מרכז ההשקעות

בנק הבינלאומי ועובדיו מחזקים את תושבי מדינת ישראל, חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. חזקו ואמצו!

סיכום שבוע המסחר האחרון

נקודות עיקריות

  • NVIDIA סיפקה את הסחורה והדו"חות שלה הזניקו את השווקים לשיאים חדשים.

בארה"ב – השבוע שחלף כלל רק 4 ימי מסחר ובסיכומו מדד S&P500 הוסיף כ-1.7% וננעל על 5,101.5 נק' (פלוס 6.7% מתחילת השנה ושיא חדש), מדד נאסד"ק כללי עלה 1.4% ונאסד"ק 100 הוסיף שיעור דומה. באירופה ננעל שבוע חיובי  – יורוסטוקס 600 בשיא, יורוסטוקס 50 עלה 2.2% כאשר רק בריטניה נסוגה קלות ובמזרח – מדד ניקיי היפני קפץ 1.6%, סין היבשתית זינקה 3.7% ובהודו, מדד ניפטי 50 עלה 0.8%.

בבורסה בת"א ננעל שבוע חיובי – בסיכום שבועי, מדד ת"א 125 עלה 2.5% (פלוס 3.1% מתחילת השנה), ת"א נדל"ן הוסיף 2.2% ות"א בנקים קפץ 4.1%. מדדי האג"ח הקונצרניות המובילות נסחרו ביציבות.

במסחר השבועי במט"ח: השקל פוחתהדולר הוסיף השבוע כ-0.7% מול השקל (יציג בשישי 3.636 ₪) והיורו התחזק ביחס לשקל ב- 1.3% (יורו יציג בשישי 3.935 ₪).

  • ישראל – התכווצות של קרוב ל-20% בתוצר ברבעון הרביעי - רבעון אבוד בצל המלחמה עם התכווצות של 19.4% בחישוב שנתי בתוצר בהשוואה לרבעון הקודם. בשנת 2023 כולה נרשמה צמיחה בשיעור של 2%, שיעור המהווה צמיחה שלילית לנפש, שכן שיעור הילודה עמד על 2.1%. נדגיש כי ניכרת התאוששות ברבעון הנוכחי.
  • ישראל - מחר בשעה 16:00 החלטת הריבית של בנק ישראל - להערכתנו, קיימת סבירות גבוהה יותר להורדה נוספת של הריבית (כיום על 4.5%) לאור נתוני הצמיחה החלשים, השקל שמצוי באזור נוח והרצון להקל על שכבות באוכלוסייה שנפגעו מהריבית הגבוהה ומהמלחמה, שמעיבה על הפעילות הכלכלית.
  • ארה"ב – NVIDIA סיפקה את הסחורה מחזור המכירות ברבעון הרביעי קפץ פי 3.6 והרווח למניה הותיר אבק לצפי הכלכלנים. כתוצאה, המניה זינקה בחמישי ב- 16.4% ואנבידיה הפכה לחברה השלישית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק (כ-2 טריליון $).
  • מה צפוי השבוע? בארה"ב: ביום שישי יפורסם מדד המחירים ליבה של ההוצאות לצריכה פרטית (PCE Core) שצפוי לרדת מ-2.9% ל-2.8% ובמסגרת עונת הדו"חות יפרסמו השבוע דומינוס, זום (שני), נורבג'יאן קרוז ליינס, פירסט סולר, ביונד מיט, למונייד, Macy's (שלישי), Salesforce, פרמאונט (רביעי), HP, Dell (חמישי).

בישראל תתפרסם מחר בשעה 16:00 החלטת הריבית של בנק ישראל.

ביצועי שווקים, מטבעות וסקטורים נבחרים

ארה"ב

  • הצבע הירוק חזר השבוע לוול סטריט, בזכות "אפקט NVIDIA", שסחף מדדי מניות בכל רחבי העולם. ביום חמישי, אחרי שענקית השבבים לבינה מלאכותית פרסמה את תוצאותיה, נרשם היום הטוב ביותר בוול סטריט בשנה האחרונה, כששני מדדי הנאסד"ק ניתרו ב-3%, מדד S&P500 זינק ב-2.1% ומדד דאו ג'ונס הסתפק בעלייה נאה של 1.2%. בסיכום שבוע המסחר המקוצר רשמו מדדי הדגל עליות של 1.7%-1.2%.

