תעביר את המדיניות המוניטרית של הבנק הפדרלי ממדיניות מרסנת למרחיבה. אחרי 14 חודשים שבהם החזיק הבנק ריבית מרסנת של 5.50%-5.25% (שיא של 23 שנים), הוא ערוך לטפל ביעד התעסוקה שלו, שמציג נתונים חלשים בחודשים האחרונים, תחת המשקולת של הריבית הגבוהה, כשמנגד, ריסון האינפלציה נראה כמו מגמה בת קיימא. הישיבה הקרובה תהיה מעניינת במיוחד. בשבועות האחרונים העריך השוק שהפד יתחיל את מסע הפחתות הריבית בצעד צנוע של 25 נ"ב. דווקא עכשיו, ערב הישיבה, זינקה ההסתברות להפחתה של 50 נ"ב לכ-50% והמהלך אינו ברור, כמו הטלת מטבע.

בנוסף, המשקיעים ממתינים לעדכון הרבעוני של תחזיות הפד (Projections), שיפורסם בתום הישיבה, כולל ה-Dot Plot, תרשים הנקודות שמציג את תחזיות הריבית של בכירי הפד לשנים הבאות. העדכון הקודם של התחזיות פורסם בישיבה שהסתיימה ב-12 ביוני, אולם מאז חלו תמורות משמעותיות. תחזית הצמיחה השנה הייתה 2.1% ובשנת 2025 – 2.0%. בינתיים פורסם נתון צמיחה גבוה לרבעון השני, 3.0% וייתכן שהפד יעדכן את התחזית כלפי מעלה. תחזית האבטלה בסוף השנה הייתה 4.0% ובסוף 2025 4.2%. נתון האבטלה האחרון כבר הגיע ל-4.2%, כך שהפד עשוי לעדכן את התחזית, או לחילופין לאותת על קצב מהיר יחסית של הפחתות ריבית, ע"מ למתן את העלייה החדה שראינו לאחרונה בשיעור האבטלה. מאידך, תחזית האינפלציה האחרונה של הבנק נראית גבוהה ביחס להתפתחות הנתון מאז. תחזית האינפלציה (PCE) בסוף השנה הינה 2.6% ושל אינפלציית הליבה (Core PCE) – 2.8%. בינתיים, הנתון ירד לרמה של 2.5% והליבה ל-2.6%, כך שייתכן שנראה תיקון קל כלפי מטה. תחזית האינפלציה בסוף 2025 הינה 2.3% והפד עשוי לעדכן הגעה ליעד של 2% מוקדם יותר מכפי שהעריך ביוני.    