נתוני המקרו המעטים ששוחררו השבוע אותתו על חוסנה של הכלכלה הגדולה בעולם. פרוטוקול ישיבת ה-FOMC שהתקיימה בסוף ינואר פורסם ברביעי בערב והוא שידר חשש של בכירי הפד מפני הפחתות ריבית מוקדמות מדי, כך שתשואות ה-Treasuries טיפסו וה-10 שנים רשמה ביום חמישי שיא של 3 חודשים, 4.3460%. ביום שישי ביצעו התשואות סיבוב פרסה, על רקע התבטאויות פחות ניציות מהצפוי של בכירי הפד וה-10 שנים חתמה את השבוע מתחת ל-4.25%. השבוע צפויים נאומים רבים של בכירי הפד. ההימורים של סוחרי הריבית ממשיכים להתכנס לעמדת הפד, עם צפי ל-3 הפחתות בלבד השנה.

 

  • מדיניות מוניטרית – ביום רביעי האחרון שוחרר פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה של הפד (מ-31 בינואר) והוא שב והדגיש את החששות של בכירי הבנק מפני הפחתות ריבית מוקדמות מדי ואת הצורך שלהם לראות עדויות מוצקות לכך שהאינפלציה נעה לעבר היעד של 2%, לפני שיתחילו בהפחתות הריבית. כזכור, קמפיין ניצי אגרסיבי של בכירי הפד הצליח להשפיע על ציפיות המשקיעים ולסנכרן אותן עם תחזית הבנק לכ-3 הפחתות בלבד במהלך 2024. ההימורים של סוחרי ה-SWAPS בארה"ב ממשיכים להצטנן באופן משמעותי וכרגע חוזי הריבית מנבאים הפחתה מצטברת של 82 נ"ב בלבד במהלך שנת 2024 (לעומת 90 נ"ב לפני שבוע ו-107 נ"ב לפני שבועיים). כלומר, מדובר בכ-3 הורדות ריבית של 25 נ"ב כ"א, לעומת לא פחות מ-6 הפחתות ריבית השנה, שתמחרו החוזים רק בחודש ינואר. במקביל, גם הצפי לתחילת סבב הורדות הריבית ממשיך להתרחק. ההסתברות להפחתת ריבית בישיבה ב-1 במאי צנחה ל-17% (לעומת כ-28% לפני שבוע). רק ב-12 ביוני רואים הסתברות ממשית, של כ-60% שהריבית תרד, כשההסתברות המצטברת עד אז צנחה השבוע מכ-100% ל-79% בלבד וההסתברות המצטברת עד הישיבה ב-31 ביולי (כולל) ירדה לכ-134%. פירוש הדבר הוא שהשוק צופה רק הפחתת ריבית אחת עד ישיבת הריבית ב-31 ביולי.

במקביל, תשואות ה-Treasuries זינקו ביום חמישי, לאחר פרסום הפרוטוקול והתשואות לשנתיים ו-10 שנים רשמו שיאים של חודשיים ושלושה בהתאמה. ביום שישי נרשמה ירידה משמעותית של התשואות, אחרי שבכירי הפד, כריס וולר, פט הארקר וליסה קוק, שבו והדגישו שהפד צריך להיות זהיר ולהשתכנע שהאינפלציה יורדת, אולם הוסיפו שככל הנראה נכון יהיה להוריד את הריבית השנה. התשואה לשנתיים, שרגישה יותר לצפי בישיבות הריבית הקרובות, עלתה השבוע בכ-5 נ"ב ל-4.69% ואילו התשואה ל-10 שנים ירדה השבוע בכ-3 נ"ב, כך ששיפוע העקום ההפוך גדל השבוע מ-36 נ"ב ל-44 נ"ב.

שימו לב להשפעתם הבולטת של בכירי הפד על המסחר בשבועות האחרונים! גם השבוע צפוי שטף של דוברים: ביום שלישי – סגן יו"ר הפד והמפקח על הבנקים, מייקל בר. למחרת ינאמו בוסטיק, קולינס וויליאמס. ביום חמישי – גולסבי ולורטה מסטר וביום שישי – וויליאמס, וולר ולוגן (בפורום למדיניות מוניטרית), בוסטיק, דאלי וקוגלר.

 

  • נתוני מקרו – שבוע דליל בגזרת המקרו. רוב הנתונים החשובים הצביעו על חוסנה של כלכלת ארה"ב - מדד מנהלי הרכש של S&P Global בתעשייה טיפס בפברואר במפתיע מ-50.7 ל-51.5 נק' (צפי: 50.7 נק'), שיא של 17 חודשים. מנגד, מדד השירותים ירד מ-52.5 ל-51.3 נק', שפל של 3 חודשים (צפי: 52.3 נק'). שני המדדים מצביעים על התרחבות הפעילות. מכירות הבתים החדשים עלו בינואר ב-3.1% לקצב שנתי של 4.0 מיליון (צפי: 3.97 מיליון, לעומת 3.88 מיליון בדצמבר). תביעות חדשות לדמי אבטלה הסתכמו בשבוע החולף ב-201 אלף, נמוך מצפי ל-216 אלף ושפל של 5 שבועות. גם סך התביעות המתמשכות היה נמוך מהצפי. נתונים אלה שבים וממחישים את חוסנו של שוק העבודה בארה"ב. מאידך, ראינו גם נתונים חלשים – מדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים (המנבא את צמיחת הכלכלה בשני הרבעונים הבאים) ירד בינואר מ-0.2%- ל-0.4%-, נמוך מצפי ל-0.3%-. מדד פעילות מגזר השירותים של שלוחת הפד בפילדלפיה ירד בפברואר מ-3.7- נק' ל-8.8- נק'.

לסיכום, מתרבות העדויות לנחיתה רכה של הכלכלה הגדולה בעולם, למרות מדיניות הריבית המרסנת.                       

 

עונת הדו"חות נכנסת לישורת האחרונה – 460 מהחברות הנכללות במדד S&P500 כבר פרסמו את דו"חותיהן הרבעוניים, 31% מהן הכו את תחזיות ההכנסות של האנליסטים (ב-0.6% בממוצע) ו-75% מהן הכו את תחזיות הרווח (ב-1.7% בממוצע). בנוסף, 68% מהן צמחו בשורת ההכנסות (ב-2.7% בממוצע) ו-65% מהן צמחו בשורת הרווח (ב-0.0% בממוצע). במהלך השבוע החולף ראינו דו"חות מאכזבים של Palo Alto Networks, שחתכה את תחזית ההכנסות הנדחות מדמי מנוי בשנה הקרובה. Solaredge הציגה מכירות מאכזבות והמניה איבדה כ-20% מאז פרסום התוצאות. Home Depot הציגה רבעון חמישי ברציפות של ירידה במכירות. מאידך, מודרנה הציגה תוצאות חזקות והגדילה את חלקה בחיסונים לקורונה, ע"ח פייזר.

גולת הכותרת השבוע היתה NVIDIA, שהדהימה שוב עם זינוק של 265% בהכנסות ונסיקה של 770% ברווח, יחד עם אופטימיות שהפגין המנכ"ל בשיחת המשקיעים. המניה זינקה ביום חמישי ב-16.4%, עליית ערך יומית של 277 מיליארד $, הגדולה בהיסטוריה ומשכה אחריה מניות טכנולוגיה (בעיקר) בכל העולם.

האם ההייפ סביבה מנפח בועה? להערכתנו, ההתלהבות של המשקיעים סביב ה-AI אינה משוללת יסוד. זו מהפכה טכנולוגית אמיתית ומדובר בחברה שצפויה להוביל אותה גם בשנים הבאות. מכפיל הרווח של החברה (כ-65) גבוה, אחרי שהמניה זינקה 240% ב-2023 והוא מחייב את החברה להציג צמיחה מטאורית גם בשנים הבאות (כשצפוי שבהמשך יקומו מולה מתחרות של ממש). עם זאת, אין להתעלם מהקבלות שמציגה החברה ברבעונים האחרונים ומהמכפיל הצפוי, שנמוך הרבה יותר (פחות מ-33). המשקיעים מצביעים ברגליים ואינם נלחמים במגמה, אך עלינו לזכור שני דברים – במקרה של פספוס כואב של התחזית באחד מהרבעונים הקרובים, צפוי השוק להעניש את המניה בחומרה. בנוסף, במקרה של משבר בשווקים (גם אם אינו קשור לחברה), סביר שהמניות שבלטו בעליות ערב המשבר, תהיינה אלה שיתקנו בחדות כלפי מטה. כך שיש לקחת בחשבון את הסיכון שנלווה לסיכוי.