נתוני מקרו שפורסמו בשבוע החולף – בלימת האינפלציה נבלמה, כשמדד הליבה החודשי היה גבוה מהצפוי וכמוהו מדד המחירים ליצרן, אך האינפלציה הכללית ירדה בחישוב שנתי והיא נמוכה מספיק, ע"מ לאפשר לפד לצאת לדרך הפחתות הריבית כבר השבוע.
מדד המחירים לצרכן (CPI) עלה ביולי 0.2%, כצפוי. מדד הליבה (ללא סעיפי האנרגיה והמזון התנודתיים) עלה 0.3%, מעל צפי ל-0.2%. האינפלציה השנתית ירדה מ-2.9% ל-2.5% ואינפלציית הליבה נותרה 3.2%, כצפוי. אינפלציית הסופר-ליבה ירדה מעט מ-4.48% ל-4.46%, אף שמדד אוגוסט עלה 0.33%, לעומת עלייה של 0.21% ביולי. סעיף הדיור, שהשפעתו על האינפלציה גבוהה, עלה 0.5% (שיא חודשי מתחילת השנה), לעומת 0.4% ביולי, בעיקר בשל עלייה של 0.49% בסעיף דירה בבעלות. נדגיש שמשקלו של רכיב הדיור במדד ה-PCE, מדד הבסיס ליעד האינפלציה של הפד, נמוך יותר (16% לעומת כשליש ב-CPI). סעיף המזון עלה 0.1% לעומת 0.2% ביולי. מחירי הטיסות עלו באוגוסט 3.9%, אחרי שירדו במשך 5 חודשים ברציפות, והם עדיין נמוכים ב-1.3% ממה שהיו לפני שנה. מנגד, מחירי האנרגיה ירדו החודש וגם רכבים משומשים הוזלו ב-1.0%. מחיר הקפה ירד 2.2%, ירידה חודשית חריגה למוצר זה. מדד המחירים ליצרן (PPI) עלה באוגוסט 0.2%, יותר מצפי ל-0.1% והמדד ללא מזון ואנרגיה עלה 0.3%, יותר מצפי שיעלה 0.2%. עם זאת, ה-PPI השנתי ירד מ-2.1% ל-1.7% (כצפוי) וה-PPI השנתי ללא מזון ואנרגיה עלה מעט מ-2.3% ל-2.4% (כצפוי). המכירות הסיטונאיות זינקו ביולי ב-1.1%, הרבה יותר מצפי ל-0.3%. מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן עלה בספטמבר מ-67.9 ל-69.0 נק' (צפי 68.5 נק'), בזכות עלייה של רכיב הציפיות מ-72.1 ל-73.0 נק', כשגם רכיב התנאים הנוכחיים עולה, מ-61.3 ל-62.9 נק'. ציפיות האינפלציה של הצרכנים לשנה ירדו במפתיע מ-2.8% ל-2.7%, אולם הציפיות ל-5-10 שנים דווקא עלו, מ-3.0% ל-3.1%. מדד אופטימיות העסקים הקטנים ירד במפתיע באוגוסט מ-93.7 ל-91.2 נק' (צפי 93.6 נק'). האשראי הצרכני זינק ביולי במפתיע ל-25.45 מיליארד $, לעומת 5.23 מיליארד $ בחודש שעבר וצפי ל-10.4 מיליארד $. מס' המובטלים החדשים השבועי יציב בשבועות האחרונים -  230 אלף, לעומת 228 אלף בחודש שעבר וצפי ל-226 אלף. השכר הריאלי הממוצע לשעה עלה באוגוסט ב-1.3%, לעומת 0.7% ביולי. מחירי היבוא ירדו באוגוסט 0.3% (צפי 0.2%-) ומחירי היצוא צנחו ב-0.7%, (ירידה חדה מהצפי ל-0.2%-).       

הפד הבטיח לקבל החלטות בהתאם לנתוני המקרו ועכשיו, נותר לראות לאן יובילו אותו הנתונים האחרונים, כשהצפי הוא להפחתת ריבית ראשונה בשרשרת, כנראה בשיעור של 25 נ"ב, אף שההסתברות להפחתה של 50 נ"ב עלתה משמעותית ביום שישי האחרון.

מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב

במוקד תשומת הלב השבוע – הודעת הריבית של הפד, ביום רביעי בשעה 21:00 ומסיבת העיתונאים של היו"ר, פאוול, בשעה 21:30. המשקיעים מצפים לקבל איתותים לגבי קצב הפחתות הריבית בהמשך ולהתוודע לתחזיות המעודכנות של הפד – SEP (Summary of Economic Projections), כולל, כמובן, ה-DOT PLOT.

ביום שלישי נקבל את נתוני הייצור התעשייתי (שצפוי לעלות ב-0.1% לעומת ירידה של 0.6% ביולי) והמכירות הקמעונאיות (שצפויות לרדת ב-0.2%, לעומת זינוק של 1.0% ביולי). כן צפויים השבוע שלל נתוני נדל"ן – מדד בטחון הנדל"ן בשלישי, היתרי בנייה והתחלות בנייה ברביעי ומכירות הבתים הקיימים (שוק הנדל"ן העיקרי) – ביום חמישי. בנוסף, יפורסם בחמישי מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים – נתון צופה פני עתיד, שנועד לנבא את הצמיחה בשני הרבעונים הבאים. המדד צפוי לרדת ב-0.3% באוגוסט, לעומת ירידה של 0.6% ביולי.

נתוני מקרו נוספים שיתפרסמו השבוע: ביום שני – מדד Empire State – סקר התנאים העסקיים של מנהלי הייצור בניו יורק.  ביום שלישי – מדד פעילות השירותים של הפד של ניו יורק, ניצול כושר הייצור, מלאים עסקיים. ביום חמישי – הגירעון בחשבון השוטף, תביעות אבטלה חדשות ומתמשכות (שבועי).