 

  • מה צפוי להשפיע על שבוע המסחר הקרוב – שלל נתוני מקרו צפויים בשבוע הקרוב ובראשם נתוני הצמיחה ברבעון 4 (קריאה שנייה, צפי: 3.3%) והצריכה הפרטית (ביום חמישי) וכמובן, מדד המחירים של ההוצאות לצריכה פרטית (PCE) שצפוי לרדת מ-2.6% ל-2.4% ומדד PCE Core, שמולו מודד הפד את יעד האינפלציה שלו, שצפוי לרדת מ-2.9% ל-2.8% (ביום שישי). עוד יפורסמו השבוע: מכירות בתים חדשים (ביום שני), הזמנות מוצרים בני קיימא, מדד מחירי הבתים, מדד קייס שילר, מדד אמון הצרכנים (ביום שלישי), מאזן מסחרי, מלאים (ביום רביעי), הכנסה והוצאה אישית, מובטלים חדשים, PMI  של שיקגו (ביום חמישי), מדדי מנהלי הרכש של S&P ו-ISM, סנטימנט הצרכנים של אונ' מישיגן ותחזית אינפלציה של הצרכנים לשנה ול-5-10 שנים (ביום שישי).  

עונת הדו"חות מתקרבת לסיומה, כש -92% מהחברות כבר דיווחו. בין היתר יפרסמו השבוע: דומינוס, זום (שני), נורבג'יאן קרוז ליינס, פירסט סולר, ביונד מיט, למונייד, Macy's (שלישי), Salesforce, פרמאונט (רביעי), HP, Dell, Best Buy (חמישי).

 

אירופה

המגמה החיובית נמשכת בבורסות באירופה ורוב המדדים העיקריים הציגו עליות נאות בסיכום שבוע המסחר, כמו גם נעילה חיובית ביום המסחר האחרון. בסיכום שבועי, בלט לחיוב מדד המניות בצרפת, הקאק, שזינק ב-2.6% ואחריו בלט מדד יורוסטוקס50 הכלל אירופי עם עלייה שבועית בשיעור של 2.2%. מדד דאקס הוסיף 1.8% לערכו ואילו מדד פוטסי 100 סיים את שבוע המסחר באדום עם ירידה בשיעור של כ- 0.1%. נציין את מדד יורוסטוקס 600 שביום שישי ננעל בשיא של כל הזמנים.

באפיק החוב הממשלתי, תשואות אגרות החוב הממשלתיות ל- 10 שנים ננעלו ביום שישי בנמוך השבועי, כלומר, נרשמו עליות שערים והתשואות ירדו. תשואת אג"ח ממשלת גרמניה ל- 10 שנים ירדה ביום שישי לרמה של2.36% לאחר שבמהלך השבוע הגיעה ל- 2.43%.  תשואת האג"ח ל- 10 שנים של ממשלת צרפת זינקה במהלך השבוע שעבר ל- 2.92% אך בשישי ננעלה ברמה של 2.82% ובבריטניה תשואת האג"ח הממשלתית ל- 10 שנים צנחה משיא של 4.10% ל- 4.03% בסוף השבוע.

 

  • בשבוע שעבר דיווחנו כי האיחוד האירופאי בוחן אפשרות להטיל סנקציות על חברות סיניות המסייעות לרוסיה לעקוף את הסנקציות שהטיל עליה המערב. השבוע מתפרסמים דיווחים לפיהם ארה"ב הכריזה על הטלת יותר מ-500 סנקציות חדשות נגד רוסיה, בניסיון להגביר את הלחץ על מוסקבה, שנתיים לאחר הפלישה לאוקראינה, ושבוע לאחר מותו בכלא הרוסי של מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בשבוע שעבר. הסנקציות יתמקדו בתעשייה הביטחונית הרוסית ובחברות במדינות שלישיות המאפשרות למוסקבה להשיג סחורות ובכך לעקוף את אלפי הסנקציות שהוטלו עליה מאז שפלשה לאוקראינה

 

  • הריבית הגבוהה מכבידה על הבנק המרכזי האירופי (ה - ECB): ביום חמישי דיווח הבנק האירופי המרכזי על הפסד שנתי ראשון מאז 2004, בעקבות תשלומים גבוהים יותר בשל העלייה בריבית. הבנק סבל מהוצאות ריבית מוגדלות על התחייבויותיו, בעוד שהכנסותיו מהאג"ח שהוא מנפיק לא כיסו זאת, כיוון שרובן בעלות ריבית קבועה או לטווח ארוך. ההפסד שנרשם בשנה שעברה בשל תשלומי הריבית הוא 7.19 מיליארד יורו, לאחר שב-2022 ההכנסה היתה 900 מיליון יורו. הבנק המרכזי העלה את שיעורי הריבית לשיא של 4% בין יולי 2022 לספטמבר 2023, בתגובה לעלייה באינפלציה בשל מגפת הקורונה ועצירה חלקית של משלוחי אנרגיה מרוסיה לאחר פלישתה לאוקראינה. ה- ECB דיווח כי הוא צופה הפסדים נוספים לשנים הבאות לפני שיחזור לרווחיות.