אירופה

בורסות אירופה ננעלו ביום שישי בעליות ונעלו שבוע מסחר חיובי ברקע לצבע הירוק ששלט בבורסות בניו יורק. בסוף השבוע שעבר (יום חמישי) הודיע ה- ECB על הורדת ריבית שניה בעקבות נתוני הצמיחה החלשים שפורסמו וההתמתנות באינפלציה. המדדים יורוסטוקס 50 ודאקס הובילו את המגמה החיובית עם עליה שבועית של כ- 2.2%, מדד המניות בצרפת, קאק40 הוסיף לערכו כ- 1.5% ואילו מדד המניות בבריטניה הסתפק בעלייה שבועית של כ-1.1%.

באפיק החוב נמשכה עליית מחירים שהתבטאה בירידת תשואות נוספת באגרות החוב הממשלתיות וזאת על רקע הורדת הריבית בגוש היורו והצפי להורדת ריבית בארה"ב. תשואת אגרות החוב ל- 10 שנים של ממשלת גרמניה צנחו בחדות מ- 2.168% ל- 2.146% ובצרפת תשואות האג"ח ירדו מ- 2.875% ל- 2.834% בשישי האחרון. בבריטניה נרשמו שינויים חדים יותר והתשואות ירדו מ- 3.885% ל- 3.767%.

הורדת ריבית שניה בגוש היורו:

ביום חמישי הודיע ה- ECB על הורדת ריבית שניה (ההורדה הראשונה חלה ב- 12.6.24). הודעת ה- ECB כללה הורדת שיעור של שלושה סוגי ריבית: ריבית על פיקדונות – ירדה ב- 25 נ"ב מרמה של 3.75% ל- 3.5%, ריבית על הלוואות אשר ירדה ב- 60 נ"ב מ- 4.25% ל- 3.65 וריבית על מכרזי מזומנים שהופחתה גם היא ב- 60 נ"ב מ- 4.5% ל- 3.9%. מועצת המנהלים של ה-ECB הסבירה כי ההחלטה התבססה על הערכה מעודכנת של תחזית האינפלציה, הדינמיקה של האינפלציה הבסיסית, והאפקטיביות של המדיניות המוניטרית. הם ציינו כי בעוד האינפלציה המקומית עדיין גבוהה, לחצי עלויות העבודה מתמתנים, והעסקים סופגים חלקית את ההשפעה של שכר גבוה יותר, מה שממתן את לחצי האינפלציה. לגבי המדיניות בהמשך, תימשך מדיניות תלויית נתונים (data dependant) והריבית תוחלט לפני כל פגישה ולא מתוך סדר יום מוצהר של מעבר למדיניות מוניטארית מאוזנת, או מרחיבה. עוד נמסר בהודעת ה- ECB שהחל מהודעת ריבית זו, המרווח בין הריבית על הפיקדונות לריבית על ההלוואות יירד ל- 15 נ"ב וכן שהבנק צופה צמיחה של כאחוז ב- 2024 ושיפור מסוים ב-2025.

בשבוע שעבר פורסמו נתוני מקרו רבים, ביניהם:

גוש היורו – האינפלציה באירופה עמדה באוגוסט על 2.2% בחישוב שנתי, רמתה הנמוכה מאז יולי 2021. אינפלציית הליבה (ללא אנרגיה ומזון) עמדה על 2.8%. בשני המקרים מדובר על נתונים נמוכים יחסית. מנגד, אינפלציית השירותים (כולל שכר עבודה), ממנה חוששים הבנקים המרכזיים שכן היא קטליזטור לאינפלציה כוללת, עדיין גבוהה יחסית - עלתה באוגוסט ב-4.2% בחישוב שנתי. במקביל לאינפלציה היורדת, כלכלת האיחוד האירופי התרחבה ב-0.2% בלבד ברבעון השני של 2024 ביחס לזה שלפניו, כשבגרמניה, הכלכלה הגדולה באיחוד, נרשמה נסיגה של 0.1%.  מדד בטחון המשקיעים ירד במפתיע בספטמבר מ-13.9- ל-15.4- נק'.

גרמניה - אינפלציה (עדכון סופי לאוגוסט) ללא שינוי מהקריאה הקודמת – ירידה של 0.2% באוגוסט ועלייה שנתית של 2.0%, כצפוי.

בריטניה – הצמיחה נותרת לל"ש בדומה לנתוני יוני, זאת לעומת תחזית לעלייה של 0.2%. הצמיחה ברבעון האחרון עמדה על 0.5%, נמוך מצמיחה של 0.6% ברבעון השני. מס' המשרות קטן באוגוסט ב-59 אלף, בניגוד לצפי שיגדל ב-25 אלף. קצב עליית השכר ירד מ-4.6% ל-4.0% (צפי 4.1%). שיעור האבטלה ירד מ-4.2% ל-4.1%, כצפוי.

בהמשך השבוע יפורסמו נתוני מקרו הבאים:

גוש היורו: מאזן מסחרי (יום ב'), סקר הציפיות של מכון ZEW (יום ג') , אמון צרכנים (יום ו').

גרמניה: סקר הציפיות והמצב הנוכחי של מכון ZEW (יום ג'), מדד PPI (יום ו'')

צרפת: מדדי אמון בעסקים ובמסחר (יום ו')

בריטניה: מדד המחירים לצרכן וליצרן (יום ד'), ריבית (יום ה'), מדד אמון צרכנים ומכירות קמעונאיות (יום ו').  

ישראל

שבוע המסחר הנוכחי נפתח בירידות שערים כשברקע ירי של טיל חות'י מתימן ועלייה נוספת במפלס המתיחות הביטחונית בצפון וזאת למרות עליות חדות שנרשמו בשוקי חו"ל בשבוע שעבר.

יום המסחר האחרון בבורסה המקומית ננעל בשבוע שעבר בעליות שערים נאות, של עד 1.1% במדדי הדגל. ת"א בנקים בלט בעלייה של 1.4% ות"א נדל"ן עלה אחוז. עם זאת, בסיכום שבועי, נרשמו ירידות ברוב המדדים העיקריים. גם בשוק החוב נרשמו עליות שערים וירידת תשואות ביום חמישי, אך בסיכום שבועי נרשמה מגמה מעורבת. בשוק החוב הממשלתי נרשם יתרון לאג"חים במחמים הקצרים ומנגד, הן באפיק השקלי ובמיוחד באפיק הצמוד נרשמו ירידות במח"מים הארוכים כשהצמודים הציגו ירידה חדה יותר של עד 1.9%. שוק החוב הקונצרני סיכם שבוע מסחר מעורב ללא מגמה ברורה, כאשר התל בונד השקלי ותל בונד שקלי 50 עלו ב- 0.2% ואילו תל בונד 20 ו- 60 סיכמו שבוע מסחר שלילי עם ירידה של עד 0.4%.

הגירעון התקציבי ממשיך לטפס - הגירעון הממשלתי ב-12 החודשים שהסתיימו בסוף אוגוסט עלה ל- 8.3% (שהם כ-161.4 מיליארדי ₪) לעומת 8.0% בסוף יולי. מתחילת השנה נאמד הבור בתקציב בסך של כ-84 מיליארד ₪ כך שקרוב למחצית מהגירעון נצבר ב-4 החודשים האחרונים של 2023. הוצאות הביטחון יותר מהוכפלו לסך של 113 מיליארד ₪. פיצוי חלקי התקבל עקב עליה של כ-4.8% בהכנסות ממיסים. נזכיר כי שר האוצר סמוטריץ' הציג בשבוע שעבר כוונה לקדם במהירות את תקציב 2025, לגביו ייקבע גירעון של כ-4%.

מודיס' עשויה לעדכן את דירוג האשראי של ישראל מוקדם מהצפוי - אם הדבר יתרחש, מדובר יהיה בפעולה מוקדמת שכן ע"פ הלו"ז הרשמי של חב' הדירוג, החלטת הדירוג הבאה אמורה להתפרסם רק בנובמבר. ע"פ פרסומים, מודיס' מקיימת בימים אלה פגישות עם בכירים מהאוצר וקיים חשש שהיא תוריד החודש שוב את דירוג האשראי של ישראל מ-A2 ל-A3. בפברואר הפכה מודיס' לחברת דירוג האשראי הראשונה אי-פעם שהורידה את הדירוג של ישראל וכיום הוא עומד על A2 עם אופק שלילי.