 

  • מאת החברות: מניית בנק סטנדרד צ'רטרד טיפסה בבורסת לונדון, לאחר שהבנק הבריטי דיווח על גידול של 18% ברווח השנתי לפני מס, והודיעה על תוכנית לקנייה חוזרת של מניות בהיקף של מיליארד דולר. לעומתה, מניית לופטהנזה נסחרה בירידות בבורסת פרנקפורט, על רקע שורה של שביתות שעליהן הכריזו עובדי החברה בדרישה להעלות את שכרם. מניית רולס רויס זינקה בשבוע שעבר בבורסת לונדון, לאחר שיצרנית המנועים הבריטית דיווחה על רווח תפעולי של 1.6 מיליארד ליש"ט ב-2023, מעל לתחזיות האנליסטים לרווח של 1.4 מיליארד ליש"ט. בנק HSBC דיווח בשבוע שעבר על עלייה של 78% (לעומת התק' המקבילה) ברווח שנתי ב-2023 שעמד על 30.3 מיליארד $ (לפני מס). למרות שמדובר בשיא, הרווח היה מתחת לתחזיות ל- 34.1 מיליארד $. הרווח השנתי הגבוה קוזז כתוצאה מירידת ערך בסך 3 מיליארד דולר בנתח של HSBC בבנק סיני.

 

  • נתוני מקרו שפורסמו בשבוע שעבר: גוש היורו – ביום חמישי פורסמו מדדי מנהלי הרכש ברחבי אירופה. הנתונים המשקפים את הממוצע של הגוש כולו היו מעורבים: הנתונים בייצור הצביעו על המשך התכווצות בעוד הנתונים בשירותים הגיעו לרף ה- 50 נק' שהוא קו פרשה בין התכווצות לצמיחה. עוד ביום חמישי פורסמו נתוני האינפלציה הסופיים של ינואר. קצב עליית המחירים שנה אחורה עמד על 2.8% לאחר שבינואר נרשמה ירידה בשיעור של 0.4%. אינפלציית הליבה התמתנה לשיעור של 3.3%. ביום שישי פורסמו ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה ולחמש השנים שעמדו על 3.3% ו- 2.5% בהתאמה. נתוני מדדי מנהלי הרכש בגרמניה מצביעים על המשך התכווצות בכלכלה הגדולה של היבשת. המדד בייצור הואט מרמה של 45.5 ל- 42.3 נק' ומנגד, המדד בשירותים עלה מעט אך עדיין נמצא מתחת ל- 50 נק' ולכן עדיין מצביע על התכווצות. ביום שישי פורסמו נתוני הצמיחה הסופיים לרבעון הרביעי של 2024 שהראו שגרמניה נמצאת במיתון לאחר שהמשק התכווץ ב- 0.1% ברבעון השלישי וב- 0.3% ברבעון הרביעי. עוד פורסם ביום שישי כי הצריכה הפרטית עלתה ב- 0.2% (כצפוי) וההוצאה הממשלתית עלתה ב- 0.3% (צפי 0.2%).

 

נתוני מקרו חשובים הצפויים להתפרסם במהלך השבוע הקרוב ועשויים להשפיע על המסחר בשווקים: בגוש היורו – ביום רביעי יפורסמו מדדי אמון הצרכן, בשירותים, בתעשייה ובכלכלה. בגרמניה יפורסם ביום שלישי מדד אמון הצרכן, יום חמישי נתוני מכירות קמעונאיות ואבטלה וביום חמישי אומדן ראשון שלנתוני האינפלציה לחודש פברואר (הצפי לעלייה בשיעור של 0.5%).  בגרמניה - ביום שלישי יפורסם מדד אמון הצרכנים, ביום חמישי יפורסמו המכירות הקמעונאיות והאומדן הראשון של נתוני האינפלציה (צפי עלייה של 0.5% בפברואר אך ירידה בקצב השנתי מ- 2.9% ל- 2.6%). גם בצרפת יפורסמו השבוע מדד אמון הצרכנים והאומדן הראשון של נתוני האינפלציה של פברואר (הצפי שבפברואר לא יחול שינוי אך הקצב השנתי צפוי להתמתן מרמה של 3.1% ל- 2.8%). עוד יפורסמו נתוני הצמיחה הסופיים של הרבעון הרביעי ל- 2024 ונתוני מדד המחירים ליצרן.

 

ישראל

  • הבורסה בתל אביב סגרה את שבוע המסחר האחרון בעליות מרשימות למרות נתוני המקרו החלשים בישראל, כשברקע הדיה החיוביים של עונת הדוחו"ת בהובלת הקטר אנבידיה. מדד ת"א 35 התחזק ב-2.8% וחזר לטריטוריה החיובית (2.6% מתחילת השנה), ת"א 125 טיפס ב-2.5% (3.1% מתחילת השנה) ומדד ת"א 90 עלה ב-1.8% ורשם תשואה חיובית של 5.2% מתחילה השנה.

במדדים הענפיים בלט לחיוב מדד רשתות השיווק שזינק בשיעור של 4.2% ואחריו מדד הבנקים שקפץ 4.1%, אולם נתון עדיין בטריטוריה שלילית (2.1%- מתחילת השנה). מדד ת"א נדל"ן התחזק ב-2.2% (1.4%- מתחילת השנה).

בשוק החוב המקומי נרשמה יציבות.

 

  • מה המצב? – הפעילות במשק מתאוששת ברבעון הנוכחי, אולם פוטנציאל הצמיחה עלול להיפגע בשל הירידה החדה בהשקעות. ההשקעות בבנייה ירדו בחדות בשל המחסור בעובדים, והירידה בהשקעות שלא לבניה, מעבר לפגיעה בצמיחה הנוכחית, מאיימת גם על הצמיחה העתידית.

רבעון אבוד בצל המלחמה – בשבוע שעבר פורסם האומדן הראשון לצמיחה ברבעון הרביעי של 2023 שהצביע על התכווצות בשיעור שנתי של 19.4% (כמעט כפול מהצפי ל- 10.5%-) בתמ"ג, בהשוואה לרבעון הקודם. מדובר בנתון השני הכי חלש אי פעם, לאחר נתון הצמיחה ברבעון השני של 2020 (שלהי הקורונה) שבו המשק התכווץ בשיעור של 29%. בנוסף, כפי שניתן לראות בגרף בעמוד האחרון, ברבעון השלישי ב-2020 נרשם זינוק בצמיחה של 41.4%, אולם ספק אם המגמה תחזור על עצמה בטווח הכל כך קרוב. בשנת 2023 כולה נרשמה צמיחה בשיעור של 2%. מדובר בצמיחה שלילית לנפש, שכן שיעור הילודה עמד על 2.1%. הפגיעה המרכזית בשנה האחרונה הייתה בשיעור ההשקעות, שירד בכ-2%, ובצריכה הפרטית לנפש, שירדה ב-2.8% במהלך 2023.

בצל המלחמה, לפי דוח הבנק העולמי שפורסם בחמישי, התוצר הפלסטיני צנח ב-80% בעזה ברבעון הרביעי של 2023, וירד גם ב-22% בגדה המערבית. עוד צוין כי, בשל הימשכות המלחמה וההשפעה על התעסוקה והצריכה בגדה המערבית, הרש"פ עלולה להיכנס לסחרור תקציבי, ונעשית תלויה יותר ויותר בבנקים.  

 

הגירעון- שנת 2023 הסתיימה עם גירעון בשיעור של 4.3% מהתמ"ג (כ- 80.5 מיליארד ₪), לעומת עודף של 0.2% בשנת 2022 וגירעון של 3.4% בשנת 2021.

בכנסת מנסים למצוא פתרונות מימוניים, בעיקר באמצעות העלאת הגבייה של מיסים ממשקי בית, ונטייתם היא להשית אותם על כולם בשיעור שווה (לדוגמא העלאת שיעור המע"מ), ולא באופן פרוגרסיבי, כך ששיעור גבוה יותר יוטל על בעלי הכנסות  או הון גדולים יותר (כמו לדוגמא, העלאת מס על ההכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות, ו/או הטלת מס עושר או מס עיזבון).

 

אבטלה - מאז אוקטובר 2023, אז נרשם שיא של 10.5% באבטלה הרחבה, נרשמת התאוששות בשוק העבודה. ואתמול פורסם כי שיעור האבטלה הרחב הצטמצם ועומד על 5.9%. מנגד, שיעור האבטלה בהגדרה הצרה עודכן בדצמבר כלפי מעלה מ- 3.1% ל- 3.2% ונותר בשיעור דומה גם בינואר.