כיום תפיסת הסיכון של המשקיעים הזרים את סיכון האשראי של ישראל כבר מחמירה יותר (הם דורשים ריביות גבוהות שמאפיינות דירוג נמוך יותר) כך שלכאורה הורדת דירוג נוספת כבר מגולמת ולא צפויה להשפיע באופן מהותי אך עדיין קיים חשש לגבי המשך עליה בתשואות.

יתכן כי הצגת תקציב 2025 ע"י שר האוצר בשבוע שעבר תוזמנה כך שתוכל לעמוד לזכות ישראל בעת שמתקיימים דיונים אודות הדירוג בין נציגי האוצר לבין מודיס'. ישנה סבירות כי במודיס' יעדיפו להמתין לאישור תקציב 2025 ע"מ לבחון אותו בטרם יקבלו את ההחלטה.

מדד אמון הצרכנים - עמד באוגוסט על מינוס 28% והציג שינוי באחד מתוך ארבעת המרכיבים את המדד. המאזן המתייחס לכוונות של הפרטים לרכישות גדולות בשנה הקרובה בהשוואה לשנה האחרונה ירד ל-36%-. מדד אמון הצרכנים תחום בטווח שבין מינוס 100 לבין פלוס 100. ככל שערך המדד קרוב יותר לגבול העליון, כך הוא מעיד על אופטימיות גדולה יותר בקרב הפרטים, וככל שערך המדד קרוב יותר לגבול התחתון, כך הוא מעיד על פסימיות רבה יותר. מדד קרוב לאפס מצביע על היעדר ציפיות לשינוי במצב הקיים. המדד היחסי עמד על 43 נק'.

בהמשך השבוע – היום (יום א') ב- 18:30 הלמ"ס תפרסם את מדד המחירים לצרכן של חודש אוגוסט, שצפוי לעלות ב- 0.5%. בחישוב שנתי המדד צפוי להישאר לל"ש בקצב של 3.2%. מחר, יום שני, צפוי הלמ"ס לפרסם את האומדן השני של נתוני הצמיחה של הרבעון השני. באוגוסט פורסם האומדן הראשון שהצביע על צמיחה מתונה מאוד בשיעור של 1.2%. נזכיר שברבעון הראשון 2024 נרשמה צמיחה מואצת של 17.3% לאחר הצניחה ברבעון הרביעי של 2023 בעקבות מלחמת חרבות ברזל. עוד יפורסם מחר נתוני האבטלה . ביום שלישי יפורסמו נתוני החשבון השוטף וביום חמישי תתפרסם תחזית האינפלציה מהמקורות השונים.

שוק הסחורות והמטבעות

מחיר נפט טקסס מתוק (WTI) – עלה בסיכום שבועי בכ - 1.4% למחיר של 68.7$ לחבית לאחר שהגיע במהלך השבוע שעבר לשפל של שלוש שנים ונסחר במחיר של 67.3$. העלייה במחיר החבית הגיעה לאחר שסופת ההוריקן "פרנסין" גרמה לשיבושים בתפוקת הנפט באזור מפרץ מקסיקו. עפ"י הערכות, ההתאוששות במחיר הנפט השבוע עשויה להיות זמנית בהיעדר סימנים שיצביעו על שיפור בביקוש בשוקי הנפט העולמיים, או על האטה בהיצע.
בשוק המט"ח – שער הדולר/שקל עלה השבוע בכ 0.1% אל עבר שער 3.707 ₪, שער האירו/שקל ירד השבוע בכ- 0.2% אל עבר שער 4.11 ₪.
הזהב הגיע לשיא חדש - מחיר הזהב נסחר ברמות שיא של כ 2,577.7 $ (התחזק השבוע בלמעלה מ- 3%) ברקע להורדת הריבית בגוש היורו והציפיה להורדת ריבית בארה"ב. תהליך הורדת ריבית בדר"כ תומכת בעליית מחירה של אונקיית זהב.
שוק הקריפטו – הביטקוין זינק השבוע בכ-10% ונסחר מעל 60,000 $.

אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS  דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. ​הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.

פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.