 

התקציב בישראל טרם עבר - בגלל האיחור באישור תקציב המדינה המעודכן, יושת קיצוץ רוחבי של 67 מיליארד ₪. החוק קובע כי אי־אישור תקציב המדינה הסופי (כלומר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת) עד 19 בפברואר יוביל לסנקציה משמעותית הכוללת הפחתה רוחבית משמעותית של 13% מתקציביהם של כל משרדי הממשלה. השיעור הזה מבוסס על דו"ח הפרשים שאומד את הפער העדכני בין ההכנסות הצפויות להוצאות. הקיצוץ הרוחבי נועד לסגור את הפער הזה. הצפי שהתקציב יאושר בתחילת מרץ.

 

מאמצים אחרונים למנוע הורדת דירוג גם ע"י פיץ'- משלחת מטעם האוצר יצאה בשבוע שעבר ללונדון כדי להיפגש עם כלכלני חברת הדירוג בניסיון למנוע את ההחלטה להוריד את הדירוג. ההחלטה אמורה להתקבל בשבועות הקרובים.

 

  • ומה עם הריבית?

מחר צפויה להתקבל החלטת הריבית של בנק ישראל (שעה 16:00), ועפ"י ממוצע תחזיות הכלכלנים הריבית צפויה לרדת ב-0.25% לרמה של 4.25%.

כפי שציינו בשבוע שעבר, על אף שאין קונצנזוס לגבי החלטת הריבית הקרובה, הסיבות להורדת ריבית גוברות להערכתנו על הותרתה ללא שינוי. הירידה בנתוני הצמיחה, העלייה בגירעון הממשלתי, ההתמתנות בשער החליפין של המטבעות העיקריים מול השקל, והרצון להקל על שכבות באוכלוסייה שנפגעו מהריבית הגבוהה ובעיקר מהמלחמה שמעיבה על הפעילות הכלכלית, תומכים בשיקוליו של בנק ישראל להפחית את הריבית שוב בהחלטה מחר.

 

נתוני מאקרו נוספים שפורסמו השבוע:

הציפיות לאינפלציה מהמקורות השונים- מבטאות את ממוצע תחזיות האינפלציה של בנקים מסחריים וחברות ייעוץ כלכלי המוסרים לבנק ישראל את תחזיותיהם באופן סדיר, ולפיהן, תחזיות האינפלציה לשנה הקרובה עלו מ-2.5% ל-2.7%.

הייצור התעשייתי התכווץ בדצמבר בשיעור של 2.7%.

 

 

שווקים נוספים

בבורסות במזרח, מרבית השווקים סיימו את המסחר בירוק. מדד ניקיי 225 זינק בשבוע מסחר מקוצר ושבר שיא היסטורי מ-1989, ועלה בסיכום שבועי ב- 1.6% (16.8% מתחילת השנה), מדד המניות בשנגחאי זינק ב-3.7% (1.7% מתחילת השנה) ומדד האנג סאנג, התחזק ב-2.4% (1.9%- מתחילת השנה). מדד ניפטי הסתפק בעלייה של0.8% (2.2% מתחילת השנה).

 

  • יפן-מדד ניקי 225 היפני שבר ביום חמישי האחרון שיא היסטורי, הודות לתחזית הכנסות חזקה מהצפוי של יצרנית השבבים האמריקאית אנבידייה, שהטיסה את מניות הבינה המלאכותית בעולם, בהן הספקיות האסייתיות של אנבידייה, ובראשן מניית SK הייניקס שזינקה לשיא של 24 שנים. המדד הגיע במהלך המסחר ל-39,156 נק' ושבר את השיא שנקבע ב-29.12.1989, רגע לפני הקריסה הכלכלית הגדולה, שאחריה התדרדרה יפן לשנים רבות של שפל כלכלי.

היחלשות הין הפכה את יפן ליעד תיירותי משתלם. יחד עם זאת תנופת התיירות גררה עליית מחירים משמעותית באזורי התיירות, והשכר המקומי שהתקשה להדביק את קצב עליית המחירים, הרחיק את הצרכנים המקומיים והכלכלה נקלעה למיתון טכני. לצד זה יש כלכלנים שמעריכים שאולי עליית המחירים תאלץ סוף סוף את הצרכנים לדרוש שכר גבוה יותר ולשנות הרגלי הוצאות.

 

גיאנה עברה מהפך עצום בעשור האחרון - השינוי הגדול חל כשענקית האנרגיה, אקסון מובייל, מצאה לראשונה נפט במים שלה ב-2015, ובארות חדשות של נפט במדינה שואבות 645 אלף חביות מידי יום, עם הכנסות של 1.6 מיליארד $ ב- 2023. כלכלת המדינה זינקה פי ארבעה ב-5 השנים האחרונות ונהפכה לכלכלה עם הצמיחה המהירה בעולם שנתיים ברצף.

 

  • מקרו:

יפן - הסנטימנט העסקי בחברות יפניות גדולות ירד בפברואר לפי סקר חודשי של רויטרס טנקאן. הנתונים מעוררים חשש מפני היחלשות נוספת של הכלכלה היפנית, לאחר שבשבוע שעבר נרשם מיתון טכני בכלכלה. מדד סנטימנט היצרנים  עמד על מינוס 1 לעומת פלוס 6 בינואר (רמה שלילית מצביעה על כך שמספר הנסקרים הפסימים עולה על האופטימים במגזר, ולהיפך). מדד מנהלי הרכש של בנק Jibun ירד בפברואר מ-51.5 ל-50.3 נק' כשהמדד בתעשייה ממשיך להתכווץ. מנגד, המכירות בבתי כלבו זינקו בינואר ב-7.1% (לעומת 5.4%+ בדצמ').

סין- הבנק המרכזי הותיר את הריבית על ההלוואות לטווח בינוני ללא שינוי ברמה של 2.5%, אך הוריד את ריבית הפריים על ההלוואות לחמש שנים ברבע אחוז ל-3.95%. ריבית הפריים לשנה נותרה ללא שינוי ברמה של 3.45%.

מחירי הבתים החדשים ירדו בינואר ב-0.37% ומחירי הבתים המשומשים ירדו ב-0.68%.

הודו- מדד מנהלי הרכש של בנק HSBC עלה בפברואר מ-61.2 ל-61.5 נק'. מדדי מנהלי הרכש רשמו עליות קלות ושניהם במגמת התרחבות, בדגש על סקטור השירותים (62.0 נק').

 

  • נתוני מקרו שיפורסמו במהלך השבוע: בסין מדד מנהלי הרכש במגזר הייצרני, הלא יצרני והמשולב. ביפן מדד מחירי היצרנים בשירותים, אינפלציה, המדד המוביל, מכירות קמעונאיות, ייצור תעשייתי, אבטחה והתחלות בניה. בהודו- הגרעון הממשלתי, צמיחה.

 

שוק הסחורות והמטבעות

  • מחיר נפט מסוג WTI- מחיר הנפט ירד בסיכום שבועי ב-3.4% למחיר של 76.5$ לחבית, על רקע חששות לירידה בביקוש לנפט גולמי וגידול לא צפוי במלאים בארה"ב.
  • מחיר אונקיית זהב- מחיר אונקיית זהב עלה השבוע ב-1.1% למחיר של 2,035.40$.

הדולר/שקל, ודולר/סל המטבעות (DXY)- בשבוע שחלף, הדולר נחלש ב-0.3% מול סל המטבעות, ובשוק המקומי, הדולר התחזק ב- 0.7% מול השקל, לשער של 3.636 ₪. ברקע נתוני הצמיחה החלשים שהגדילו את הסבירות לירידה נוספת בריבית בנק ישראל.

אני מסכים לקבל במייל ובהודעות SMS  דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק. לתשומת לבך, לא חלה עליך חובה חוקית למסור את הפרטים הנדרשים והדבר תלוי ברצונך ובהסכמתך. ​הפרטים שתמסור ישמשו לצורך התאמת השירותים שהבנק יוכל להציע לך ולמשלוח דברי פרסומת והצעות שיווקיות מטעם הבנק (בכפוף להסכמתך לעיל). פרטים אלו יוחזקו, כולם או חלקם במאגרי המידע של הבנק.

פרסום זה אינו מהווה המלצה, יעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום יעוץ השקעות המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע פעולות על פי האמור בו או כתחליף לייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. הבנק אינו מתחייב כי פעולה בהתאם לפרסום ו/או בהסתמך עליו תניב תשואה מסוימת או מינימאלית וייתכן כי השקעה בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המפורטים בפרסומי היחידה, ככל שמפורטים, יכול שתהיה השקעה הכרוכה בסיכונים מיוחדים. הבנק לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בפרסום זה. הבנק, תאגידים הקשורים לבנק, בעלי מניותיו וחברות בשליטתם עוסקים בין היתר בניהול השקעות. מובהר כי פרסומי היחידה עשויים לכלול התייחסות או סקירות של ניירות ערך, המונפקים על ידי מי מהתאגידים האמורים או ע"י הבנק.